България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров

Решенията са по две дела в Европейския съд поправата на човека
109
България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека заради публични изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат, предаде БНР.

Поредните осъдителни решения са по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белозлатко да плати разходите и да бъде заключен, за разпространение на наци възгледи, ксенофобия и омраза, за развращаване на пословично толерантния български народ.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да излизаме от този ЕС,а Страсбург да не е толкова страстен и да се занимава със съществени неща,а не със мненията на хората .Волен говори истини,а те ни правят мърсотии.Думи и дела.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 Сидеров е на отчет в руското посолство, те са отговорни за поведението на Сидеров.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сидеров няма място в политиката. Има нужда от лечение, алкохолизъм, лабилна психика, агресивно поведение.
15
2
 
15
 
! Отговори
от миналото преди 3 години
Борисов не се чувства отговорен, че Страсбург ни осъди за Чакъра
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под вол теле,дет му викат.Ние спасихме евреите,а те ли жат Меркел,ти да видиш.Ясни са ми като две капки вода.Не ни мислят доброто,а искат да кълвем трошици и да слушаме пъдарина на техните интереси- Боци.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германистанския коптор ще почне да съди направо само ако имаш ядрена бомба в ръцете си. Който няма своя армия и ядрена бомба в ръцете си храни чужда армия и чужди дебеловрати съдии. Стара севернокорейска поговорка.
12
3
 
15
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
Новите ни господари са евреите.Те ще направят ромска държава първоначално тук.Точка.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След години ще плащаме за подстрекателя фигурант с юмручето. мотаем се с инпийчмънд
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОДобре, един работник от сутрин до вечер от град Павликени, например, какво общо има с деянията на Сидеров в град София? Трябва какво да направи, според теб?
9
14
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до ЩерюСидеров виновен - България осъдена! Да Ви имаме и ЕС правосъдието-------Цяла България толерира простотиите на Сидеров, а също и на Валерката, на Каракачанов, на Костадин Копейкин, преди и на Расате, така че ше си плащате, бате. Здраво и право дете го уби тока, вие се радвате, че е цига не... Плащането не е толко страшно, ше плащате, ше плащате, па по некое време мое да се замислите.
8
4
 
9
 
! Отговори
ДА ГИ ПРИБЕРАТ преди 3 години
в Страсбург. Ние ще платим пътните
7
2
 
11
 
! Отговори
неРепубликанец преди 3 години
от 2 Февруари - "Toвa e ocмoтo ocъдитeлнo peшeниe в Cтpacбypг зapaди Цвeтaнoв."Припомнете ни бе Днес? Може и за Чакъра да погледнете какво рече Страсбург...
6
3
 
14
 
! Отговори
Е И преди 3 години
Какво толкова е казал. Оня, дето стреляше с РПГ7 по барикадирал се бандит защо не е осъден за нарушаване на правата му и употреба на прекомерна сила. А даже и сега се правят на нечули и невидели за това, че ги е бил.... с 200. Като им харесва другия път да ги .... с 400
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от Страсбург да ги питаме пак, когато града им се напълни с нашенски и румънски римляни. Веднага ще обърнат палачинката, като видят с какви си имат работа.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съда в Страсбург какви права има да се държи като онбашия над една суверенна държава и нейнита граждани ? Не трябва ли да има втори съд, който да резследва какви ги върши главния съд в Страсбург, какво мисли Венецианската комисия по този казус.
3
4
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Сидеров виновен - България осъдена! Да Ви имаме и ЕС правосъдието!
2
17
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Сидеров отдавна требваше да бъде вкаран в затвора, правилно е осъдена България - държавата на ГЕРБ. Но не е само той.
1
3
 
15
 
! Отговори
Ази преди 3 години
Защо аз трябва да плащам за чужда простотия? Мамка ви неедна! Ако аз утре убия някой *** от Страсбург, съдът там ще осъди цяла България да лежи моята присъда или аз ще я излежа? Значи, излиза, че всеки *** с власт може да прави каквото си иска и друг да плаща масрафа накрая. Да го духа демокрацията! Често!!!