България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров

Решенията са по две дела в Европейския съд поправата на човека
109
България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека заради публични изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат, предаде БНР.

Поредните осъдителни решения са по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
10
 
! Отговори
излизане от ес преди 3 години
Брекзит и в България
58
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бехар и Гутман май забравиха какво сме направили за техните предци ! Ако имам машина на времето директно ги товаря във влака !
57
7
 
18
 
! Отговори
жъм преди 3 години
бехар и гудман да си ходят в израел, като не им харесва
56
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSТук иде реч за проповядване на откровен фашизъм, нацизъм. Болен Сидеров не казва истини.
55
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Вазов ли ще съдят,защото в едно стихотворение казва за евреина Дизраели-О,Англио,защо ли днес бездушен ж.и.д. те управлява??!!!
54
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПо вероятно е да ни вкара в руско робство, както беше до 1989
53
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасен им е Волен ще секне коланиалното робство и ограбването на България
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бехар и Гутман срещу БългарияТова е благодарността на Бехар и Гутман, че спасихме кожите на техните дядовци.
51
16
 
5
 
! Отговори
Кънчо Трънчев преди 3 години
Очевадно е, че няма разлика между Волен Сидеров и Адолф Хитлер. Само се чудя, кога здравните и правоохранителните органи ще изпълнят задълженията си.
50
7
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
И аз мисля да съдна БГ за 120 милиона Евро,ама на пролет!
49
7
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
По света и у нас : Милиони истукани бродят като талибани. В превоза пьк горките-ощетени са крадците. Никак не се колебайте бьрзо помощи им дайте . Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2020).
48
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че са минали вече 15 години от изказванията на Сидеров всъщност категорично потвърждава мнението на българския съд, че Сидеров не е създал застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Очевидно на българите не им пука какво говори Сидеров и очевидно не е имало антисемитски или антиромски погром в България. Така че сори, ама българският съд е напълно прав. А в страсбург друго не правят освен да съдят за нарушения на правата на ромите.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психиатри са го установили този феномен че човек който не харесва няква черта в характера на друг,самия той го притежава това нещо...затуй няма почти никаква разлика между съветския башибозук и капиталистическия такъв!!
46
6
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
Защо това се позволява в други страни, като Франция, Германия, Великобритания ?! Защо Брекзит спечели гласовете точно с такава политика на оплюване на имигрантските малцинства, и на плашене на останалите хора с тях ?! Да отговрят господата от Страсбург !
45
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Всеки който навремето говореше против БКП и се опитваше да избяга от страната беше обявяван за враг на народа родоотстъпник и фашист.Сега всеки който казва истината се обявява за расист,ксенофоб,хомофоб сеещ омраза и прочие.Е КАКВА Е РАЗЛИКАТА?
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе само от Франция,от Италия,Франция,Швеция,Англия,Испания,Германия, отвсякъде ги гонят ромите,защото са много хубави ,само джебчийстват и крадат и вдигат аларми и тарторите им държат просяци като роби! Последно и турци от Турция и Германия, гърци също , бяха измамени от телефонните измамници роми,не само пенсионери.Поискайте справка за кражбите на ромите в чужбина!
43
6
 
12
 
! Отговори
Убий турчин 1,2 преди 3 години
В България, имаме ПРАВА, ние Българите.. Тия- Гутман, Бехар, всякакви Араби, турци и Евреи да бягат към Турция и Израел д си ТЪРСЯТ правата. И ВОлен Сидеров, тъй като е бил ДЕПУТАТ в Български Парламент, и затова имаше ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ, и има право да ГОВОРИ и да ЗАЩИТАВА България. При Комунизма, дори нямаше право да се говори свободно... Ако на някои бедни българи им трябват пари, нека намерят такива араби и евреи- Бехар, Гутман и да ги уб.ият...Хем ще ВЗЕМАТ пари, хем ще СПАСЯТ България.
42
8
 
6
 
! Отговори
Убий турчин 4 преди 3 години
Дори и Тодор Живков от БКП, РАЗБРА че всички с турски имена са Арабски Шпиони и ИЗГОНИ към Турция, много от тях през 1989 г.ВРЕМЕ е група Българи да отидат в София да НАМЕРЯТ Ахмед ДОган и да го убият. А после да ИЗГОНИМ всички араби, турци и сирийци от БЪлгария.. Когато Араби, турци и Евреи умират, България РАСТЕ.
41
9
 
4
 
! Отговори
ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ ! преди 3 години
Доволен съм , това е много добре - да плаща държавата като има такива граждани !
40
7
 
9
 
! Отговори
Белата преди 3 години
Златка да плаща.