Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки
173
Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Още по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега, Кириле, една лопата и във фермата. Иван и Андрей да ти покажат как се вади зеле. Ще спираш заемите на Пеевски, а? Ще спираш ли сега?
101
19
 
10
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
Това ли е най-големият ''проблем'' в Бг ,... или това че Борисов докара България до всички последни места в ЕС ???
100
6
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Радев е длъжен да провери декларациите които получава! Всеки който е минавал край президентството е видял, каква огромна сграда е ,пълна със хрантулници! Било му е проблем да възложи проверки ли? Или е бил зает да върти коремни и прави лицеви опори! Отделен въпрос, че всички медии тръбяха, всички българи разбраха, само "невнятният" Радев недоразбрал!
99
4
 
15
 
! Отговори
Вера Су преди 2 години
А аз си мислех ,че само при мен са НЕКОМПЕТЕНТНИ...а то навсякъде щъкът КАЛИНКИ и некадърници...като почнеш от пРЕЗИДЕНТО и служебния министър председател та свършиш с ПП"Промяната продължава"...ха-ха...егати промяната...
98
6
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Новото момче за поръчки на олигарха Иво Прокопиев - Кирил Петков ще докара големи проблеми на Руменчо Радев, но нека така да му е, щом слуша генерал Деси за назначения в служебното правителство!
97
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Петков срещу Борисов, Нинова и Пеевски. Титаничен сблъсък на ринга. Къде са Иван от Андрей да водят шоуто?
96
7
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Как да се приеме такова решение от обикновения гражданин, като за милиарди кражби съдебната система защитава крадците, а за технически казус се искат какви ли не наказания. Е това е КОРУПЦИЯТА в България. Един малък пример.
95
3
 
18
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Я да видим кой се е клел да спазва Конституцията и законите в страната ни???!!!!
94
13
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Президентът е могъл,но не е длъжен да провери декларацията на Кирил Петков.Основание за импийчмънт няма.Проф.Пламен Киров заблуждава.
93
7
 
14
 
! Отговори
Зад Кирил преди 2 години
явно има много ама много мощно задкулисие щом и президентството успя да пробие, че даже и с нарушаване на Конституцията. Тя затова Корнелка е нервна - мислеше си че Радев е нейния президент, а той се оказа двоен ли, троен ли агент на задкулисието и на разните му там служби. Докато беше на Решетников по и понясяше и се примиряваше, ама сега...
92
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е Кирил Петков и не го е страх.
91
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Такава простотия ,такава безотговорност, такава фатмашка тапигьощина, такава манипулация на населението с гнусни лъжи , такава смъртност от ковида , такова разделение на населението провокирано от този ,който трябва с ум и такт да единява ,такова потъпкване на конституцията едва ли е имало и през най-мрачните периоди от българската история. Срам и позор са плодовете, които ще берем след това кратко , но за сметка на това изключително вредно за родината ни управление.
90
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предстои Радева зима хахаха, гербавите да му мислят, ние нормалните отиваме на ски за 2 месеца. За ромо-турците не знам, крали квото крали, сега ще студуват. Не става само с ядене, трябва и акъл са казали хората, а на вас гербавите акъла ви е дефицит.
89
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиеш ли? - Не пия. Пушиш ли? - Не пуша. Крадеш ли? - Не крада. Ами недостатъци никакви ли нямаш? Е, имам един малък - така де, послъгвам.
88
8
 
17
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Очаква се Радевата зима! Предстоят следните варианти ...Радев спасява кожата временно , а ГЕРБ са първа политическа сила ! Хората едва ще надживеят зимата и на пролет нови избори, и ГЕРБ вече ...пълно мнозинство в Парламента! Тогава импийчмънъа е налице! Зверско шубе тресе Фигуранта и неговите хрантулници, и затова атакуват личностно Борисов, надявайки се хората да го "намразят", пък да заобичат тях! А дано ,ама надали...
87
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са политиците на поДмяната за, която два пъти се трошат милиони, които отиват на вятъра за да има и други избори без реална полза за България и народа, който работи за по-добър живот...
86
21
 
11
 
! Отговори
Решението преди 2 години
На КС е насочено лично срещу Петков и Радев.Мария Габриел и *** Мандей също са с двойно гражданство,а са евродепутати.Лиляна Павлова също-българско и руско,но беше министър.Да разбираме ли,че ако си от ГЕРБ,то Конституцията не важи?
85
8
 
27
 
! Отговори
Да бе, преди 2 години
Кирчо и Кокорчо били спряли "кранчета"? Абсолютна лъжа! Те просто обраха парите, и кранчетата сами пресъхнаха!
84
2
 
11
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 88. Хе-хе, и мислиш, че си написал нещо интересно ли? От цялото ти словоблудство лъха единствено завист и злоба. Следиш ли социологическите проучвания?
83
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този професор беше казал на доц. Киселова да се разбере с Пешо Плагиата. Ей така, по другарски да се разберат.