Йорданова иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Правосъдният министър ще внесе предложение за това във ВСС
397

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Още по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Давай, изчегъртай последния стожер на мафията в България. И всеки , който е крал народна пара , в затвора и да връща с лихвите. Свобода за народа и всеки крадец в затвора. Закона трябва да бъде за всички. Край с мафията
250
3
 
1
 
! Отговори
Ани преди 2 години
До JokoПо-скоро ти ще го духаш!!!! Това, което сте крали и грабили от държавата ще го върнете и ще влезете в затвора! Няма да има прошка за такива като вас! Запомни го това много добре! Така ще бъде!
249
2
 
2
 
! Отговори
Браво!!! преди 2 години
Почва се - мафията и крадците да се притесняват и има защо!!!! Ще ги тикнем в затвора и ще върнат това, което са крали на България и българите! Всички спекулациии, които са правили се прекратяват! Няма връщане назад! Така да бъде!
248
0
 
3
 
! Отговори
До 361 преди 2 години
Подготвени юристи, но не грантаджии и на заплата при Прокопиев или Пеевски!
247
1
 
6
 
! Отговори
До vlady преди 2 години
Йорданова има диплома по право, но какво от това? Знаеш ли колко фолк певици също имат дипломи по право? Познавам хора, завършили математика в СУ и не могат елементарни изчисления с проценти на направят.
246
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йорданова е смешна, женицата просто не става за тази работа...
245
3
 
0
 
! Отговори
к.п. преди 2 години
До 336 да не ѝ попаднеш в полезрението, че ще си сбъркаш и ти словореда, който без това нямаш : )
244
6
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До СмехуркоЙорданова е завършила нормално право, не висше милиционерско образование и е вписана в адвокатска колегия Разград.
243
5
 
4
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Работещо правосъдие е невъзможно с неуки юрист-милиционери, завършили висшето милиционерско в Симеоново. Нужни са подготвени юристи. Замяната на Гешев е добра първа стъпка в тази насока.
242
3
 
7
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Тази наглеса да го духа !За друго не става....
241
3
 
1
 
! Отговори
много преди 2 години
*** се е навъдел тук,г-жо министър-нито йота назад-ние сме с вас
240
6
 
13
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
България е единствена държава , в която за министър на правосъдието се назначава една без нужното юридическо образование , освен това разследвана от ОЛАФ за незаконно присвояване на европейски финансови средства.
239
1
 
7
 
! Отговори
До 342 преди 2 години
Хайде, стига с тези изтъркани смешки . Перефразираш си по глупашки начин една извадена от контекста фраза или повтаряш опорките на ***.Измисли нещо друго- например за просто Киро или *** Киро . По актуално е.
238
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от аджамии! Защо го гласувате бе хора! Всякакви се упражняват върху ни! И тази реши, че е открила топлата вода! и, че става з работа!
237
3
 
11
 
! Отговори
Нали преди 2 години
Изгонихме едни калинки , за да налазят наши калинки във властта . Това е промяната .
236
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Аз пък искам оставката на тази надута ко*кош*ка . Като данъкоплатец аз съм и работодател и аз и плащам заплатата. Тя не е началник на прокурора.Има разделение на властите и съдебната власт ТРЯБВА да не зависи от никого . Тази съселянка на Прокопиев е там само с единствена задача - да премахнат и последната независима от тях инстанция.Имаме пълна диктатура на Радев , успя с лъжи и манипулации да узурпира властта и Гешев е единствения , който не можа да подчини . Типично по комуни*стически .
235
1
 
8
 
! Отговори
До 347 преди 2 години
Като те гледам - цялата ти муцуна е насинена .
234
2
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Тя си го обича, той не я отбелязва. Лош човек, не обича *** си.
233
7
 
18
 
! Отговори
Въпросчо преди 2 години
А като какв ще иска ? Защото тя си остава една проста секретарка , поставена на този чиновнически пост. Гешев може най-много да я посъветва да си смени дамската превръзка , за да не овонява правния мир !
232
5
 
10
 
! Отговори
Омниум малорум преди 2 години
Бедни ми Гешеф, не вдяна ли, че си прецакан? Кукловодите са решили с теб да си забършат задните части. Глупостта е майка на всички злини.