Окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

МВР е осъдено да заплати разноските по делото
Обновена: 1 ное 2022 13:02 | 1 ное 2022 13:00, Камелия Цветанова
69
Окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен
Снимка: БГНЕС

Административният съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че арестът на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Решението е окончателно.

Според съда не са на лице каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е извършила престъплението, което се разследва и заради което е задържана. Според съда, освен липсата на доказателства има и редица пропуски на процесуалните разпоредби, както и нарушаване на правата на Арнаудова.

Още по темата
"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", пишат в мотивите си магистратите.

Според пореден съдебен състав е нарушено и гарантираното право на защита, като в Заповедта за задържане не са посочени конкретни данни, че Арнаудова е извършила престъпление.

"Като правно основание за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната разпоредба регламентира правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Съгласно чл. 74, ал. 2 от ЗМВР в заповедта за задържане задължително се посочват основанията за задържане, а съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК административният акт следва да съдържа правните и фактически основания за издаването му. В оспорената заповед не е налице описание на фактическата обстановка, а само локонично е посочен номерът на ДП, номерът на план за ОИМ и буквално е възпроизведен текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Административният орган не е посочил осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушение на чл.59 ал.2 т.4 от АПК", пише още в мотивите на решението.

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Разбира се парите, с които е построена къщата в Бистрица, са абсолютно законно спечелени. Васил Божков с нож в гърлото и тъпчеше пазвата с пачки, Бойко също, от фирмата, която строи газопровода също против волята й оставиха няколко скъпи джипа в гаража.
56
1
 
2
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
Аха, значи Арнаудова може да я арестуват посред нощ , а Нинова отказва да отиде на разпит и не я арестуват !!!!!! Е, значи Нинова е съгласна да арестуват Борисов, Горанов , Арнаудова посред нощ без причина , а нея не могат да арестуват за неиспълнение на закона ???? Така ли ?
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въх, Шмъ разплачити. - Що само Севда, питай и Рашков. Тая с една голяма къща, оня с 22 имота.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички хубави неща са или незаконни, или вредни.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебната ни система вече удари дъното..... даже по зле, дълбае под морското равнище.Жалко много жалко !!!!!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Възможно е! преди 1 година
Но в такъв случай въпроса е, защо все още не се знае кой е виновен? Те престъпленията не се извършват сами до колкото зная аз... В същото време същия този "съд" осъжда хората за къде, къде по-незначителни злоупотреби. После още говорете, че имало съдебна система
51
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Видяхте ли какво стана - герб на първо място и тази докато на предни инстанции беше виновна сега е невинна!!!!! ПОсле разбравяйте че джипко бибитко не се меси заедно с Гешката!!!!!!!!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това съдията с къщата за 10 000 ли го реши ? Сиромаси хора бе ей !
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я си признай, Севдо - Що така питаш Севда за един палат отде имала средства? Рашков да не би да си е признал за всичките 22 имота и фитнеса как ги е придобил? Или съм пропуснал? Че и аз искам, ама явно не съм толкУз работен.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно незаконен беше ареста на всичките. Като няма доказателства, това, че на някого много му се искало да ги арестуват, щото усещал, че са виновни, няма как да мине. Той и Киро кара по тая пътека, ама стигна в задънена улица. Иначе, всички искаме правосъдие, нали? Ама, не ни ли хареса, голямо мрънкотене настава.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хванали се тука плебсовете за една кола и една къща и пет кюлчета че и измислени, абе вие имате ли идея тези които наистина въртят държавата само от контрбанда и посредници какви стотици милиони на месец въртят?
46
3
 
4
 
! Отговори
Шкафчетата БУЦИИИИИ преди 1 година
Джипките, Севдоооо. Кажи за джипките! Кажи кой ти даде кредит за къщата, в която пръдиш.
45
7
 
5
 
! Отговори
Много е гадна преди 1 година
Дано пак я арестуват.
44
4
 
4
 
! Отговори
Кака Ставринка преди 1 година
Отиваш в сливенския, сестро... да търкаш нара...
43
2
 
3
 
! Отговори
Може да е нагла.. преди 1 година
.. но за сметка на това е дебела и грoзна.
42
2
 
4
 
! Отговори
Я си признай, Севдо преди 1 година
От къде имаш 1 милион за палата, в който живееш, Севдо?
41
0
 
4
 
! Отговори
Мръсна Гад преди 1 година
Малко и е.
40
3
 
4
 
! Отговори
Рев, рев, рев преди 1 година
А когато Боко Сатрапа АРЕСТУВА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА НАД 100 ПРОТЕСТИРАЩИ ЗА ПО 48 ЧАСА И ПОВЕЧЕ, от герб си мълчаха. Какво да ми дреме сега за тая лоена топка?! Да я арестуват пак - малко и е.
39
2
 
4
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
С джипа в гаража ко стана, ако няма да го карате да го взема да водя децата до училище.
38
2
 
4
 
! Отговори
Въх, Шмъ разплачити. преди 1 година
Де юре може да е незаконен, но де факто си е напълно наложителен и много закъснял. Защото тази има много скъпа къща за ниските си доходи - КАК?