Нейнски: Няма как Божков да има сделка по списъка "Магнитски"

Той отдавна е надскочил националните предели
28 авг 2023 09:51, Стела Стоянова
45
Нейнски: Няма как Божков да има сделка по списъка "Магнитски"
Снимка БГНЕС, архив

Забравя се един факт - че Васил Божков е бил включен в списъка "Магнитски". По тази санкция не бива да има никакви съмнения, че доказателствата не са събирани от вестници.  

Това коментира бившият външен министър Надежда Нейнски пред Нова телевизия по повод изнесените от прокуратурата данни за връзки на Васил Божков с руснаци, санкционирани от ЕС, сред които и Евгений Пригожин.

Очевидно, за да бъде включен в този списък, в САЩ имат информация за подобни връзки, каза тя.

Това, което се говори - за връзки на Божков с Пригожин, вече засяга много повече от националната политика, засяга и геополитиката. Няма съмнение, че империята на Пригожин все още продължава да съществува, защото "Вагнер" е много голяма икономическа организация, която освен в Украйна, действа и в Африка. "Вагнер" бе създадена от КГБ и службите за сигурност, за да обслужва руските имперски интереси, допълни Нейнски.

Няма как да има домашна сделка по геополитически въпрос и не мога да коментирам какви са мотивите Божков да се върне в България, допълни тя. "Сделка няма как да има по обвиненията, свързани със закона "Магнитски". Това, което изтича като информация, за която не мога да съм сигурна как е достигнала до България, показва, че очевидно той е обект на много други разследвания извън тези, които са на територията на България. Вероятно по време на процеса ще стане ясно дали тези обвинения могат да бъдат доказани. Оказва се, че той отдавна е надскочил националните предели. През последните месеци се показва, че бившите служби на Русия, които преди превърнаха политическата си власт в икономическа, сега тече обратният процес - опитват се да превърнат икономическата си власт в политическа. И това е също нещо, което ще наблюдаваме дали ще се реализира", коментира Нейнски.

Без никакво съмнение около Божков ще има определени политически движения, допълни тя.

Още по темата

В сферата на енергетиката са най-сериозните корупционни практики допълва Нейнски. Основното влияние на Русия минаваше през енергетиката. България настояваше за дерогацията, но бидейки част от европейските икономически структури и със стъпките по отношение на диверсификация на енергийните източници, това й дава възможност да се откачи от руската енергийна зависимост, защото без такава стъпка няма как да се сложи край на корупционните практики, коментира още бившият външен министър.

Пригожин може да е мъртъв, но истината, която той каза за войната, вече е публична тайна. Той разби основните аргументи за започването на войната, каза още Нейнски.

В момента се говори, че най-сериозно е влиянието на "Вагнер" в Африка. Много е вероятно новото ръководство да продължи тази политика, защото никой няма интерес да разпусне такава икономическа империя. Ролята на "Вагнер" в Украйна вече няма да е същата, но в Африка ще продължи. И съм убедена, че дейността им там е сериозен източник на приходи за Путин, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-жо Нейнски, Вие много добре знаете, че сте завършили филология в СУ, а това с министър на външните работи си беше вятър работа, защщото по това време в РБ имаше специалности МО и МИО. Да се правите на инспектор Дюдю и да свързвате разследването с Русия и руски бизнесмени/граждани е много ниско ниво. Има си бивши спецпрокурори от времето на Гешев (напр.Ангел Кънев и др.), те сега са привлечени от СГП да обвиняват В.Божков. Вашата намеса много принизява нивото. Божков не е русофил.
39
1
 
3
 
! Отговори
ох,боже преди 8 месеца
Оправи България, че сега дава вещи мнения и за световния ред!
38
1
 
1
 
! Отговори
Много неща си преди 8 месеца
мислихме, че няма как, но със всеки изминал ден се убеждаваме, че все пак има как...
37
1
 
4
 
! Отговори
торбалан преди 8 месеца
аз не съм виждал такава гнус , като т'ва от снимката
36
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
тази жена не знае мярката отвратителна гледка е вземаи мотиката и не сепоказваи повече празни приказки не ни се слушат
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За новата година ще си е в къщи .Божков може да си позволи да си плаща !
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази ли развличаше цьрнию и бакьрджиев навремето
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От къде се появи тая нафталинената?
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая ........полетичка ,да каже колко се облажи от власта .Една треторазрядна преводачка ,министър на външните работи .Ако нямаш книжка не можеш да караш кола ,а без ценз......министър .
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма невъзможни неща.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е щом шиши има, защо и черепа да няма
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Селянин от скоро Няма нищо случайно в България. На тази малка територия, когато става дума за пари и благини, няма нищо случайно.
28
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 8 месеца
И той затова летя с нискотарифна линия на Дубай, не със своя личен самолет, защото го е страх от пригожиновата съдба. Алчността Убива!
27
1
 
12
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
А Горанов в затвора ли е? Той също е в Магнитски. Някакво опрощение свише ли има?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как пък в тоя списък не попадна нито един крадлив седесар ,а такива колкото искаш най-се откроява Иван Костов.
25
0
 
13
 
! Отговори
Селянин от скоро преди 8 месеца
Божков е включен в списъка " Магнитски " , Горанов и Пеевски също пък за тях нищо .Случайност - не мисля !
24
2
 
9
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
До22. Е как " нищо" българската държава. Та България е в НАТО в ЕС не е в пустинята Гоби. Всеки елит политик напуснели границата без протокола е господин никой. Ние не сме в ШЕНГЕН. Взимат му личната карта за проверка и до тук. Защо тия елити не ходят на Запад , а сети се, а ?
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Черепа така както има бизнес с руснаците, има и с американци и англичани. Само, че те саксонците му казаха да не си играе с рашките, но той не ги послуша и влезе в Магнита. Въпреки всичко той за сега си остава в играта, иначе щеше да падне самолета и нямаше да долети.
22
3
 
2
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
До9. Платили глобичката от милиони. И като останали без пари , кой от къде. Та това ли е бизнеса.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Забравя се един факт - че Васил Божков е бил включен в списъка "Магнитски" - Забравя се и друг факт - този документ е обвързва с нищо българката държава.