Съдят за измяна бившия президент на Украйна Виктор Янукович

Той е обвинен в подривна дейност спрямо Украйна
15 сеп 2023 19:23, Стела Стоянова
54
Съдят за измяна бившия президент на Украйна Виктор Янукович
Снимка БГНЕС, архив

Украинското държавно бюро за разследване внесе в съда обвинителен акт срещу бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович и бившия премиер Микола Азаров по обвинения в държавна измяна и подпомагане на Русия за извършване на подривна дейност срещу Украйна, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление на неговата пресслужба.

Според разследващите през 2010 г. бившият президент е получил указания от руското ръководство да удължи пребиваването на руския Черноморски флот в Крим и Севастопол. Според основните споразумения, подписани от Украйна и Русия през 1997 г., този срок трябваше да изтече през 2017 година.

В резултат на престъпните действия на тогавашното украинско ръководство Русия е увеличила броя на своите войски и военна техника в автономната република Крим и Севастопол. След това врагът е използвал тези сили, за да окупира през 2014 г. полуострова.

Разследването също така документира щети на стойност над 1,08 трилиона украински гривни (29,5 милиарда долара), нанесени на държавата от тогавашното ръководство на Украйна, предаде БТА.

На бившите украински държавни ръководители са повдигнати обвинения за държавна измяна и подпомагане на Руската федерация в извършването на подривна дейност срещу Украйна. Генералната прокуратура осъществява процесуален надзор.

През април 2023 г. украинският Конституционен съд започна процедура по делото за конституционността на споразумението за пребиваването на руския Черноморски флот на територията на Украйна от 21 април 2010 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Ако не беше "цветната революция "изцинирана от САЩ и финансирана с 5 мил долара ,нямаше да има нито убети ,нито осакатени !Кой е виновен ?
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се готви и румен радев
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На морето е пълно с украинци има и много млади мъже. Защо не са на фронта никой не знае... Украинизацията си тече...
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То има и със сифилистчни наклонности моля ти се.
30
8
 
5
 
! Отговори
Morski преди 7 месеца
Много рано в събота има много "анонимници" и "дядки" с русофилистични наклонности! Всеки русофил е българофоб-факт доказан от историята!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Клоуниадата наречена покрайна продължава
28
5
 
11
 
! Отговори
Дядката преди 7 месеца
Прават кървав преврат убиват над 200 души ,но президента се измъкнал? И тъй като е избягал от убийците те сега го обвиняват че не се е оставил да го убият ,значи е предател? Страхотна логика имат фашагите ,нещо като агнето което мътило водата на вълка!
27
4
 
9
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 7 месеца
До Анонимен 22: Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
26
4
 
5
 
! Отговори
А снарядите свършват преди 7 месеца
Снарядите за украинската армия свършват. Южна Корея даде 500 хиляди, но украинците вече ги изгърмяха. А САЩ и сателитите им взети заедно произвеждат за 4-5 дни това, което Украйна изгърмява за ден. Тогава какво правим? Вече изпробвано - преговори със спиране на огъня за два три месеца без резултат (както в Истанбул) докато Украйна си попълни запасите, и сетне започваме пак. Само че една и съща л'ъжа два пъти не минава. А и Зеленски прие декрет че няма да преговаря с Русия. Как да започне сега?
25
1
 
1
 
! Отговори
Алоу,ракетата преди 7 месеца
Отишли, ама как ще се върнат? Ако пак им се преебе спускаемата капсула?
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Янукович разчиташе на здравия разум и се провали. Да беше задействал ОДКБ, никой нямаше да се добута до тая противна война.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро Янукович ще се разхожда по Крешчатик в Кинв, а Зеленния с хунтата ще го съдят, но в Лондон, в изгнание.
22
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По логиката на българските рашисти, ако България си беше седяла кротко под султана щяло да и е най-добре. Десетки хиляди българи умряха при Априлското въстание. Украинците сега умират за да не бъдат управлявани от Кремъл. Свобода или смърт. По-добре мъртъв, но не под робството на азиатската орда.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ше му хванат цървyлитe Янукович е у Русия от 2014 г. :)))
20
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако има истински предател, това е точно тази руска марионетка Янукович! Благодарение на него се случи всичко трагично в Украйна! Тези дни там е двудневния еврейски празник в град Уман.20 хил. местни юдеи-хасиди,избягали от руската война, са отново в родния край! Според Путин Украйна е нацистка държава, как евреите имат смелост да се върнат там и кой им дава това право?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно той отне званието герой на украйна на Бандра ,
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако беше останал в Украйна да се сражава нямаше да има война.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След около 1 час пилотираният космически кораб "Союз МС-24" ще се скачи с руския сегмент на МКС. Само 3 часа от космодрома до МКС. Фантастика.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този път направо съсипаха Путин...... давайте бе ***, помпайте се!
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Янукович има един грях - че не потуши Майдана със сила. Ако го беше направил сега война нямаше да има. Нямаше да умрат толкова хора. Нямаше Украйна да бъде съсипана.