Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски

Те са на България
20 яну 2024 16:30, Стела Стоянова
170
Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски
Снимка БГНЕС, архив

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: съдимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 месеца
Е то цяло Самоков рязаха дърва там 4 години за да има пари за комар дъртию Кобург.....напишете колко от тея 16 000дка са вече орязани и продадени? Кво стана с пияна и дрогирана Калина? И там се покри всичко
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6Повечето българи са нискоквалифицирани и необразовани склададжии и фаянсаджии, затова се радват когато се отнемат имоти на по успели и кадърни от тях.///А как са ги придобили тези имоти, а?
9
1
 
25
 
! Отговори
Бон Бон преди 3 месеца
Мадридският тарикатит, добре, а Кирчо Канадски кога и той като него?
8
5
 
0
 
! Отговори
Колеви срещу БГ преди 3 месеца
Български съд бие ЕСПЧ, е това идва малко в повече! Платете си поне на Колеви, че сте излагация!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е това звучи хубаво и ако почнат така и с тия дето разпродадоха държавата след 89та ще стане страхотно. Само че мисля че тези земи директно отиват в друг частен джоб.
6
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повечето българи са нискоквалифицирани и необразовани склададжии и фаянсаджии, затова се радват когато се отнемат имоти на по успели и кадърни от тях.
5
4
 
21
 
! Отговори
Ха ха ха до 4 преди 3 месеца
Иванчооо, никой не се ражда програмист 3ли хирург! ТРЯБВА МНООООГО УЧЕНОЛЮБИЕ, ТРУД И СТАРАНИЕ, ОТГОВОРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО! Каквите ще имаш и ти, ама друия път!
4
21
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Да ги дадат на малоимотни хора, които са нямали късмета да се родят програмисти или хирурзи.
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В предаването на Кеворкян, наш Симеончо със сълзи на очи каза, че няма да иска нищо от бг държава!!! ИМА ВИДЕО. НО НА ПРАКТИКА НАПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО. ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГО ПОЗНАЕТЕ!!!
2
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям срам и излагация за българската държава, до имотите на царя ли опряха, за да си закърпят бюджета?? Очаквам скоро да започнат да национализират собствеността на неудобните като през 1944 г.
1
3
 
39
 
! Отговори
Симо голото теме преди 3 месеца
Кой, аз?!! От собствената си държава ! Никога