Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 323Интензивни легла може да се превърнат в такива за интензивно кратък срок и най-обикновени болнични легла каквито България има даже в излишък!Същото важи и за легла с респиратори ,още повече ,че преди ден пристигнаха от Китай пристигнаха такива ,а очакваме и още от ЕС!В момента болни и хоспитализирани от коронавирус в цяла България са по-малко от 250 човека!България разполага със предостатъчна леглова база и мед.апаратура за лечение на заразата!Нещо с което не могат да се похвалят пове
315
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 317Надлъгването започва там където има прости индивиди като теб.В нормалните държави "надлъгването не върви защото мнозинството не могат да бъдат излъгани.В Бг лъгането е денонощно щото сте прости и гризкате всякакви пръчки.За това си имате премиер-пожарникар и здравен министър-счетоводител.
314
11
 
11
 
! Отговори
До 288 преди 4 години
Естествено , че няма паника и излишна емоция в Германия а основно дисциплина и организация . Те принципно са нация лишена от емоция . Та какъв стрес може да има у роботчета ? А за италианците някой защо не каже нещо ? Дано се съвземат по- скоро , милите ...
313
4
 
20
 
! Отговори
НА ОПАШКАТА преди 4 години
"България е 27-*** от общо 33 европейски страни" в успеха в борбата с коронавируса!А аз си мислех,. че всички само ни хвалят и завиждат, а то пак сме НА ОПАШКАТА. Ако четете ще разберете, че се оценява и политиката по съхраняване и въстановяване на икономиката. Инак приятели в Германия ми казват, че хората са навън и парковета са пълни. Само дето хининовите сиропчита са свършили в аптеките и онлайн магазините.
312
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израел е най-сигурната държава ???"Глигани завладяват Хайфа заради опразнените от вируса улици"На това ли му казвате най-сигурната???Скоро ще ги тресне свински грип а после бог знае какъв.Държава в която прасета се разхождат спокойно по улиците му слагай кръста.
311
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До docТо затова при нас при 200 болни системата се задьхва и ни плашат с чувалите...
310
3
 
3
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
До Един от ГерманияКак една жена може да роди дете и една трета. Ако роди на третия месец, си е чист аборт.До Германец- ГовОри на български, но не може да пише на български. Искал е да каже какви или кои евра, макар че думата евро е сингулариа тантум, както ми се струва.
309
0
 
9
 
! Отговори
Германец преди 4 години
кой евра---Не те разбирам. Говори на български, ако обичаш.
308
15
 
12
 
! Отговори
doc преди 4 години
Deutsche Welle, гьобелсова пропаганда. При 40 починали, при 7 милиона, и 4000 хиляди при 83 милиона население, каквато статистика и стъкмистика да прилагаш, все лъжеш. България се справя прекрасно. България има 595 интензивни легла на 100000 (Der Standard), цяла източна европа между 350 и 450, австрия има 580. Безсрамни лъжи!
307
7
 
9
 
! Отговори
Чернишевски преди 4 години
До келешаРОССИЯ - ЭТО МРАК!
306
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
надлъгването започва!
305
8
 
15
 
! Отговори
келеша преди 4 години
матушката що е сложена до нигерия ?! ... нали е безаналогова велика сила ?
304
4
 
11
 
! Отговори
Вижте сега преди 4 години
Докато в Германия и други страни може да се предвиди, яе високият скок води скоро до пик, и след това спада (репродукционен фактор 0,7 за сега), то в България е добре, че няма стръмно развитие на епидемията, но никой не може да каже докога така ще продължи. Отслабят ли се мерките, броя на заразените ще тръгне нагоре, ще стигне до някакъв връх и после надолу. Не се ли отслабят, броят на заразените и починали дневно ще се запази, но икономическите и социални последствия ще са катастрофални.
303
8
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
Германия беше унищожена и въстановена от САЩ, които ги притежават и до днеснемците са велики и по-подчинени от всякога
302
6
 
1
 
! Отговори
До Германец преди 4 години
кой евра, бе гладен - от бюрото по труда ли:))))))))))
301
10
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Защо Германия е толкова напред? Защото е Германия! Германия, която беше победена, унищожена, ограбена, насилена, отново е велика! "Победителката" Русия се сравнява с Нигерия и Бангладеш!
300
9
 
8
 
! Отговори
да преди 4 години
само днес в Германия са починали 53 човека,а деня е дълъг
299
1
 
6
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 години
Току що по германските новини съобщиха, че репродукционния фактор R=0,7. Това значи, че едих заразен заразява нови 0,7 души. Ако фактора остане 0,7 това значи, че новия заразен заразява също други 0,7 души ( 0,49= половин човек заразен)и т.н. все по-малко заразени ще има. Значи вече 2 нови заразени ще заразят един, и т.н. Подобно на ако семейство *** под 2 деца, населението ще намалява във времето. Българските жени раждат средно 1,3 деца, затова намаляваме като нация, но няма да се изгубим.
298
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До некой си Научи се да четеш и пишеш и тогава си няпрягай мозъчето да мислиш.
297
11
 
3
 
! Отговори
нЕкой си преди 4 години
До Анонимен 305Идиотче, при 40 починали и 825 установени , колко процента е това . Казвам ти щото чвно си тзпичък - 4.8% за БГ срещу 2.8 за Австрия...... Ай много здрае.