Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който нож вади, от нож умира, но тежко му който го няма.
335
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лъжат така с тая класация! Ние сме номер ено, всеки ден ни го казват от брифинг телевизора, ние сме номер ено, фсички по света се учат от нас.Не мога и да допусна за миг че Шабът ни лъже най-безочливо, само и само да направат некакви икономии и да врътнат некой лев.
334
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората вземат предвид и брой изследвани на глава от населението, което е томно една от най-добрите грижи и която у нас е на опашката.Брой заразени нищо не е. Когато няма изследвания, и заразени толкова се отчитат. Подобен отчет е тотално безсмислен.
333
6
 
11
 
! Отговори
тт преди 4 години
До Не е ЛюксембургТоку що погледнах България-118 заразени на 1 милионЛюксембург-- 5 610 заразени на 1 милион.Съгласи се че тенденцията е видима.Някак си не върви логиката на статията...
332
9
 
37
 
! Отговори
Цесекар преди 4 години
Благодарение на Бойко и ГЕРБ който българин не умре от вируса ще умре от глад и мизерия. Докато шайката е на власт България е обречене, бе ***!
331
3
 
9
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Всяка държава си е отделна и се справя по различен начин! Така е и когато МВФ отпуска кредити или пък Брюксел дава европари! Да ама всичко това /поведението на отделните държави се наблюдава, анализира, синтезира, ... !!! България не е Германия, Борисов е далеч от Меркел!
330
0
 
2
 
! Отговори
Не е Люксембург преди 4 години
До TTА Сан Марино - 1200 на 1 милион.
329
14
 
8
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Това е фалшива новина. Аз БЕЗРЕЗЕРВНО вярвам на Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов!" Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат, ние, Господ да е с нас, така да минем. Така че, ще започвам и свършвам с едно - искам да запазим българите живи и здрави", заяви Борисов.
328
5
 
22
 
! Отговори
TT преди 4 години
>Люксембург е на трето място в света по брой починали...И какво има да възстановява на икономиката си??? Там на практика няма нито промишленост нито селско стопанство -едни банки само...Егати статията...
327
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа...лъжат.ние сме за пример !
326
1
 
9
 
! Отговори
Данни и факти преди 4 години
Данните не са факти. Фактите са твърди дадености в рамките на определена созциална конвенция, а данните могат да се манипулират според методологията (какви средства използва) и телеологията (какви цели преследва) на изследването.
325
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гол г*ъз чифте пищови. Германска им работа.Добре че източногерманците всичките са ваксинирани против туберкулоза.
324
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данните към днешна дата:Германия - 47 починали на 1 милион души от населениетоБългария - 5 починали на 1 милион души от населението.Тоест 5 пъти повече починали в Германия отколкото в България.Та по какво казваш са първи германците?
323
5
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Спасителя на Българския Народ- Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- Новия Христос, Слънце на Нацията, Титан на мисълта N: 1, Футболист N: 1, Епидемиолог N: 1, Художник N: 1, Ръководител, на Когото всички световни лидери завиждат за безмерните Му постижения! От *** от партия ГЕРБ- платен ***!
322
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ГлиганСрочно да се научат да ядат свинско и ще решат проблема.
321
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е успешно и неуспешно е индивидуално за всяка държава според конкретното развитие на ситуацията. В Австрия разхлабиха мерките. Финландия, Дания и Норвегия се справят много добре. В Германия всяка провинция решава сама и така в NRW в понеделник училищата отварят първо за учителите с цел организация на учебния процес и в четвъртък тръгват учениците с предстоящи матури тази година и др.изпити.ако всичко върви добре от 04.05 тръгват и четвърти клас, в друга провинция на 27.04.
320
1
 
32
 
! Отговори
До МС и Щаба преди 4 години
България има леглова база и сграден фонд, но няма медицински персонал. При тези заплати и огромен риск, на който са подложени, разбираемо е желанието на мнозина да се оттеглят на осма глуха.За времето на епидемията трудът им трябва да бъде категоризиран в Първа категория. Основните заплати на лекарите да се приравнят с депутатските, а на обслужващия персонал да започва от двойния размер на средния осигурителен доход за страната. Извънредни часове да се плащат по двойна тарифа от новите ставки.
319
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 327 Разполага ама само на хартия. Ако толкова са свободни лекарите че само цигари пушат пред отделенията и си има свободни легла, защо са тези груби мерки? Защо затвориха ресторантите? Защо полицаите бият ако си се разхождаш в парка? Защо не пускат хората да си отидат на вилите?
318
5
 
14
 
! Отговори
doc преди 4 години
Защо минуси бе ***, кое не е истина. Хиляди български лекари и медицински сестри помагат на немското здравеопазване,без немската държава да е дала едно евро за образованието им, и сега за благодарност, лъжи и унижения. Като се върнат,тагава ще видят!
317
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия 50 починали/млн, Швейцария 152/млн, Австрия -46/млн, Унгария - 16/млн, Дания 58, Холандия 202, Белгия 445.България - 5.Е, много сме зле и това е ;)