Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад

Обвиняват организацията, че е морално фалирала
251
Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад
Снимка: БГНЕС

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата".

Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, "който звучи като подкрепа за руските разкази".

Спорът представлява най-голямата криза за "Амнести" под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП.

Още по темата
Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на "затворник на съвестта" заради предишни националистически коментари.

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от "тълпите и троловете в социалните медии", които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това "няма да накърни нашата безпристрастност".

В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести "напълно подкрепя" доклада, който е бил подложен на "същите строги стандарти" като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за "огорчението и гнева", предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че "напълно поддържаме нашите констатации".

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани".

Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Лондонският вестник "Times" написа в редакционна статия, че Амнести "руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин" с доклад, който "не обръща внимание на реалностите на военните операции".

"Амнести" е напълно морално фалирала - антизападната ѝ мания я е довела до пропадане", допълва десният "Daily Telegraph".

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават "точно това, което Русия е казвала през цялото време".

Но в статия за уебсайта "Украинска правда" британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала "неясна" методология и не е взела предвид "почти нищо" от военния или хуманитарния контекст.

"Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения", пишат те.

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като "типичен пример за "полезни идиоти".

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо "да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда".

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

"Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници", каза Покалчук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като украйна убива собственото си цивилно население, всеки трява да се замисли - за кого воюва тя ? Тя е просто пролси на сащ е бъде употребена и захвърлена
158
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ВСУ жертва цивилните, за кого воюва тогава? За зеленски, байдън, с'орос, шваб?
157
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани"." Явно другарката Каламард симпатизира на руската пропаганда, които призовават украинците да "излязат в полето" , за да може да бъдат помляни от руската артилерия. Според същата другарка украинците в такъв случай нямат право да отбраняват градовете си, защото, познайте, уличини боеве се водят по "улиците". Другарката Каламард явно никога не е била в зона на война.
156
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки който казва истината е руски агент- това е същноста на американската пропаганда - страна дето е нацвъкала стотици "неправителствени" организацийки по цял свят които не правят нищо друго освен да защитават американските интереси в ущърб на собствените си страни - и у нас е същото- има ли луд дето да ти издържа организация за черни очи - всичко е пари
155
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците си напазаруваха Амнести. Още когато отнеха статута на Навални стана ясно. Навални е личен затворник на нацисткия диктатор в Кремъл след скалъпено обвинение и абсолютна пародия на процес, но според Амнести това е в реда на нещата.
154
10
 
45
 
! Отговори
С. преди 1 година
Телеграм е пълен със зверствата на украинските войници, както и с видеа от детски градини, училища, физкултурни салони и жилищни блокове, в които се "настаняват". На либералите явно не им харесва истината...
153
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мръсните руски пари няма прегради. "Амнести" са винаги контра, или ще ги закрият.
152
3
 
18
 
! Отговори
до 170 преди 1 година
До Анонимен истината боли -нали фашист
151
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като си вземал едни пари, редно е да покажеш "що честно заработал"
150
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде 169 и 170 да се разберат. Сега Амнести еврейска или нацистка организация е? Или е това, което ви изнася? Истината я знаем от първите дни на тая война. Украйна използва невинно население за жив щит. Неонацистите са украинците. Пак те пуснаха бомби с дрон по атомната централа и пак те изнудват, лъжат и сринаха Европа. Питам се, какво ще се случи след като европейците обеднеят, останат без работа, банките им вземат къщите, а украинците продължават да наглеят, да искат и да обиждат ако не получ
149
8
 
29
 
! Отговори
АХМАТ - СИЛА преди 1 година
Фактите са очевадни. Трябва да си сляп, за да не видиш тази нехуманна тактика на ВСУ. Разбира се, ако не я прилагат, ще бъдат унищожени значително по-бързо
148
9
 
35
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Те и първолаците вече разбраха военната тактика на украинските смели войни. Разполагат се в апартаментите на обикновените украинци, в болници, в училища и се надяват оттам да стрелят но руснаците да не смеят да стрелят по тях, защото там има цивилни.
147
22
 
9
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Аменести интернаионал е една от много про-терористични организации, които под маската на защита на правата на човека, извиняват престъпленията на терористите като представят измамно престъпленията на нео-нацистки терористи напр.палестински терористи и руски комунисти според лъжите им, като жертви или дори освободители, а осъждат несправедливо жертвите им като Израел и Украйна,така че трябва Амнести и др, про-терористи да бъдат разследвани и съдени за незаконни корупционни връзки с терористи
146
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Амнести" защитава правата на престъпниците.
145
4
 
29
 
! Отговори
тогава разстрел преди 1 година
ще се наложи да бъдат разпуснати. никой не може да противоречи на президента на Европа Зеленски! нека е урок и за другите!!!
144
4
 
41
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи когато се казва истината, подкрепяш руските разкази. Но когато Русия казваше, че украинците се крият между блокове, в училища и болници, навсякъде отговаряха, че е руска пропаганда. Рано или късно истината излиза на яве. А когато истината излезе наяве, се казва, че това не е истина, защото не отърва на САЩ?!
143
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая някой каза истината и очевидното и веднага лъжльовците ще му скочат. Факт е че укрите ползват мирното население за жив щит. Факт е че са неонацисти. Факт е че Азов обстреляха атомната централа чрез дрон и се похвалиха с това в нета, а после Зеленски тръгна да крие нацистите и да обвинява руснаците. Фактите са ясни и видими за всички, освен за платените на хранилка отвъд океана.
142
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде бяха Сащ и ЕС преди Операцията на Русия.Когато обикновенните украинци взимаха 200 лв заплата.Сега наливат млр за оръжия..
141
2
 
43
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Сега понеже истината не уйдисва на сащ, ЕС и шайката около мумията трябва да обвиним директора на организацията. Типично действие, съответстващо на гинеколожката!
140
0
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 1 година
До Анонимен 99 знчи ти си фашиска сг...а.н