Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно

Тайван е най-опасният въпрос в отношенията между САЩ и Китай
16 ное 2023 06:33, Александър Попов
94
Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

Байдън и Си се срещнаха вчера за първи път от година за разговори, целящи да облекчат търканията между двете свръхдържави във връзка с военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Те заявиха, че са постигнали "реален напредък".

Китай засили военната си активност, опитвайки се да принуди демократично управлявания Тайван да приеме суверенитета на Пекин, въпреки острите възражения на правителството в Тайпе.

Висши американски военни казаха, че Си е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е разкривал подробности за военни приготовления./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Невежество преди 5 месеца
Гнуслив съм и като чета поста по долу, ми се повръща.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами много алчни и некадърни тия комунисти. След гражданскта война в Китай, демократите се изолираха на едно островче и им дадоха на комуняггите цялата останала територия. След като демократичното островче се оказа по-кадърно и ценно от половин Китай, стана много важно изведнъж, ама там не са роби, сори
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Газа пък какво я намесвате, там са 100% араби с една единствена партия от 18 години - Хамас. И избори няма от същия период, понеже Хамас заклаха опозицията (пак араби), обявиха халифат и закриха парламента. Тайван е част от исторически Китай, но отказват да бъдат комунисти и също е разбираемо. Британците като върнаха Хонг Конг, имаше уговорка да остане демокрация, ама йок. Червените си знаят тяхното.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мистър ХахоБйдън уважавайте изборният процес в Луганск. Крим, Донецк и Запорожието...или там не ви изнася. Двоен стандард на ЕвроПедиЛГБТАтлантиците! Уяажавайте процеса в Каталуня..така както веднага признахте Косово! Признайте процесите в Газа където 99% са араби...или и там не ви изнася. Вие признавате само това, което искате а за останалите процеси избивате деца, жени и болни! САЩ са най-голямопто зло за планетата Земя а ЕВропа а ефтинкатаПарцалеса!
69
7
 
7
 
! Отговори
Отврат Китай преди 5 месеца
като всичките други ненормалници - Русия, Иран, С Кореа... Турция... много е зле света в момента... но нали всички руски *** повтаряха...дайте ни много полюсен свят. Ами ето. Всеки си прави каквото си иска. По-нестабилен. Аз съм за едно или дву полюсен....
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Купувайте злато.
67
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако,, обединят" островчето, всички Тайванци ще забегнат в САЩ и ЕС!
66
0
 
9
 
! Отговори
! преди 5 месеца
Газа да се обедини с Египет, а Западният бряг с Йордания!!!!!
65
2
 
2
 
! Отговори
... преди 5 месеца
До АНГЕЛНещо май ти хлопа дъската, а?
64
21
 
10
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 месеца
Moже да има обединение само когато китайците разберат че демокрацията е единствената алтернатива и пратят този диктатор за умре в затвора като баща си. Свобода или cмъpт!
63
14
 
26
 
! Отговори
Си преди 5 месеца
Пумиярите си лаят/коментират..... китайския керван си върви. Тайпе отново ще бъде китайска. Скоро... много скоро. САЩ отдавна не са световен фактор , но това слугинчетата им и промитите мозъци ще го разберат най-накрая , защото като последна ддупка на американския кавал получават инструкциите си последни.
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До пияница мистик,к.63 Това за евентуална стагнация на Китай не е вярно, обратно - 23% от годишния бюджет на САЩ са китайски пари,можеш лесно да провериш,така че ако China си поиска милиардите долари,нещата ще загрубеят.Да не говорим,че голяма част от програмистите и IT специалистите са индийци и китайци, съсредоточени в СИ щати. На САЩ само това остава - да си срита отношенията с China! Вярно,че президент Байдън е престарял и в състояние на раздразнение може да стори и това,но that's impossible
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до мистика,то така става от икономически тигър,малко котенце :)) това да не е бугаристан където се нахендри с скапания еуро съюз от който береме големи "ползи" верно големи са ама за няколко фирми
60
21
 
11
 
! Отговори
Striker преди 5 месеца
Според ковидаря обединението с Тайван е неизбежно, а според чичо Сам, ако това е така, то изпепеляването на вирусната клоака Бейжин, Ухан и подобните също е неизбежно. :)
59
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Тайван, Малайзия и Южна Корея е съсредоточено производството на интегрални схеми със свъхвисока степен на интеграция VLSI ICs, голяма част от които се използват във военната промишленост. Япония не продава тези ИС,така че САЩ, Канада и повечето държави от Западна Европа купуват такива от Тайван.Китай е набелязал Тайван като територия за присъединяване и ще използва ангажирането на САЩ в Украйна и Близкия Изток за постигане на тая цел.Дали САЩ няма да останат с пръст в устата (empty handed) ?
58
5
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До АНГЕЛ === САЩ са най-евтината държава в света. Примерно зимна парка Тимберланд, дето у нас струва 700 лв, аз си я купих от САЩ за 250 лв. Видеокарта за комп, дето у нас е над 1000 лв я взимаш от САЩ за 500 лв. Парфюми, дрехи, техника, всичко им е наполовин цена. Проблемът е, че се чака много време да ти дойде поръчката и после плащаш и мито, как прецени митничаря, на око. Затова като купувам нещо от САЩ карам да ми го разопаковат и да ми го пратят като използвана вещ
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Срещата е поискана от Байдън, който иска да запише победа във външната политика преди изборите. На нея китайците си казаха, че ще работят за интересите на Китай, съгласиха се, че световната икономика е зле и от това страдат и САЩ и Китай. След това се съгласиха, да работят за доброто на световната икономика, подобрявайки китайската икономика. Байдън от своя страна изрази мнението на САЩ, което е като на китайците, ама в полза на САЩ. Един вид, едно голямо нищо.
56
12
 
18
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Има хиляди Българи които правят бизнес с Китай. Внасят от там разни неща .Изнасяме вина и луксозни стоки. Я ми кажете колко Българи правят Бизнес със САЩ? Едвали са повече от пръстите на ръцете. Я сега си помислете колко Българи са слуги на заплата в Американски компании? За Китай ние сме Бизнес партньори ,контрагенти. За САЩ сме слуги !!!
55
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сащ са признали китай, тайван не. Тайван се нарича китайско тайпе и си е част от китай. Шизофреенията на сащ с хем така хем онака не минава пред китайците. Си им го е казал в прав текст.
54
13
 
18
 
! Отговори
Мухаха преди 5 месеца
Той и Хонконг беше Английски, но беше върнат "доброволно" на Китай и въпреки многото приказки как щял да западне сега продължава да и икономически и финансов център в региона.... същото ще стане и в управлявания от американски марионетки Тайван.... ще бъде "доброволно" върнат. Всички тези приказки на САЩ са за да си поддържат илюзията че те диктуват положението. Тайван ще стане китайски в срока определен от Китай. Помнете ми думите.