Живея в гората на 24-тия етаж. Красиво и еко

Вертикална гора в блок ще се издигне в Милано
Обновена: 28 фев 2020 15:39 | 14 окт 2011 10:41, Екип на Dnes.bg
75

Изображение: Boeri Studio

 Две сгради, които сега се строят в центъра на Милано, очевидно ще станат първите на нашата планета, плътно засадени с дървета от горе до долу.

"Вертикалната гора" (Bosco Verticale) е проект на италианския архитект Стефано Боери. Това са две жилищни сгради, на чиито етажи ще растат около 900 дървета с различен "ръст" – 3, 6 и 9 м. Плюс различни храсти и цветя.

По данни на SkyscraperPage по-високата сграда, Torre E, ще се издигне на 105 м и ще има 24 етажа. Здание Torre D ще бъде със 17 етажа и ще е високо 78 м. Освен жилища и градини, във вертикалната гора ще има ресторанти, фитнес зали и паркинги.

Блоковете обаче ще бъдат зелени не само отвън – в тях ще работят слънчеви и ветростанции, прогресивни системи за вентилация, осветление и всевъзможна циркулация, предава Inhabitat.

Строителството е стартирало през 2007 г. и трябва да приключи през 2012-а. Бюджетът на проекта е 65 млн. евро.

Между другото във Валенсия тече реализацията на много подобен проект. 21-етажна сграда с дървета проектираха испанци от студиото Mgaarqtos и холандската компания MVRDV (1, 2, 3, 4, 5). Зданието се нарича Torre Huerta и се определя като "социополис".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: миланогора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
ами такава кооперация има покраи Риото по посока Бласко. Е с по малко дървета е но никой не се впечтлясва... камо ли статии да пише за нея?!?!?! Освен това комонидада е солен на тия кооперации. Със сигурност над 50 евро на месец, че може и до 150 да удари :D :D :D нсамо е разбрах само защо с подобни шлаки храните хората в БГ? може би щото живеят още в пещери?!? и ще се впечатлят на нещо дето тука никой не поглежда?!?! Що не земете и статия за топлата дето се къпя тука да напишете
70
1
 
1
 
! Отговори
Italianec преди 12 години
Pulna prostotiaaa, ai shte si govorim sled sraka na eksploatacia da vidim kolko e gorista sgradata :))) prrrrrrrrrrrrooooooooostoooooootiiiiaaaaaaaaaa
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една слива на балкона и едно миниказанче за ракиня :))) Да не говорим че ще има секс в гората.
68
0
 
2
 
! Отговори
gitara преди 12 години
44,точно защото си ланд.арх не се бъркай в работата на арх. и ссс. (инж) относно сградата и какво това и онова ще стане.Подобни на твоите разсъждения са причината за бълг. архитектура в момента :)
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като спя на село ми се вдига кръвното. На 25 години съм.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
56, Прав си... На село 4-5 часа сън ми се равняват на поне 8-9 в града...
65
5
 
13
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
И като почнат птичките да свиват гнезда по клоните, да не се чудите защо са ви *** прозорците
64
0
 
6
 
! Отговори
Ime преди 12 години
44- нали си архитект, би трябвало сам да се сетиш, че другите не са по *** от теб и са го изчислили. Неслучайно усмата е толкова висока.Като каза някой за Япония- мога да ви покажа снимки от Монако /лично съм ги правил/, на които се вижда как покрива на почти всеки блок е превърнат в парк- с дръвчетата му и всичко. Та по много места по света го има. Може би новаторското тук е, че ще ги има и по етажите, знам ли...
63
0
 
1
 
! Отговори
Sra. преди 12 години
Bravo! Mnogo umno kazano! Napulno te podkrepjam...
62
0
 
4
 
! Отговори
Ime преди 12 години
"общото между селото и гората е земята, природата - във всяко село има много повече дървета отколкото има в големите градове"Tomas аз съм израсъл в Пловдив и често съм ходил по Родопите, но да те питам- ти колко полски села си виждал? Заощото аз съм виждал доста и мога да те уверя, че за разлика от планинските, в много от тях дърветата са... липсващ вид...да речем. Въздуха там не е чист заради дърветата, а заради липсващите трафик и фабрики. Т.е. обръщаш проблема наобратно.
61
3
 
1
 
! Отговори
Sra. преди 12 години
Do nomer 54.. Super komentar, prisaedinjavam se kum tvoeto mnenie. Ku4karite da si napravjat blok samo za tjah, 4e da ne pretesnjavat ostanalite horica s lai i mirizmi!!! Koito mrazi ku4etata, koito naru6avat spokoistvieto na zivee6tite naokolu da glasiva za mojat komentar!!!
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe kakvi ti xpasti idapveta slagaite samo trevi4ka ta da ima pari4ki
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей в България на панелките така сложете,после шоповете със секирите ше се уредат за зимата!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
във Виена има подобна къща (май беше дом за социално слаби и е доста стара), цялата е обрасла в зеленина, тя и самата и визия беше една заоблена, ама мисълта ми е че няма проблем за храсталака и дърветата, само не знам как ще е на 24-етаж от към вятър, работил съм на тази височина и бая си духа, ако около теб нема друго :)
57
0
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
друже, не че нещо, ама тополите след около 20тата година почвта да гният отвътре и наистина са опасни. това са дърветата, чиито клони и върхове се чупят след всяка буря и падат върху автомобили и т.н. вярно, че по-скоро ще се счупи клон отколкото стъклопакет, все пак - тежат си. когато са ги насадили целта е била бързо да "позеленеят" ЖКтата. ако искаш сянка и птички - посей кестени. при нас посъдиха липи и череши, които селянта всяко лето троши, за да си бере цвят за чай и плодове за компотье.
56
0
 
1
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
При Hydrophonics(както най-вероятно ще се отглеждат растенията) хранителните вещества се наливат директно и фактически няма нужда от голяма коренова система
55
0
 
11
 
! Отговори
55 преди 12 години
ного е хубав проектът, но накъде ще растат корените на дърветата???
54
2
 
10
 
! Отговори
Томас преди 12 години
36общото между селото и гората е земята, природата - във всяко село има много повече дървета отколкото има в големите градове. За човек е много по-добре да живее на село отколкото в град. На село въздуха е по-чист, все още може да си произведе нещо свястно за ядене, вместо да купува от хипермаркета ***. Винаги селата ни са ни вадили от всяка национална катастрофа - Точно толкова абсурдно е да се озеленява блок, колкото да се живее в панелна кутийка, далече от природата.
53
1
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Тва е супер якооооооо
52
8
 
46
 
! Отговори
U NAS преди 12 години
А в София очаквайте блок на 24 етажа с ГЛУТНИЦИ от КУЧЕТА до горе. Ще измислим уникална архитектура, позволяваща това: Блокът ще бъде заобиколен от рампа като на много етажните паркинги и песовете ще могат да се качват и на покрива, където ще има навеси за тях и да лаят и вият по цяла нощ. Ще има и чучури, по които ще изтича тяхната пи*ня надолу по етажите.Мечтата ми е в тоя блок да се настанят всички кучелюбители!