Къде се намира Селото на края на света?

В Гренландия, разбира се
Обновена: 23 окт 2012 10:51 | 23 окт 2012 08:40,
19
Къде се намира Селото на края на света?
Снимка: panoramio.com

В района на това далечно село китовете, полярните мечки, кучета и айсбергите вероятно са повече на брой от хората.

Малцина са тези, които могат да се похвалят, че са получили нокът от полярна мечка за рождения си ден. Е, това може да се случи в това гренландско село, което се казва Ниакорнат.

Малкото отдалечено селище, чийто псевдоним наистина е „село на края на света", е кацнало върху скалист бряг на северозападното крайбрежие на Гренландия.

Селцето е на около двеста години и в него живее невероятно гостоприемният местен народ инуити. В училището на селото има не повече от 8-10 деца. Местните имат традиционно номадски живот. Те не си заключват вратите на къщите и всеки може да влезе в най-близката от тях, за да си почине след изморителния ден на ловуване.

Наскоро това място от Арктика стана сюжет за документален филм на британската режисьорка Сара Гаврон. Тя ще представи лентата си на 56-ия филмов фестивал в Лондон този месец.

42-годишната Сара, съпругът ѝ Дейвид и двете им деца заминават за далечния север на Гренландия в проучване на една култура, която не само се бори да оцелее в съвременния свят, обхванат от глобализацията, но също така и е на предната линия на изменението на климата.

Филмът на Сара следва живота на четирима селяни в детайли. Първият е единственият тинейджър в селото - Ларс, който прекарва дните си във Facebook, носи футболен екип и мечтае да иде в Ню Йорк. Вторият е Карл - ловец, който така и никога не признава, че е баща на Ларс. Третият е Илангау - аутсайдер, който се е преместил в Ниакорнат, след като се е запознал онлайн с жена си, която е местна. Последната героиня на филма е Ани, която е старейшината на селото и е толкова възрастна, че помни времето, когато лампите са се палили с тюленова мас.

И така, документалният филм на Сара е хем за суровата природа на това място и ежедневната борба за оцеляване на местните, хем за човешката история на неговите малцина (59 на брой) обитатели. Той е сниман в продължение на три години, като за това време Сара и Дейвид са пътували до Гренландия шест пъти.

Вижте Селото на края на света в  галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: номадиселоГренландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До No. 4Не знам кой категоризираш като "***", но погледни себе си първо. Инуитите са група ескимоски народи, споделящи сходна култура и произлизащи от туле. Те включват канадските инуити и инувиалуити, гренландските калаалити и инупиак от Аляска. (за справка - Wikipedia).
13
3
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Селото на края на света се намира между Перник и Враца - изцепи се поредния *** уригвайки се на чесън.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма красота!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само това село кандидатства за славата края на света :-) В Аржентина в Огнена Земя се намира града Ушуая, който е най-южният град на планетата и там има музей El fin del Mundo (краят на света)
10
1
 
11
 
! Отговори
Ime преди 11 години
И май списвача на статията, освен какви са инуитите, си няма и напредстава какво точно означава думата номад, респективно номадски живот.
9
1
 
0
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
hihihih az sam i si 4akammili BOKO da doide da se ojenim hihiihih
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
................Къде се намира Селото на края на света?В Гренландия, разбира се.....A na gaza mu ? V Balgaria razbira se
7
2
 
27
 
! Отговори
све преди 11 години
А мен лично адски ме израдва фразата "В училището на селото има не повече от само 8-10 деца"...забележете как е конструирана фразата...красота..."не повече от само"...тук можем само да помълчим;)))) А иначе ако не мразех толкова да ми е студено бих мръднала до там да го видя ;)
6
4
 
27
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 11 години
..... За "Селото накрай света" незнам..... Обаче ако искате мога да ви кажа къде се намира "ДЪРЖАВАТА НА Г _ _ А НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ" ..... И как се развива "ПРЕХОДЪТ" в тази държава в последните 23 години..... :) ;) :) !!!!!
5
8
 
8
 
! Отговори
Тц преди 11 години
има трейлър на този филм в ютуб. децата ядат сурови мръвки директно от застрелян кит - няма що голяма красота.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"в него живее невероятно гостоприемният местен народ инуити"Кой *** го е писал това ? Инуитите не са някакъв си "местен народ", са коренното население на цяла северна Евразия и Америка. Все едно да кажете "невероятно гостоприемният местен народ африканци".
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селото на края на света се намира между Перник и Враца.
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам никакъв мол?
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Красота!