Сноудън извади пак данни – кибернападенията на САЩ

От тях става видно, че те са били насочени към Русия, Китай...
31 авг 2013 19:14,
82
Сноудън извади пак данни – кибернападенията на САЩ
Снимка: Reuters

Американските разузнавателни служби са извършили 231 кибернападения през 2011 година, насочени срещу страни като Русия, Китай или Северна Корея.

Това твърди в. "Вашингтон пост" въз основа на предоставени от Едуард Сноудън документи.

"Тези разкрития са ново доказателство, че все по-многобройните "кибербойци" на администрацията на Барак Обама проникват в компютърни мрежи в чужбина и нарушават работата им", посочва изданието, позовавайки се на тайния бюджет на американските разузнавателни служби, предоставен от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС).

Освен тези кибератаки, специалисти "проникват в чуждестранни  мрежи, за да ги поставят под дискретен американски контрол", продължава публикацията, споменавайки проект, наречен ДЖИНИ (GENIE - на англ. - джин, дух), с бюджет от 652 милиона долара.

Така злонамерени софтуери са били прехвърляни "всяка година в компютри, рутери и защитни програми на десетки хиляди машини, като плановете са били те да бъдат разпространени в милиони" такива машини.

"Документите, предоставени от Сноудън, както и разговори с бивши американски ръководители, описват много по-голяма и  по-агресивна от смятаното досега кампания за компютърно проникване", отбелязва "Вашингтон пост".

Сред тези 231 кибернападения през 2011 година "близо три четвърти били насочени към цели с изключително голямо значение, а именно неприятели като Русия, Китай и Северна Корея, както и дейности от рода на разпространението на ядрени оръжия", допълва всекидневникът.

Компютърният вирус Стъкснет (Stuxnet), смятан за американско-израелска разработка, атакувал през 2010 година иранската ядрена програма, често се сочи като най-драматичната употреба на кибероръжие, продължава публикацията.

През последните месеци САЩ многократно призоваваха Китай да престане с интернет пиратството, но "американските разузнавателни служби използват най-редовно в цял свят  злонамерен софтуер, разработен от правителството, който твърде малко се различава във функционирането си от "непрестанните съвременни заплахи", приписвани на Китай от американските управници, изтъква "Вашингтон пост".

Основната разлика според тях "е, че Китай краде американски промишлени тайни с цел финансова печалба", се казва в още публикацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сноудън е измислен герой на американците! Много мъгла има около досието му, но руснаците бързо разбраха истината.
22
9
 
21
 
! Отговори
tth преди 10 години
До лолХеи не говори против Русия ,че ще те обеся на червата ти миризливи.
21
17
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 така спаси милиони и нещо много по важно намекна на чичкото със мустаците да не се надява че с Червената армия може да стигне до Ламанша .И едно въпросче и Иисус ли е човекоубиец .
20
1
 
36
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ ПРОСТО ЯНКИТЕ СИ ПАДАТ ПО РУСКОТО ПОРНО.....
19
5
 
35
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До jojДа прав си лошото е, че само американците се оплакват от кибер атаките а те правят най големите атаки.
18
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсното к..еле Путин пак се опитва да оправдае бездействието си и да излезе с чисти ръце от ситуацията. Знае много добре, че проблем съществува ама нека другите да ходят да се бият.
17
20
 
19
 
! Отговори
joj преди 10 години
а русия и китай никога не са правили кибератаки :Д я малко по-сериозно, това е част от боричкането
16
6
 
34
 
! Отговори
план б преди 10 години
Сноуден явно е разкрил плановете за унищожение на Сирия на руснаците, от там и войната взе обрат, но краварите се усетиха за това и спретнаха набързо план"Б"-химическа атака! С тоя Сноуден в ръкава, тов.Путин вече може да покаже доста фокуси....а Обамич нека се сърди и нека мисли!
15
10
 
26
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
До лолНе , скоро ще възкръсне ! (Евразийски съюз , мегапроекта на Путин)
14
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще им лъснат всички кирливи *** на САЩ. Тогава не знам какво ги прави целия свят. Защото докато хора биеха аларма, другите им викаха, че много се увличат по конспирациите...
13
42
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Така изредихте ли се дежурните антиамериканисти , само се вижте каква дъжинка сте събрани на едно място . Може ли един въпрос : Как според вас се гради държавна сигурност с какво се гарантира и как се обезпечава.И още един въпрос : как ще реагирате ако служител на ДАНС избяга в Турция или някоя друга страна извън НАТО и снесе там информацията с която разполага , според вас не трябва ли да има класифицирана информация и съответни разрешителни подкрепени с декларация за достъп и неразпростран
12
43
 
11
 
! Отговори
лол преди 10 години
империя на злото е наречен СССР от Рейгън, ама той умре...съюза де. та сега бг родоотстъпниците и руфилистически *** за пореден път се опитват да обърнат негативите в своя полза. то това ви е в гена ***, но колкото и да погребвате щатите и гнилия капитализъм, той съществува все още, за разлика от СССР.
11
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на САЩ!
10
38
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе китайците и руснаците са света вода. Те никой не шпионират и на никой не изпращат вируси. За Володия не знам дали има и акъл за това де, неговите още през ключалките надничат, Ана Чапман и пр.
9
10
 
36
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Само Топол-М и РС-24 "Ярс" за тия иззедници от САЩ!
8
22
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Всички добре знаем какви са САЩ!!!сега викаме да нападнат Северна Корея за да махнат диктатора масов убиец там!!После ще викаме що нападат Северна Корея!!!!
7
5
 
50
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
до 6:Хитрото при САЩ е , че ги командват евреи!Хитлер вместо да им извади очите на юдеите, им изписа вежди с това масово преселение в САЩ!
6
10
 
40
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
сащ *** ***!
5
11
 
49
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Аз откога повтарям ,че съединените сатанински щати са империята на злото , между другото президентите им ходят ли още на поклонение пред Дявола в Бохемската гора ?
4
19
 
2
 
! Отговори
ето на преди 10 години
До Анонимен коментар 2 ако си млад-прекалено тежък живот ,нещастен. Въпреки всичко *** ще си заминеш от този свят честито