Съдия нареди освобождаването на болен затворник от Гуантанамо

Вероятно мъжът ще бъде върнат в Судан
5 окт 2013 10:04, Петя Славова
4
Съдия нареди освобождаването на болен затворник от Гуантанамо
Снимка: БТА

Федерален съдия във Вашингтон нареди да бъде освободен ментално болен затворник от Гуантанамо, задържан без процес в американската база в Куба повече от 11 години, предаде Асошиейтед прес.

Съдията издаде краткото разпореждане вчера, след като американското министерство на правосъдието се отказа без обяснения от възраженията си срещу освобождаването, пише БТА.

Адвокатите на Ибрахим Идрис, над 50-годишен, отдавна твърдят, че той е толкова болен, че не може да представлява заплаха за когото и да било.

Суданецът страда от диабет и шизофрения в толкова тежка форма, че бил в кататонично състояние при срещите с адвокатите и докторите. Заловен заедно с бойци на Ал Каида през 2001 година от пакистанските сили, докато се опитвал да пресече границата с Афганистан, той е заподозрян, че изпълнявал ролята на куриер.

Малко след пристигането му в Гуантанамо през януари 2002 година американски военен психиатър диагностицира заболяването му. Вероятно Идрис ще бъде върнат в Судан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някак си е лицемерно правосъдната система да се намесва. Във въпросната военна база гният и са изтезавани, противно на всеки международен закон и конвенция за правата на човека, само хора без присъда, обвинение и доказана вина.Дори и всички затворници там да са виновни, това е отвличане а не правосъдие ако не са съдени по обективен закон.Американската демокрацията идва само под формата на насилие.
3
0
 
2
 
! Отговори
aaaa преди 10 години
Тази база още ли действа?!? Имаше скандали, разследвания и си мислех, че отдавна ги пуснаха и я закриха. Нали даже ни пробураха в България затворник от там при затварянето?!? хмм
2
2
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
хаха, атентатора от локхийд и той беше болен и щеше да умре всеки момент :)то либерастите са навсякъде, дори в америка, трябва да се издирват и затварят в трудови лагери
1
1
 
10
 
! Отговори
**** преди 10 години
И сега като го освободят,ще вземе да умре случайно до като пътува към дома си.