Стойнев в САЩ: Ще гарантираме стабилността на енергийната ни система

Икономическият министър разговаря с икономически съветници на Обама
21 ное 2013 09:11, Елка Василева
13
Стойнев в САЩ: Ще гарантираме стабилността на енергийната ни система
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Икономиката не може да бъде разглеждана отделно от енергетиката – конкурентоспособността на енергетиката означава и конкурентоспособност на икономиката, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на срещата си с икономически съветници по въпросите на международната икономика, търговията и инвестициите на президента Барак Обама в Съвета за национална сигурност към Белия дом, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Държим да гарантираме стабилност на енергийната ни система в дългосрочен план, трябва да гледаме десетилетия наред. Това означава първо да имаме много ясен анализ от какви мощности ще се нуждае страната ни след 20 години и да сме готови с мерки за компенсиране и на второ място да съсредоточим усилия за диверсифициране на енергийните доставки на страната, заяви още по време на срещата министър Стойнев.

Представителите на Съвета за национална сигурност потвърдиха желанието за интензифициране на контактите между България и САЩ освен в политически план и в сферата на икономиката и инвестициите.

Енергийният сектор може да бъде фактор, който да подпомогне растежа на икономиката, заяви Роберт Айчърд от Държавния департамент на САЩ  по време на разговорите си с министър Стойнев. Драгомир Стойнев подчерта усилията на страната ни за финансовото стабилизиране на сектора и на държавните компании в енергетиката – фактори, които ще отворят възможността за устойчиво партньорство с потенциални инвеститори, включително и американски.
  
По-рано на среща в Департамента по търговията Кенет Хайт – вицесекретар по международна търговия, подчерта, че интересът за издигане на икономическото сътрудничество между САЩ и България на по-високо ниво е общ.
 
В Департамента по търговията американската страна постави въпроса за необходимостта от сериозни усилия за представяне на България като туристическа дестинация на американския пазар. Разработването на възможности, които да отговорят  на растящия интерес на американските туристи, ще бъде една от конкретните задачи, по която ще работят Министерството на икономиката и Департаментът по търговията на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Скъпи братя американци,недавайте пари на тези пухлювци!!!! Ще ги откраднат!!! Питайте старите собственици на Кремиковци-индийците!!! Те ще Ви кажат как се взимат пари под масата от Р.Офч. и от Олигарски!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Абе ***.Какви американски "инвестиции" са те задрусали!Я ми кажи ,какво са "инвестирали' в получените на готово ТЕЦ-ове?Не разбрали главоч такъв,че и за САЩ и ЕС и за НАТО,ние сме просто един терен,заселен с аборигени,за доставка на слуги за запада .Толкова.Нищо повече.Ама само знаете да плещите глупости срещу Русия и "нейните" интереси.Германия си прокара специален газопровод от там,обаче,това не е зависимост.Зависими са голите заници,като теб,които и с Русия и против нея си остават такива.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Башкирчо, България загуби суверенитета си. Сега всяка *** може да ни се качва по дедовия! Май и ти си се насочил на там, м?
6
2
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 8Da ti kaja li kyde sa si zavresh ruskata federacia?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев, ритни ги хамериканците по ташаците и действай да влезем в Руската федерация, няма да ти обяснявам какъв ще е ръстът на стокообмена, а харабеските ще хванат пътя за Турция на мига!
4
2
 
5
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
ДРУГАРЯТ СТОЙНЕВ ТРЯБВА ЯСНО ДА ПОКАЖЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ .....
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега като ни друснат американците едно реакторче като тези във Фукушима и ще я втасаме!!!Нали реакторите, дето до днес не могат да ги оправят там са точно разработка на Westinghouse.При това цената им е поне 4 пъти по-висока от подобни руски реактори!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е много ценна стратегически за САЩ, затова зимата червените направиха всичко възможно за сваляне на ГЕРБ. САЩ имат проект да прокарат газопроводи и петролопроводи от ОАЕ към западна европа, през България, Румъния и Сърбия. Ако това стане Русия ще го *** много стабилно
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ще потекат реки от американски инвестиции в българската енергетика,равно и гладко,точно като речта на Стойнев