5 г. затвор за журналист в САЩ за подкрепа на "Анонимните"

Браун беше считан за неофициален говорител на хакерската група
Обновена: 23 яну 2015 11:28 | 23 яну 2015 11:27, Елка Василева
65
5 г. затвор за журналист в САЩ за подкрепа на "Анонимните"
Снимка: архив, Reuters

Американският журналист Барет Браун, известен с това, че е писал за хакерската група "Анонимните" и дори беше считан за неин неофициален говорител, беше осъден на 63 месеца затвор в Далас, щата Тексас, предаде Франс прес.

Процесът срещу 33-годишният Браун, който беше арестуван през 2012 г., мобилизира защитниците на свободата на медиите.

Първоначално той беше обвинен за сътрудничество с хакерите, но накрая се призна за виновен по най-маловажните обвинения. Той беше осъден и на глоба от 890 хиляди долара.

"Съединените щати на несправедливостта: Барет Браун е осъден на 63 месеца във федерален затвор", съобщи в "Туитър" групата за подкрепа на журналиста "Освободете Барет Браун", след произнасянето на присъдата.

Някои считаха Браун, който е работил за "Хъфингтън пост" и "Венити феър", за поддръжник на групата "Анонимните". Процесът срещу него започна, след като той публикува линкове към информация, открадната от фирмата за сигурност "Статфор" през 2011 година.

В своя защита Браун изрази съжаление, че правителството "заплашва с десетки години затвор за копирането и публикуването на обществено достъпен линк, който и други журналисти разпространиха, без да бъдат съдени".

Журналистът и неговите поддръжници, включително правозащитната организация "Репортери без граници", поискаха присъдата му да не надхвърля вече прекараното в затвора време, или 30 месеца.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V RUSIA NE SE IZDAVAT TAKIVA PRISADI,ZASHTOTO RUSIA E DEMOKRATICNA STRANA S DEMOKRATICNO UPRAVLENIE I NEZAVISIMA SADEBNA SISTEMA.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода на словото няма в САЩ. Затвор за хората с гражданска позиция, различна от правителствената. Осъдени журналисти? Това го няма нито в Сирия, нито в Иран, нито в Авганистан. САЩ е базовата точка в оста на злото. Очевадно е!
45
0
 
7
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Това е възможно само в страната на неограничените възможности.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55А как да го видиш, крие се човека от великата ДЕМОКРАЦИЯ, която си застрелва дори президентите за него какво остава.
43
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С мюсюлманите никой не се е подигравал, а тоя се е занимавал с разпространение на секретна информация. Като смята, че в Русия е по-свободно, да отиде там като Сноудън (който оттогава никой не го е виждал).
42
5
 
7
 
! Отговори
Ай преди 9 години
До48 негърНе американците, а господ е расист.Той е създал расите.
41
1
 
19
 
! Отговори
Пича преди 9 години
А де - "свобода на словото" - това е привилегията да блюдолижеш управляващата прослойка, или да изказваш завоалирана псевдокритика относно въпроси, дето няма да й навредят. Нали и нашите журналисти с полу-уста думат "то виновните си знаят кои са", че ако назоват някого поименно, бързо ще им се стъжни животът. И в САЩ е така - псувай правителството на воля, стига да е общо и без подробности. Кажи нещо конкретно обаче, и веднага те настаняват в популярния курорт Гуантанамо.
40
3
 
8
 
! Отговори
23 преди 9 години
Tulski, Иран имат вече и междуконтинентални балистични ракети. Много си назад с материала.
39
3
 
13
 
! Отговори
Негър преди 9 години
Тоя хамериканците са го арестували по обвинение че е *** под прикритие - в съвременна хамерика, това си е тежко провинение.А скоро имаше инцидент бял цивилен да стреля по черен шеф на полицията, без после да го съдят - полицаят бил в нарушение. Извод, хамериканците не са фашисти, а най-обикновени расисти.
38
3
 
15
 
! Отговори
Пича преди 9 години
Да не говорим, че клишето с гладуващите корейци вече толкова се изтърка, че и южнокорейците не му се връзват. Иначе историята я готвеха като за втори Ирак - уж имало оръжие, дай да въдворим демокрация. Ама като се оказа, че оръжието не е наужким, а си е факт, изведнъж демокрацията тутакси я отложиха.Да си *** янките в Персийския залив, дето още ги търпят - на Балканите просто няма да прокопсат.
37
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбирасе че ще го осъдят само дето е трябвало на повече години, всеки знае че Анонимните са леви либерали, прокарващи анти държавна дейност.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tulski, я пак кажи какво са спрели Иран по ядрената си програма, че не те разбрах. Или визираш индустриалния саботаж на американците и израелците по затворената операционна система на СИМЕНС центруфугите за обогатяване. Да знаеш, да не се излагаш - успяха да забвят Иран само с 2 години ;)
35
3
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 9 години
Ето ви свобода и демокрация :)
34
2
 
20
 
! Отговори
Victimized преди 9 години
Свобода на словото има само когато е изгодно на капиталистите .Няма , повтарям НЯМА държава на този свят където това понятие да е напълно развито. Защо ли ? Защото , когато има богати облагодетелствани неправомерно от постовете и длъжностите които заемат , те никога не биха искали да се знае как те са стигнали до там и какво са направили , впоследствие схемата и мрежата стават толкова оплетени , че за да си дадем отговор прибягваме до така наречените " конспиративни теории" само дето не са теори
33
1
 
24
 
! Отговори
стар българин преди 9 години
Осъден е журналист фен на Анонимните.Но няма нито един хванат,та камо ли осъден хакер от тях.Това е показателно за безсилието на "кибервойските"на САЩ.Явно там работят програмисти които никъде на друго място не си намират работа.Това ми напомня,че от моето поколение никой не искаше да остане в армията като военен,въпреки добрите заплати и условия тогава.Шапка им свалям на Анонимните за това.Това са борци за свобода и аз съм им симпатизант.Свободата си струва да се борим за нея!
32
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 9 години
До ПичаХа, европейските страни хич не ги брой, те са по-безгръбначни и от безгръбначните янки. Пък и нали сме всички от алианса на батковците. На Иран очаквам да им изпратят в скоро време още от измислената ИД, а и на корейците ще им се спретне я преврат, я друга "демократична" схема. Те това го могат, ако не сме го научили вече.Не ги искам тука, ве!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но как така?!? Не бяха ли тези бастуни радели за свобода на словото....
30
4
 
12
 
! Отговори
Пича преди 9 години
До 666Тия играчки си гният в силозите от половин век, да не говорим, че няма европейска страна, дето да им осигури въздушен коридор за удар. Нали се видя как щом Иран и КНДР се обявиха за ядрени държави, безгръбначните янки бързо свиха платната.
29
2
 
16
 
! Отговори
наглите преди 9 години
За тези които казват какво е добро и какво лошо , е нормално.Вие представяте ли си ако , беше излязла информация как Вовата измъчвал пленници , както се разбра , че са ги измъчвали демократите , с давене в кофа , с по 7 дни да не заспиват ...там може да убиват чернокожи , там може да има смъртно наказание , там може да се смазват протестите , там може да си печатат пари колкото си искат , там може да не спазват правилата за замърсяване и да няма еко норми - защото те определят правилата
28
2
 
10
 
! Отговори
до 20-ти преди 9 години
И Хитлер се пишеше на силен,умен и красив,казваше,че другите са низша раса,но какво стана.Точно до 1933-та година голяма част от световният научен елит е работел в Германия.Най добрите в света физици,химици,биолози и други специалисти са работели в немски научни институти.Замислете се,че бензиновият,дизеловият,ванкеловият двигатели са направени от немци.Вернер фон Браун пък е този благодарение на който САЩ стъпиха на Луната.И всичко това преди Хитлер.Диктатурата гони умовете остават фанатиците!