15 години по-късно: Многообразието е нашата сила!

Обама призова американците да не отстъпват пред тероризма
11 сеп 2016 19:10,
43
15 години по-късно: Многообразието е нашата сила!
Снимка: Reuters

Нашето многообразие не е слабост, а е и винаги ще бъде една от главните ни силни страни, заяви президентът на САЩ Барак Обама в деня, когато страната му и светът отбелязват 15-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Франс прес.

Още по темата

От Пентагона - една от мишените на атентатите - Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма, чиято цел е да всее разделение в страната.

САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на терористичните нападения преди 15 години, когато екстремисти отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в Световния търговски център и в сградата на Пентагона, предаде ДПА.

Семействата на загиналите се събраха в Ню Йорк и на други места в страната, за да отбележат годишнината с възпоменателна церемония, превърнала се в традиция. Минутата мълчание беше отбелязана в 8.46 часа - часът, когато първият отвлечен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център.

Имената на 2977-е жертви ще бъдат изчетени на основната възпоменателна служба на Националния мемориал и музей на 11 септември в Ню Йорк, съобщи БТА.

Над 23 милиона души са посетили мемориала от откриването му през септември 2011 година, а музеят е посрещнал над 4 милиона посетители от отварянето си през май 2014 година.

Атаките от 11 септември бяха извършени от терористи камикадзе, които отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях в Световния търговски център и трети в сградата на Пентагона край Вашингтон.

При най-смъртоносното нападение на американска територия след удара срещу Пърл Харбър през Втората световна война наред с цивилните загинаха над 340 пожарникари и 60 полицаи.

Възпоменателни служби са планирани също във Вашингтон и при мемориала край Шанксвил, Пенсилвания, където се разби четвъртият самолет, след като пътниците изглежда предприели действия срещу нападателите, отклонявайки нападение срещу столицата.

Президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама запазиха минута мълчание в Белия дом.

През 15-те години от нападението почти всяка минута, всяка подробност, всеки разказ за жертвите, очевидците и близките им бяха възстановени във документалистика, филми, художествена и научна литература. На 11 септември са посветени пиеси, телевизионни сериали, рокбалади и раппесни, както и класически композиции и картини.
Страхът от тероризма в САЩ остава, като се превърна в тема и на предизборната кампания за Белия дом тази година.

През 2016 г. страхът на обществото от подобни нападения е достигнал нов пик, според публикувано неотдавна изследване на изследователския център "Пю". В момента 40 процента от американците вярват, че възможностите на терористите да проведат друга мащабна атака срещу САЩ е по-голяма отколкото през 2001 година, което е най-големият дял от 2002 година. Между привържениците на Републиканската и Демократическата партия в това отношение има голямо разминаване - съответно 58 на сто и 31 на сто, а сред независимите гласоподаватели - 34 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#24: ОТГОРЕ НА ТОВА,ПРЕДСТАВЕТЕ СИ НАГЛОСТТА,ТРЕТАТА ,57 ЕТАЖНА СГРАДА,ПАДА....ПОЛОВИН ЧАС СЛЕД ПЪРВИТЕ ДВЕ?!Вятър ли я е съборил,забравили ли са на фотошопа третия "самолет",ама след като взривните материали вече са били надлежно монтирани,редно е било процедурата по взривяването да се приложи!ИЗОБЩО,ДЕМОКРАТИЧНА ПРОЦЕДУРА!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха!!!"Мнообразие" по Фашландски тертип - колкото се може повече офъсе, в американската кошара,ПОД ЕДНОЛИЧНОТО ФАШЛАНДСКО УПРАВЛЕНИЕ!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Кулите бяха унищожени с ядрени вэривове, това беше вътрешна операция на американската върхушка и техните спецслужби подпомагани от Моссад!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки,който иска може да се позаинтересува от хилядите доказателства подкрепящи фактът,че това грозно деяние е дело на ЦРУ и администрацията на САЩ.Създаденият по холивудски модел образ на сатаната Осама и най-голямото зло АлКайда в последствие бяха заменени с ИД.Дори мистериозната смърт на Бин Ладен беше зле изиграна от службите.Няколко командоса твърдяха,че лично са го гръмнали,но труп нямаше.А единият твърдеше,че изхвърлил трупът на терорист 1 в морето.Тъпо много тъпо.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой открито казал ли е, че САЩ взривиха кулите? Щото ако е казал, само Обама не е чул!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не отстъпват, като правителството на САЩ финансира тероризма с парите на гражданите си. Все едно да си сложиш тенджера на главата, да се хванеш за дръжките и да се набереш. *** народ-слаба държава, която се представя във вълча кожа.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ДА НЕ ОТСТЪПВАТ ПРЕД ТЕРОРИЗМА АМЕРИКАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА И.З.БЕСЯТ ПЪРВО ОБАМА, КЛИНТЪН, БУШ, ЦЕЛИЯ СЕНАТ И ВСИЧКИ ТЕХНИ ПОЛИТИЦИ. ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ И ДА РАБОТЯТ НАЙ НАКРАЯ И ДА ПРИЕМАТ КОМУНИЗМА
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте че паднаха 3 сгради а не две. Интересно как с 2 самолета падат 3 сгради. За пентагона не говориме. Там дори дупката е по малка от самия самолет.
16
1
 
25
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
Някой вярва ли, че едни брадати дрипави чичковци от пещерите на Афганистан са организирали тези атентати.Русия смаза за 45 дена страховитата ИДИЛ с един авиополк бракувани самолети и бомби.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко краварско мучене. Ние сме много добри р'збираш ли, обаче все има некакви дето ни мразят и ни пречат и ни нападат. Е що така? Проблемът никога не е в нашия телевизор, просто целия останал свят е лош, а ние сме мили и добри. МУУУУУУУУУ
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18, за Путин донякъде си прав.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под такива новини Форумът прилича на нещо такова:Обама лъже...Кулите ги взриви един юдео-рептил от Студено буче, Михайловградска околия.Евреите и *** създадоха Хитлер и са виновни за 11 септември.Путин е най великият човек в цялата вселена.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все още има ли хора да вярват на тези лъжи бря?
11
6
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 7 години
Многознайко, дай по-добро предложение от демокрацията и ще го приемем.До тогава кротко в ъгъла, дебиил ;)
10
1
 
30
 
! Отговори
само лъжи преди 7 години
Обама лъже за 11.09, както лъже, че не подслушва Меркел. Както Хитлер лъжеше за нападението над Полша. Както Кенеди лъжеше за Куба. Както Джонсън лъжеше за Виетнам. Както Никсън лъжеше за Уотъргейт. Както Форд лъжеше за Камбоджа. Както Картър лъжеше за Иран. Както Рейгън лъжеше за Пиночет. Както Клинтън лъжеше за стажантката. Както Буш лъжеше за Саддам. Както Блеър лъжеше, че не лъже.
9
1
 
27
 
! Отговори
защо? преди 7 години
Защо трибунала в Хага не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #7В тези сгради, невинни са само гостуващите:-)
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Многообразен е. Знаем. Доказано.
6
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите да празнуват 9 май и да имат уважение към невинните хора загинали на 11 септември 2001.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата измама на последните 2000 години е християнството, на последните 200 години - демокрацията, и на последните 20 години - 9/11!