11 септември, 15 г. по-късно: 75 000 още са жертви...

Спасители и доброволци са покосени от над 70 вида рак, над 1000 от тях са починали
11 сеп 2016 07:30,
119
11 септември, 15 г. по-късно: 75 000 още са жертви...
Снимка: архив Reuters
Около 75 000 американци страдат от тежки болести, физически и психически проблеми, в следствие на атаките на 11 септември 2001 г. На този ден преди 15 години около 3000 души загинаха в най-големите в съвременната американска история терористични атентати.
 
Сред тези, които оживяха, но и днес носят последствията от ударите са много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули близнаци на Световния търговски център. Това пише Франс прес, цитирана от БТА.
 
Спасители и доброволци в спасителните операции и операциите по разчистване на терена през последните години бяха диагностицирани с около 70 различни онкологични заболявания, предаде ТАСС, като се позова на данни на сп. "Нюзуик". Към юли на настоящата година броят на участвалите в спасителните операции и починали впоследствие достигна 1064 души, допълва агенцията, позовавайки се на сп. "Нюзуик".
 
Днес целият свят ще почете годишнината от атентата с  четири координирани терористични атаки, извършени от последователи на Ал Каида. 
 
На тази дата през 2001 г. няколко екипа от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите Американ еърлайнс и Юнайтед еърлайнс. Две от похитените машини се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. Третата машина се вряза в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда. 
 
Предполага се, че тя е трябвало да бъде насочена или към Конгреса, или към Белия дом във Вашингтон. 
 
В 8,46 ч. местно време през 2001 г. терористите врязаха в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк самолета на авиокомпания Американ еърлайнс, изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис. 
 
В 9,03 ч. местно време терористи врязаха в Южната кула на Световния търговски център самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис. 
 
В 9,37 ч. местно време други джихадисти врязаха в Пентагона във Вашингтон самолет на Американ еърлайнс, изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис. 
 
В 10,03 ч. местно време преди 15 години самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разби край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуваха срещу похитилите ги терористи. 
 
В 9,59 ч. местно време преди 15 години в резултат на врязването на самолета рухна Южната кула на СТЦ в Ню Йорк. В 10,28 ч. рухна и Северната кула на СТЦ, припомня ТАСС.
 
Нападенията нанесоха необратим удар по чувството за сигурност и на неуязвимост на американците и въвлякоха Запада във военни конфликти, които продължават и днес, отбелязва Франс прес.
 
Днес и във Вашингтон, и в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии. На тази във Вашингтон ще присъстват президентът Барак Обама и министърът на отбраната Аштън Картър. Тя ще е в Пентагона. В Ню Йорк по традиция церемонията ще е на мястото, на което се издигаха кулите близнаци преди 15 години. Ще присъства Хилари Клинтън. 
 
Там ще бъдат прочетени имената на всички жертви, както и на загиналите при терористичния акт срещу Северната кула на Световния търговски център, извършен на 26 февруари 1993 г. Прочитът ще е на фона на тъжна музика и камбанен звън. Ще бъдат спазени и няколко минути на мълчание - в часовете на врязването на трите самолета в Световния търговски център и Пентагона и на разбиването на самолета в Пенсилвания и в часовете на рухването на кулите близнаци.
 
Вечерта в 19,11 ч. местно време ще се задейства инсталацията, съставена от 88 прожектора, излъчващи светлина на два снопа на височина около 6 километра. Двата светлинни стълба наподобяват на рухналите кули близнаци. Инсталацията се задейства всяка година на 11 септември. От 2008 г. прожекторите са захранвани от биодизел на основата на рециклирано олио.
 
15 години след атентатите Южната част на Манхатън в Ню Йорк е напълно преустроена и обновена, припомня Франс прес. Това е един от най-луксозните квартали на града, с шикозни хотели, модерни магазини и скъпи ресторанти. Самото място, на което преди 15 години се издигаха кулите близнаци, е тотално променено. Сега на тяхно място има нов небостъргач, модерен транспортен хъб, музей и мемориален комплекс, културен център и бизнес сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Видял и чулДоста филмчета има дето 'доказват' че еволюция няма и има Бог. .... ти как си по темата с Бог ? Е ли Дарвин прав или Бог е създал всичко, вкл и костите на динозаврите за заблуда на палеонтолозите ?
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Atomаха ... нещо за седмината дето управляват света, световни конпирации и т.н. няма ли да споделиш ?
67
3
 
9
 
! Отговори
Atom преди 7 години
Днес светът трябва да заклейми създателите на гнусната лъжа -11.09.2001г.Световният търговски център беше сринат, за да се забави рецесията! Успяха, но само до 2008. Тъпите американци нищо не разбраха, но го усетиха по джоба си. Тепърва ще го усетят и с телата си-:)
66
3
 
17
 
! Отговори
Видял и чул преди 7 години
За да се разбере истината за 9/11 трябва да се видят филмите: Loose change, 911 Eyewitness Documentary, Where did the towers go?, Zero: An Investigation Into 9/11, SEPTEMBER CLUES 9/11 и други около тях. Без човек да разбира английски ще види истината а тя е, че 9/11 си беше "вътрешна работа", т.е. управляващите САЩ я направиха, а не някакви араби, нямащи понятие от реда в САЩ, нямащи достъп, знания и техн. възможност и т.н.
65
4
 
15
 
! Отговори
667 преди 7 години
ЗА КУЛИТЕ ТЕРМИТНИ БОМБИ ПРЕДВАРИТЕЛНО СЛОЖЕНИ ДО СТОМАНЕНИТЕ ПОДПОРИ.ЗА ПЕНТАГОНА КРИЛАТА РАКЕТА,СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕНА С ЦВЕТОВЕТЕ НА УЖ УДАРИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ ЗА ДА ОБЪРКВА ХОРАТА.
64
8
 
6
 
! Отговори
шкумвата преди 7 години
Починал Асад, отлитнал на небето и потропал на райските врати. Отключил му Аллах и казал:-Ти не си за тука, отивай в Ада!Асад слязъл в Ада. След няколко дни банда дяволи тропат на Райската врата.Отворил пак Аллах и ги пита:-Вие какви сте ?-Бежанци
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кулите хамериканците сами си ги думнаха. Има сграда до тях, срутила се по същия начин, за която не се говори. 3000 евреи същия ден не са отишли на работа в кулите. Жертвите щяха да са двойно. Е, защо. Задавайте си въпроси и сами ще си отговорите.
62
3
 
24
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Стига вече с тази измислица за 11 септември....няма ли кой да каже истината публично!...хах естествено, че не...
61
16
 
5
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Като четеш коментарите и оставаш с впечатлението че българите уважават и обичат мюсулманските държави,където хората живеят като диваци а жените са животни за разплод държани в клетки,а запада за тях е зло.Може би мястото на България наистина е към османската империя.
60
4
 
19
 
! Отговори
ГОГО преди 7 години
СИГУРНО НЯКОЙ БЕЗДОМНИК ГИ Е ЗАПАЛИЛ ТЕ ОБВИНИХА АЛ-КАЙДА,ДА БЯХА ПИТАЛИ КМЕТА НА ПЛОВДИВ ДА ИМ КАЖЕ ,ЧЕ ТАКИВА ПОЖАРИ САМО БЕЗДОМНИК МОЖЕ ДА СЪТВОРИ
59
3
 
21
 
! Отговори
Косвен Жертвников преди 7 години
Беше време за ресет на долара и борсите,време за продажба на повече оръжие,време за кръстоносна атака срещу света.Замириса на петрол.Беше изчерпан четвъртия Райх.Този път студиото беше с грандиозен декор, статистите играеха като кино звезди, защото неевреите не знаеха за какво ги употребяват.Старите врагове на враговете играеха допълващи роли.Малцина знаеха,че след контролираните взривове косвените жертви ще гълтат канцерогенен прах.А после, 2008-*** много акционери ще гълтат студена вода.
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ унищожиха Алкайда защото се изплъзна от контрол. После създадоха Ислямска държава която също (закономерно) се изплъзна от контрол. Но въпреки това не искат да я унищожат докато им върши работа за свалянето на Асад. Практична за САЩ но цинична за останалия свят политика. Щото ние европейците получихме бежанците като подарък от тази политика. Благодаря за което Големи братко.
57
1
 
9
 
! Отговори
Просто статистика преди 7 години
Approximately 1 in 5 adults in the U.S.43.8 million, or 18.5%experiences mental illness in a given year.1 - See more at: nami.org/Всяка година 43 800 000 граждани на САЩ имат психично заболяване.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До emigrantatкатегорично подкрепям!!!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година 250 000 граждани на ФАЩ влизат в психиатрични болници/ 1 500 на брой с 850 000 места/ Точният брой на лудите не може да се определи, счита се, че 15% от населението има психични проблеми, тоест 45 милиона.
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ген. Во Нгуен Зиапа за жертвите от американските инвазии по целия свят никой не дава статистика!!!! само сащ ли са дали жертви??? то не беше япония, виетнам, камбоджа, корея, египет, ирак, сирия, афганистан и къде ли не!!! малко им е!
53
1
 
24
 
! Отговори
emigrantat преди 7 години
11 Септември беше стартът на кръстоносния поход срещу ислямския свят. От тази дата насам в Афганистан, Ирак, Сирия,Либия, Йемен, Сомалия бяха убити и прогонени над 20.000.000 народ, но никой не почита и споменава за тях...11 септември беше необходима дата на САЩ и Западните терористически кръстоностни държави за да разделят на малки племена и унищожат силните като режим Мюсюлманските държави с лъжата за демокрация, които имат големи енергийни ресурси, да заробят народите им, да са установят трайно в региона и да ги експлоатират...За това не успяха нито в Сомалия, нито в Афганистан, нито в Ир
52
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 7 години
....tova be nai-jestokata manipulatsia podgotvena ot togavashnoto amerikansko pravitelstvo i amerikanskite taini slujbi !!!!...moje da se nareche i nai -jestokoto prestaplenie na veka (pravitelstvo sreshtu narod )...tselta be da se nameri vrag i da se otvori voina za da se restartira zagivashtata amerikanska ikonomika...
51
2
 
6
 
! Отговори
ДО ФУТУРОЛОГ преди 7 години
ИМАШ НУЖДА ОТ ПСИХИАТЪР...
50
1
 
22
 
! Отговори
www преди 7 години
ВСИЧКО БЕШЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПЛАНУВАНО НО НЕ ОТ АЛ КАЙДА А ОТ САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ - И КАК ВСИЧКИ ЕВРЕИ СА ЗНАЕЛИ ЧЕ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И НЕ СА БИЛИ НА РАБОТА ????