Ответен удар: САЩ със закон срещу руската пропаганда

Комисията ще работи за разобличаване на руски агенти
1 дек 2016 08:13,
114
Ответен удар: САЩ със закон срещу руската пропаганда
Снимка: архив Reuters

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект за разузнавателната политика, в който се призовава да бъде създаден специален екип, който да противодейства на руската политическа намеса по света. Тази мярка може да влезе в противоречие с изразеното от новоизбрания президент Доналд Тръмп намерение да подобни отношенията с Москва, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Законопроектът, внесен и от републиканци, и от демократи, бе приет с 390 гласа "за" при 30 "против". Той е свързан със заплахите за националната сигурност на САЩ, с дейността на американските разузнавания и контрола от страна на Конгреса. Към него има секретен анекс.

И двете версии на закона - тази на Камарата на представителите, и тази на Сената, призовават да бъде създадена нова, междуведомствена работна група, която да противодейства на опитите на Русия "тайно да влияе на отделни лица и правителства".

Новата комисия ще прави това, включително като "разобличава лъжи, агенти на влияние, корупция, нарушаване на човешки права, терористични действия и убийства, извършени от тайните служби или от политическите елити на Руската федерация или на техни "посредници", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Очаква се Сенатът да гласува законопроекта за разузнаването преди края на годината.В него става дума и за укрепване на контраразузнаването и борбата срещу заплахи в киберпространството, Космоса и по море.

В закона се определят и нови правила, ограничаващи пътуванията на руски дипломати и консули в САЩ, съобщи ТАСС. На сътрудниците на руските дипломатически мисии се разрешава да извършват пътувания на разстояние, по-голямо от 25 мили (40 километра) от сградата на посолството или консулството, през текущото тримесечие само ако в първия ден от този период или в последния ден на предходното тримесечие директорът на ФБР е уверил ресорните комисии на Конгреса, че за изминалите 4 месеца бюрото не е установило никакви нарушения на тези изисквания от страна на руски дипломати. Тоест, ако в предишното тримесечие, те са уведомявали американските власти за намерението си да излязат извън 25-милната зона.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува тези предложения. Тя каза, че се променя и разширява съществуващият от много години уведомителен режим за пътуванията на руски дипломати от младши и среден ранг, който е отразен в двустранни документи на паритетна основа и не може да бъде променян едностранно. Ако във Вашингтон наистина решат да променят съществуващите споразумения, ние ще действаме "огледално" и ще бъдат въведени аналогични ограничения и за американските дипломати в Русия, каза Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
САЩ са прави преди 7 години
И САЩ и ЕС приеха такива закони, образуваха комисии за борба с руските лъжи, щото накрая им писна да бъдат хаквани по нета, да слушат колко е лош Запада, че Русия била велика и страдала от лошия Запад.А руските граждани бягат на запад. Щодо запада бил лош ;)Руснака знае - и най-лошия Запад е същински рай в сравнение с Русия!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който се е захванал с руснаци и българи е свършен .ние ще сложим край на еврогея ,а русия на кравария.ролите са разпределени, процесът върви и никой не може да го спре
59
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 7 години
Руснаците са бесни кучета които трябва да бъдат озаптени
58
2
 
3
 
! Отговори
Един имигрант преди 7 години
"или на техни "посредници", предадоха Асошиейтед прес и БТА."... Демек всички от БСП плюс Болен Лидеров.
57
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До НЯКОЙТо, дали и въобще се има за цел...
56
1
 
2
 
! Отговори
БРАВО! преди 7 години
Днес чета Лавров- потвърждение на ИЗВЪРТВАНЕ.( на бялото-черно казва.)
55
8
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 години
Руските пияници и интриганти в Кремъл и ФСБ (КГБ) си мсилят, че се с интриги, дезинформация, подкупи, далавери, лъжи, фалшификации и прочее, ще успеят да наложат влияние и ще извоюват уважение извън Русия. Боже, те не могат да спечелят обикновените руснаци и да фи спрат от емиграция. Не могат да организират вече 25 г. нормална държава, с нормална икономика и доходи, с производство, с нормална политика и управление. Една качествена кола не могат да сглобят! Жалки човечета, жадни за власт!
54
10
 
5
 
! Отговори
Турко преди 7 години
СВОБОДА НА СЛОВОТО ПО ХАМЕРИКАНСКИ -КОЙТО ХВАЛИ РУСИЯ -В ЗАТВОРА
53
0
 
10
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Защо се разпадна соц-"раят" ли?!Веднъж попитах моите ученици.Те ми отговориха:Защото Г-н учителю,комунистите си направиха преврат и сега са капиталисти.И вече не са комунисти.Социалисти са.
52
0
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До хахахахахахахахаЕдин човек като теб е по-добре да го нае...,отколкото акъл да му дадеш!
51
4
 
11
 
! Отговори
не се чудете преди 7 години
такива като хахахахаха промити мозъци се пръкват в западните общества в които няма нищо нормално.за тях е присъщо да са коне с капаци които са вкарани в улея на безумието точно като всички западяци.на западяците не е нужен разум да сеподчиняват на валяка наречен империализъм които ги държи в робско подчинение
50
4
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен.вие карате снасила. русия стига стези пропаганди русия миролюбива страна
49
7
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
путин пречи на сащ да си развива икономиката в европа и меркел веднага се съгласи с санкциите.путин пречи.сащ се опита да сваля путин от вътре в страната но не се получи развалиха украйна чрез украйна се опитаха да свалят путин това не са арабските страни това са руснаци патриоти които си обичат страната не са българи предатели и продажници.запомнете веднъж за винаги русия е номер 1 света всички тези които са протв русия ще клекнат на колене и ще искат прошка от русия.да си жив и здрав вова
48
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ФАЩ са новата нацистка германия тва е повече от ясно вече!Тия съвсем откачиха с щуротиите си!
47
3
 
11
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Краварски неволи оруеловия Краварник се плаши и от сянката си :Д
46
6
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
сащ нато ес техните ръководители се подиграват с русия от далече не се прближават.плюват на русия както каза сергей лавров стига сте играли на криеница ако исакате да въювате с нас ние сме готови чакаме ви и всички замлъкнаха.те принуждават русия да влезе в воина с русия.русия е оградена от натовска воиска а искате русия да пълзи .вие сащ нато и ес ще пълзете пред русия.русия е сама и велика кат русия няма втора и стига с тази пропаганда ставате смешни като сащ.получавате стотинки за тези статии
45
2
 
9
 
! Отговори
do tapanara xaxaxaxa преди 7 години
До хахахахахахахахаГледай предаването 60 минути там винаги има поканени критици на власта а предаването е по РТР1 която се излъчва на територията на Русия и е държавно подкрепяна !
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28 "Не са го оправдали. Но като четеш само руска пропаганда, която превръща мозъка във вата започваш да задаваш глупави въпроси."А ти явно като четеш само американска пропаганда мозъкът наистина ти е станал на вата.Присъдата бе произнесена на 24 март тази година, от трибунала в Хага.
43
4
 
2
 
! Отговори
nai setne преди 7 години
Setiha se, che s Putin triabva s metodi ot studenata voina. Drugi sredstva ne rabotiat... za obache suzalenie se vrustame nazad.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хахахахахахахахаНе си гледал явно руска телевизия!? Има доста предавания и журналисти, които плюят по властта така, както никой на запад не смее да си го позволи?!