Тръмп горд с нов самолетоносач: Враговете ни ще треперят

Корабът "Джералд Форд" бе построен за 12,9 милиарда долара
Обновена: 22 юли 2017 22:53 | 22 юли 2017 22:50,
164
Тръмп горд с нов самолетоносач: Враговете ни ще треперят
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално въведе във въоръжение единадесетият американски самолетоносач и първият от ново поколение с ядрено задвижване.

"Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници", заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфък, щата Вирджиния. , Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх", заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни, предаде Асошиейтед прес.

Новият самолетоносач "Джералд Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ. Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 милиарда долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара. ВМС обясняват забавянето и преразхода с високотехнологичните системи на кораба.

Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц". Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "Кенеди", чийто строеж вече е започнал. ВМС на САЩ искат да увеличат флота си до 12 самолетоносача до 2031 г., отбелязва Франс прес.

Никоя друга държава няма такава военноморска сила. Русия и Франция имат по един самолетоносач, а Китай въведе във въоръжение втория си, но той още не е в оперативна готовност.

Самолетоносачът "Джералд Форд" ще е в оперативна готовност през 2020 г., а първото му разгръщане е планирано за 2022 г. той е с дължина 333 метра и екипаж от 4460 души и е задвижван от два ядрени реактора.

Новият му тип катапулт за самолети, електронен, а не парен, ще осигури 25 процента повече излитания за 75-те самолета и хеликоптери, а подобренията позволяват по-лесна поддръжка с екипаж от 500 души по-малко спрямо самолетоносачите от клас "Нимиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Знаете ли че? преди 6 години
Боята и технологията за нанасянето й са патентовани от българка в САЩ?Боята не позволява полепването на ракообразни, водорасли и други морски гадинки, които да увеличават съпротивлението с водата и да влияят негативно върху скоростта на самолетоносача.
100
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Блядистанци 136Защо им е да Копират това Чудо?САЩ, Франция, ВБ, Русия, Китай, Индия имат технологията за ядрени реактори за подводни лодки - тоест могат да построят и ядрени самолетоносачи - Дьо Гол(ФР) и Кралица Елизабет(ВБ) са примери за това.Но един самолетоносач с транплин като Руските/Китайските не се нуждае от няколко стотин тона парна или електромагнитна установка за катапултиране на самолетите. ЕМ установка изисква и по-мощни реактори което още повече ОСКЪПЯВА кораба.
99
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ех експерти...1. Самолетоносач в затворено като Балтийско или Черно не стъпва защото подводниците(дизелови) и авиацията ще му изпият кръвта а няма простор да маневрира. Средиземно даже е тясно море но много много важно.2. Елктромагнитни Катапулти това е несъмнено + в сравнение с парните, но всеки разбира когато стартират самолети очевидно защо? ЕМИ в малък размер.3. САЩ самолетоносачи са подвижни летища/хангари без собствено въоръжение - реално това е голям минус и зависят от охраната си
98
4
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 8 .......и президент на целия свят ,включително и на Путин.
97
6
 
10
 
! Отговори
Блядистанци преди 6 години
И след 200 години няма да могат да прекопират това технологично чудо По жалки са и от македонците с напъните си величие крепящо се на алкохолните изпарения в главите им
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PO GOLQM VRAG OT SOBSTVENATA SI GLUPOST I VELIKA TYPOTA NQMATE
95
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 97 Прав си приятел.Ф-35 е машина която дори без пилот продължава да се бие сама и да сваля самолети.След това са връща в базата с мъртвия пилот.Те това е.
94
0
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 115 Прави.Все едно да качиш 6-ти блок на АЕЦ Козодуй на лодка. Хи , хи...!
93
3
 
7
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
русия няма нужда от скъпи самолетоносачи - тяхната стртегия е балистични ракети, електронна война и война от дистанция. Тия кочини от по 12 млрд долара ги видяхме- СУ мина край тях и изключи цялата електроника , след което това "чудо" на техниката става един метален ковчег. Игрите на ФАЩ са ясни. Тия милиарди хранят военната индустрия, без която ФАЩ като икономика са гола вода и кал в ушите.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтините руски и китайски хиперзвукови ракети много обичат самолетоносачета за 13 мрлд $.
91
21
 
9
 
! Отговори
БРАВО НА САЩ преди 6 години
ДАНО ДА ГО ПРАТЯТ В ЧЕРНО МОРЕ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ДА МИРЯСАТ НАЙ-НАКРАЯ ,А НИЕ ДА СПИМ СПОКОЙНО !
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 124 Във фантазиите ти сигурно става.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a защо им са? нали предният им президент имаше награда за мир?
88
5
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Айде да ми обясните каква е разликата щото ледоразбивача разбива до метър лед ,твърд лед ...ако имаш технология за реактор за подводница и ледоразбивач и научен потенциал какъв е проблема освен психодесните ви мозъци....
87
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се блъсне в него някой контейнеровоз и тенекиите му ще се пробият.
86
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА НА НАЧАЛНИК ЩАБОВЕТЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА САЩ ГЕН.ДЖОУЗЕФ ДЪНФОРДНА СЪВСЕМ НАСКОРО НА ПРОВЕЛАТА СЕ СРЕЩА ПО СИГУРНОСТТА В АСПЕН КОЛОРАДО ОБЯВИ В ДОКЛАДА СИ,ЧЕ ОСНОВНИ ВРАГОВЕ НА САЩ СА РУСИЯ ,КИТАЙ,ИРАН,СЕВЕРНА КОРЕЯ,КАТО ГЕН.ДЪНФОРД ИЗРИЧНО ПОДЧЕРТА,ЧЕ РУСИЯ ИМА МНОГО ПО ГОЛЯМ ВОЕНЕН ПОТЕНЦИАЛ ОТ САЩ И ЩАТИТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАН НЕ ТРЯВБВА ДА ВЛИЗАТ В КОНФЛИКТ С МОСКВА ,ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ Е КРАЙ ЗА САЩ.////КОГАТО ТОВА ГО КАЗВА ТАКЪВ ЧОВЕК Е РЕДНО С*РОСИТЕ ЮДЕИ ДА ЗАМЪЛЧАТ
85
0
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До " към Фронто":Иска ми се и аз да съм оптимист като теб! И з о л и р а н и, но не ние-онези трябва да държим е изолация. И всеки Български политик,който за патриот се смята трябва да проумее колко жизнено важна за нас е такава изолация. И да работи за нея!
84
2
 
6
 
! Отговори
тоти преди 6 години
Ама от кого толко ви е страх ,че цял живот се въоражавате или няма кво да си правите парите/весници/
83
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По суша въздух и море русия си е военно джудже
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фронто ПРОПУСНА НЕ ПОДВИЖЕН И ИЗОЛИРАН ОТ РУСИЯ )))