Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
151 Не на журналистите
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалист 139/На скоро генерал от САЩ каза/На теб ли го каза или на майката.Преди три дни един ми каза че видял муха да носи торпедо за скрап.На пункта не го приели защото било с извънземен произход и нямали такава машина с която да го отрежат.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
148 Личи си от пръв поглед че много си гледал и чел .
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
146 Мечти мечтииии само , че не Щатите а русия май се разпада . Тези в Аляска да не са луди
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалист139Спри да гледаш филми от рода на РАМБО и други подобни.Пусни си нещо за възрастни и се успокой.Тоз твой генерал дет ги казва тез глупости е с промит мозък.Интересно ми е след като може да се справи с Китай И Русия едновременно,защо не започват да побеждават.Абе те тез побеждават от доста години.Знаиш ли колко държави победиха във вестниците.Мастило не остана да живее по печатните издания.
145
4
 
0
 
! Отговори
Мечо Пух преди 6 години
Ясно е, че ФАЩ са много по напред ... но те се опитват да доминират целият свят не само икономически но и с военно присъствие. Поотделно ще се справят да речем с Русия или Китай ама срещу целия свят и войни навсякъде??!!! Докога? Да оствим настрана че само войната с Русия ще *** ****---- на целия свят.
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империята САЩ се разпада.Южните щати - към Мексико.Севрните щати - към Канада.Аляска - на Русия.
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140 :Прекалено неграмотен и неук си.Вижда се ,че грам не си наясно с военното положение на държавите.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военната надпревара между този и онзи е измислена новина.Имаше такава надпревара от Хирошима до ядрения опит на Новая Земля с Кузькина Мать през 1961 година.
141
5
 
4
 
! Отговори
rze преди 6 години
Русия няма военната мощ,влиянието и финансовите ресурси да се изправи срещу държава като Китай,камо ли срещу суперсила като САЩ.Единствената причина поради която ,Русия се счита за военна "сила" е защото има ядрени оръжия.Ако ги нямаше тях,руснаците щяха да са провинция на САЩ или Китай.Реално руските пияндета изостават с десетилетия от САЩ ,а вече дори и от Китай.
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Китай са новите суперсили.САЩ стават второстепенна сила.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са най-добри в области като военни, космически технологии и физика.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко технологични са Русия и Китай но,знам че руснаците ще им таковат таковата ако сащ посмеят да използват сила.Руснаците са луди ама много луди и не ги страх от нищо.Ще ги издухат!Американците са тлъсти глезльовци които искат на фронта да им доставят мак доналдс!
137
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
На скоро генерал от САЩ каза че са в състояние да са справят едновременно с Русия и Китай.И ако някай си мисли че САЩ ще клекнат , много се лъже.
136
2
 
3
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Мислите ли, че една страна която няма потенциала да произведе качествен пътнически самолет може да произвежда качествени оръжия??
135
3
 
3
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До побъркан тролетарийСАЩ нямат такива ? Ти на какви препарати си ? Seawolf подводниците на САЩ нямат аналог по света.След това са клас Virginia и след тях британските.Руските подводни ламарини не са нищо повече от голяма бройка.Разликата между САЩ и Русия е ,че американците имат най-много подводници и всичките са качествени,докато руснаците имат много подводници,но малък процент от тях са качествени.
134
1
 
5
 
! Отговори
Алф преди 6 години
Майтап бе Уйли..ха.ха.ха США назад да вървят ,Русия ще ги стигне след 100г..ха.ха
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До побъркан тролетарийА за "Казанския котел" нещо да си чел, *** изтръцкан? Три милиона пленени руснаци!
132
1
 
0
 
! Отговори
war ning преди 6 години
earth quakes iran Irak boder предупреждават за пренос на ядрени материали през турция з а рискови страни/.
131
6
 
7
 
! Отговори
rze преди 6 години
До комбатантИзписал си една камара глупости и единственото което доказваш е че си неук.Първо,Русия в никакъв ,ама никакъв случай не е високотехнологична,дори е спорно дали е технологична.Второ..в 21-ви век, войните се печелят именно от технологии,а човешкия ресурс остава за последния етап ! И другото което е ,САЩ са единствената страна в света с най-голям военен опит и с най-добрите генерали.Руските военни лидери са безспорно неуки и неопитни пред американските.