Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ

Според обвинението те са искали да всеят смут в политическата система
Обновена: 17 фев 2018 07:13 | 16 фев 2018 22:40, Красимир Ангелов
156
Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ
Снимка: Reuters

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес.

От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.

Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания", допълни ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: САЩруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два станаха.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, разбра се че в България няма т.н. русофили, просто има 13 руски трола които си цъкат плюсове от сутрин до вечер. Не се е събудил още лидера им Боби-трола. Той прекалява с бояршника и става към обяд.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май ви го каза доц. Христов депутат от БСП - 80% дебилли ,а някои се тупаха че са 80% русофили , който може да прави логически връзки да си ги направи.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
122 Много сте смешни какво общо има между Америка и Турция че слагате знак на равенство . Прости, невежи, малограмотни и тъппи , Боже колко сте тъппи
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ко стана в Сирия , че още не съм разбрал
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
117 Има да . Кога потегляш към Ватенколандия , стига се измъчвал тук в Европа
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки американци. Пак Русия им е акала в нааканите ***...
97
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
абе тия руснаци да не са цру случаино много фалшиви новини никакьв смут не еимало впк на сащ си опече хубаво работата и вече една година бере яко плодове
96
7
 
9
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 6 години
Мили, родни, американски ***, вадете лист хартия и маркер и си запишете:"Аз съм една овча тиква, а Русия е велика и нищо не може да промени това." Сега си го закачете на стената, за да не забравяте какви сте и коя е Русия.
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми всъщност работата е такава - кой първи ще прецака конкурента си,а руснаците са само дъвка между едните и другите.
94
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно: на Олимпиадата немците не занесоха портрет на Хитлер , китайците на занесоха Мао Це Дун , даже от севернокорейският резерват на занесоха потрета на Ун ..Остава впечатлението , че на планетата остана само един дебилен народ !==============Руснаци със знамена на СССР с портрета на Сталин мъка мъка мъка
93
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоантанамо таман се поиспразни една разходка до там на 13 родни путлерчета и един коментар колко велика е ру *** няма да видим
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
110 Стига с този Рокфелер бе не разбра ли че не е евреин
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснали сте (случайно де) че в доклада се казава че тези "велики" 13 руснака не са променили изборния резултат. Че няма американски граждани замесени. И че не само са рабодили срещу Хилъри, но и срещу Тръмп.Вече вървят няколко разследвания че демократите са работили с руските служби срещу Тръмп. И вече падат глави във ФБР, а и разпитват аднинистрацията Обама и кампанията на Хилъри за колужън с руските служби.Когато давате новини, давайте ги почтено.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами просто лобитата се борят кой ще надвие - ако Тръмп е Ротшилд,то те са противници с Рокфелер и със Сорос.Същото е и у нас.Радев е с военните,а Бойко с полицаите.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото онзи дето са го кръстили Вагнер си е живо наци само есесовската униформа му липсва . Та нямало нацизъм в Русия . Няма ама друг път
88
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не става въпрос доколко са повлияли , а че са опитали да се месят незаконно. Също като троловете от българска страна които ни убеждават всеки ден как САЩ и ЕС се разпадат а русия се разраствала. Не че някой ще им повярва но създават негативни нагласи имраздвоение в обществото. Целта им е да ни делят на "русофили" и "русофоби".А какви са тези които не се интересуват изобщо от русия ?А ватенки ?
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските Апачи им пуснаха на руснаците да слушат вагнеровата трилогия
86
5
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Това са абсолютни глупости. Значи някой драска разни щуротии в Интернет и по тоя начин се намесва в изборите за президент? Ако се занимават с това и има файда, то значи американските гласоподаватели са пълни кpетени..
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 99Колега, надявам се да изкарат и един списък с 13-те най-заслужили американски затвор бълтарски русофили.