САЩ: Не сме отговорни за проблемите на Турция!

Те били извън обсега на наложените санкции
15 авг 2018 13:30, Елка Василева
46
САЩ: Не сме отговорни за проблемите на Турция!
Снимка: архив, Reuters

Американското правителство отхвърли във вторник всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция, като заяви, че те излизат извън обсега на наложените наскоро санкции, предаде ДПА.

Икономическите проблеми не започнаха, когато ние въведохме онези санкции спрямо две лица на 1 август тази година, посочи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Според нея икономистите ще се съгласят, че това, което се случва в Турция, излиза далеч извън обсега на приложените в последно време от САЩ различни политики и механизми.

На брифинги вчера Науърт, както и говорителката на Белия дом Сара Сандърс са поставили въпроса за задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, който е съден по обвинения в тероризъм и шпионаж.

Още по темата

Случаят с американския пастор Брънсън е един от серията спорни въпроси, довели до влошаване на отношенията между САЩ и Турция. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласията, свързани със задържането на американския пастор, припомня БТА.

Сандрес заяви, че американският президент Доналд Тръмп продължава да е разочарован от това, че Брънсън, други американски граждани и служители от дипломатически представителства все още не са освободени.

Ние ще продължим да призоваваме Турция да постъпи правилно и да освободи тези лица, каза Сандърс пред репортери.

Американският шарже д'афер в Анкара Джефри Ховилиър посети вчера пастор Андрю Брънсън, който се намира под домашен арест в град Измир, и призова делото срещу него и делата срещу други американци, задържани в Турция, да бъдат решени "незабавно" и "по справедлив и прозрачен начин".

Сандърс каза, че няма политическа декларация в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бойкот на американски електронни изделия като например Айфон. Тя посочи обаче, че съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън се е срещнал в понеделник с турския посланик в САЩ и е изразил американските безпокойства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
18
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Да, същият, който не Ви бръснеше за пет лева, когато българската делегация беше в Катар и никой не дойде на срещата.
16
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TURKемирът на Катар бил в Турция, имаш пред вид тоя с халата и джапанките ли ? и какво е там, а овците отдавна са платени, че даже и горница се плати за пропуснати ползи, и да икономиката ни не е цъфнала и вързала, но на фона вашата тя е направо цвете
15
9
 
26
 
! Отговори
TURK преди 5 години
Защо чак сега правят това исказване знаете ли бе Ганчовци? Защото се провалиха. Вместо да четете само не добре оформените новини на Днес . бг, прочете малко и новини в други сайтове, на други държави. Днес Емирът на Катар е в Турция, вчера Лавров беше там, исказването на американският генерал, и още куп неща, за които незнаем се случват. А *** реве ли реве. Държавата ви с добре развитата икономика, успя ли да изплати овцете на хората?
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази Науърт може и да е добра, но М-р Бийн е цар в имитирането на невинна физиономия.
13
5
 
31
 
! Отговори
САЩ = тумор преди 5 години
Въобще не виждам корелация между руските икономически проекти в Турция, де-доларизацията в транзакциите между 2-те страни, опитите на Турция да закупи руско оръжие, напрежението с американските военни бази в Турция, и този саботаж на турската икономика. Ама въобще. Чисто съвпадение. Както и при вече заличените 20 държави в последните години.
12
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усещам как скоро Ердоган ще го свалят насила.
11
4
 
21
 
! Отговори
позор преди 5 години
До Анонимен 6Странно е как са промити мозъците на джендърите за да не знаят и виждат истината.
10
1
 
10
 
! Отговори
хааа преди 5 години
До Анонимен 9Истината няма цена научи се ....
9
3
 
13
 
! Отговори
SVETYT преди 5 години
VERVAME VI VERVAME VI
8
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До факти за индиянците и за индиянците кажи, колко стотици милиони беха избили, че иначе нема да ти платят рублите :)
7
14
 
17
 
! Отговори
Бай Реджи преди 5 години
Ти лош хора защо са бииш!Той и Кадафито и Садамча се дървеха,па накрая ги търсииме по дупките!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вервам.
5
15
 
49
 
! Отговори
факт преди 5 години
САЩ се изолират все повече с техните действия,тази страна е вече синоним на рекет,агресия и тероризъм.....
4
16
 
48
 
! Отговори
няма балами вече преди 5 години
Да бе САЩ не са отговорни за реките от кръв и милиони избити хора в Ирак,Либия,Сирия и тн.за превратите в арабския свят и Украйна,ангелчета бели и невинни....
3
19
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С две думи - Ер Газун си е виновен сам...
2
32
 
22
 
! Отговори
Тръмпича е велик преди 5 години
С един туитър нокаутира бившите ни поробителки туркия и рассияАми ако пусне още един?!Туитърите му са като залповете на Аврора- рушат империи !:)
1
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се хабете резньови. Путин ще ви оправи от всякъде.