Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
12
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
ЗДРАСТВУЙТЕ.ГОВОРИТ МОСКВА.ВСЕГДА ОЧЕН ОСТОРОЖНО ДОРОГИЕ МОИ
372
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, че Ф16 блог 72 Viper е супер самолет но не е пригоден за експлоатация в БГ. На практика ние нямаме писти за него, това е все едно да си купиш Шевролет корвет или ФОРД Мустанг и да ги караш по между селските пътища на северезопада. Ще се скъсаш от ремонти. САЩ са хитри и им е ясно колко пари ще издоят за подръжка. Освен това един Ф16 излиза по около 100 млн. $ а един Ф35А в момента се продава на цена 85 млн. $. По добре да си купим Ф36А ще имаме пари за 10 или 12 самолета.
371
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипен, излита и каца от право шосе 800 м. от затревена писта също. 4 човека сменят двигател на полето за 30 минути. 5 човека извършват презарядка на ГСМ и оръжие за 15 мин. Има 8000 часа полетна гаранция при среден нальот по стандарт на НАТО. Това е по дълъг период от на Ф16 (200 ч. на година) 12 000 часа. По 200 ч. на година Грипена ще живее 2 пъти повече от Ф16. Ф16 иска перфектно чиста писта и специални условия на ремонт и поддръжка. В БГ няма да изкара и 2 нормални години на полети.
370
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипена е по добрата оферта. Самолетите на практика ще се сглобяват в БГ. СААБ ще изградят център за поддръжка на самолетите си за целия регион в БГ. Гърция и предстой да сменя изтребители, Албания и Македония също, Сърбия и тя. Освен това са въоръжени с ракети "метеор" които са безпогрешни и далекобойни. 10 Грипена с метеори могат да разкостят коя да е авиация на комшиите въоръжена със стари Ф16. За руските да не говорим, ршките се надяват, че Грипен са слабо звено но ще им се стъжни.
369
1
 
8
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Аз пък ЗА,ЗА,ЗА старите краварски таралясници,ама да ги регистрират наТиквун,на Цекича и на сите министри у кабинета не секи по един лично........ха после да вида как ще ми вдигат данъка на колата....ПП. вече са ги капарирали търга е бутафория ,тиквунска шашма
368
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналия месец изтече информация ,че през 2019г. Б.Борисов ще посети Вашингтон!Явно е привикан от господарите си ,да му набиват канчето и да внимава какви ги върши!
367
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са брутални когато става въпрос за търговия и интереси. И стават още по нагли и брутални когато усетят, че насрещната страна е слаба и неадекватна. Но ако им се опънеш и разберат, че не ги *** много, нещата се променят. Обаче ще гонят карез и ще те порежат ако могат. А за нас "грипен" е най добрия вариант. Проблема е, че "Грипен" е строго отбранителна машина а САЩ искат съюзник с нападателни машини за да го ползват по предназначение и да го държат за топките. Поддръжката е скъпа и прескъпа
366
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от Рисня замириса на страх
365
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рисия нещо е напълнила памперса джавкат като настъпена булонка
364
2
 
6
 
! Отговори
Фърчилото преди 5 години
Те ако ще и летящи чинии да дойдат в БГ ПАК ЩЕ ИМА ЕДИН ОСНОВЕН ВЪПРОС - кой ще ги кара тия втора-трета употреба F16 ? Пенсионираните таксиметрови шофьори ? Ватмани ? Ще внесем пилоти от Молдова , Виетнам или Конго ? Доброволци - тролчета от форумите дето всичко знаят и всичко могат с мераци да "*** " някого ? КОЙ ? А и да знаете тия F16 дето са били за брак в САЩ но супер ни подхождат на нас няма да уплашат дори и гарга ако стоят само в хангарите или са с празен резервоар ....
363
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в чата има поне 2 платени американски трола.П.с. Това го казвам като българин, не като русофил.
362
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците нещо са напълнили гащите Толкова ли ги плашат 8/16 бр ф 16 че реват толкоз ако е тъй не *** ами за кл,,озе,т на *** не стават
361
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава Богу че не си ти да вършиш нещата бетер папуас тъй де руснак с пво
360
3
 
8
 
! Отговори
Ако бях аз преди 5 години
Едно добро пво. Друго не ни трябва.Евтино ефикасно брутално кръвожадно.На всеки самолет по две три ракети ,да няма празно.
359
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нас не ни трябва американскитевизи да паднели бързо -- на насни трябва въвеждане на визи заамериканци на реципрочна основа .
358
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ е потъващ кораб и всичкитам са бъдещи удавници .
357
10
 
3
 
! Отговори
Кънчо П. преди 5 години
Ако вземем американските самолети, визите за САЩ ще паднат бързо. Иначе щяхме да вземаме руски миг-ове ама те аварираха при първия полет и се разбиха.
356
2
 
3
 
! Отговори
Далаверян преди 5 години
Ръгат ни да си продаваме колите за да купуваме нови.Да раздвижим бизнеса на джамбазите. Пък те стари самолети ще купуват. Ре циклирани. За кой бизнес обаче говорим там.
355
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oставка за предателите от герби в затвора . Случайни неща няма .Историята се повтаря , отново сеподготвя война срещу Русия , абългарската псевдополитическакласа отново е неадекватна .Само луд може да иска да провеждамеждународни военни операциив Черно море срещу Русия .
354
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** лобирането. Цяла Европа на американски конци.