Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
3
 
8
 
! Отговори
Дайте... преди 5 години
...парите на болните и гладните деца!
352
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ е враг на ес и желаенеговото отслабване за да можеда го използва като слуги .
351
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКАМ НЕЗАВИСИМОСТ
350
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TC TC TC TC DALI 200 MILIONA ZA 4 BAZI A NA TURCIQ MILQRDI MILQRDI I ZA KO SA NI TIQ PROSTI TENEKII OT 19 VEK UJAS
349
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук качествата на американскиясамолет нямат никакво значение .Само глупави политици ще ниобвържат със страна която искада предизвика война в източна европасрещу Русия като предварително въоръжи източна европа със оръжиеи техника от сащ . Единствениятправилен избор е европейски самолет .Всичко друго е късогледо и опасно за националната сигурност .
348
1
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
до 432 Но няма и нито една победа срещу съвременни ПВОРуснаците много се увлякоха по триунфа на ЯК 9 от ВСВ . Бих казал самолета победил през войната .Няма друг самолет произвеждан в повече бройки и модификации през ВСВ .Това да е мулти функционален и много лек и бърз нападател вършеше работа през ВСВ и дори на ТУ2 с всичките му кусури(най вече некадърните двигатели с въздушно охлаждане) НО СЕГА ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ.Дори Русия се отказа от тях и намали изтребителите на 250 и пренасочи парите в С Т
347
0
 
3
 
! Отговори
до 423 Авиатор преди 5 години
Минал си покрай авиатор ! Ако летенето в кревата с мъж върху тебе е авиаторство , може.
346
17
 
4
 
! Отговори
Авиатор преди 5 години
F-16 e перфектен самолет!МиГ-29 няма нито една победа над F-16, повтарям за чyгyнените глави - НИТО ЕДНА!Дори руснаците не го оспорват...
345
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майки Пумпа-ла е стещу Русия.Ама нема да му се отвори парашуто
344
1
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Според мене всеки който разчита на изтребител ,а не на нападател е *** ;) Защото най добрата отбрана е врага ти да знае че е уязвим ;) Това върши особено добра работа срещу западните агресори ;) И от тука следва извода до колко е целесъобразно въобще да поддържаме реактивна сравнително скъпа технология .е да изтребителите имат и други функции ,но те въобще не гарантират ОТБРАНА ;) а предимно огромни комисионни и настъргване на егото на застаряващи пилоти ;) чрез аеро гимнастика
343
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко требва да са го закъсали реднеците, че да опрат на България да им купи няколко самолета.
342
2
 
7
 
! Отговори
christo_m преди 5 години
До Факт!Учебните са L29 (чешки).Грипена си е отличен самолет за САМООТБРАНА. "глупавите" разчитат на него.
341
4
 
17
 
! Отговори
Пъмпи преди 5 години
Не те щем, бре. Оди си и акъл не давай на Стара Европа. Вземи си базите, ГМО-то, Шистовият газ, Втечнения, Монсанто, гадна:та кола, пържените кълки, скапаните дънки - доказано вредни за здравето и си одете, дето ви е мястото между два океана.БГ не ви иска бе Пъмпи! Народът не ви иска! И базите не ви искаме, дет един цент не сте дали - ходете си бре, и старите Фърчила Ф16 не ви искаме, бе как да ви го обясним, ко прайте в нашта убава БГ?И си земете и платените агенти, да не подпалите някоя войн
340
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо унищожиха сс23 за да ни продават прахосмукачки
339
2
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Европейската концепция за изтребител с триъгълно крило която я започна миг 21 и после бе копирана в юрофайтъра и рефал хич не е лоша ,но е лошо приложена ;) Аз имам идея за по различното й прилагане .Идеята не ми дойде от самолет ,а от аеродинамиката на муниции ;) Но все пак става въпрос за изтребител ,а не за нападател .За нападател имам друга идея ;)
338
4
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Щом има американски натиск от една страна и доказани гербаджийски п'родажници от друга, резултатът е предварително известен.
337
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нова разработка, подходяща за нашите дадености и с европейска интеграция и налагането на концепция от 70-те години на миналия век-На кое казваш нова разработка, на Грипен ли? Грипен е опит на шведите да стигнат нивото на Ф-16 с 20-годишно закъснение. Грипен е проектиран в началото на 90-те, т.е. Преди 30 години. Руските бракми са концепция от края на 70-те, вкл. Фамозният им ПАК-ФАК, който така и ще си остане недовършен.
336
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетът е за 10 години. Следващата ескадрила ще е F-35, a тези ще бъдат допълващи.
335
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е ходил на молитвени закуски и обеди с американски президенти, като цвъчко, и е поел ангажимент да прокарва американските интереси да му мисли, на нас не ни трябват вече ппенсиониран самолет, който не се очаква да заменим в близките 20-30 години. Става въпрос за дългосрочно решение, на което очевидно, че самолет от миналото хилядолетие е напълно непригоден. Става въпрос за схема за много пари, която американците ни налагат без да предложат нещо стойностно насреща!
334
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някои герберасти продължават да намесват Русия в спор, който е принципен и изключва Русия, но това е типично за герберастките суджуци да не разбират къде е проблема. Изборът в случая е между нова разработка, подходяща за нашите дадености и с европейска интеграция и налагането на концепция от 70-те години на миналия век, на която трябва да и се вземе още някой и друг милиард, но която никой вече не купува и ни отдалечава от европейската интеграция...