Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което ме притеснява е че става дума за 1.8 МИЛЯРДА към външния ни дългтова са 1 800 000 000$ - мега много прари. Това пари от тези 2% от БВП, дето са за военния бюджет ли са? - Ако да, съм напълно ОК. Поели сме ангажимент към НАТО, нека ги инвестират както военните си преценят. - Ако не, то защо изобщо купуваме самолети? Това са страшно много пари! Има много по-добри неща за правене. Сещам се за АМ. Хемус, Заплати, Пенсии, Здравни пътеки, Детски Градини и про.
312
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУК ЕДИН КОЗЯК ДОБРЕ ЗАРАБОТВА.
311
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не бе, САЩ не ни нареждат какво да купуваме и не ни се месят, ние доброволно ще изберем 40 годишните Ф-16 за 1.8 милиарда.
310
10
 
6
 
! Отговори
Me преди 5 години
Да, това е най-добрия изтребител за парите си. Чисто нов, не сдьелан ами направен!
309
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е забравил да припомня - преди години като wikileak пуснаха писмата на американския посланик в България в които пишеше, че не бива да забравят от къде идва генерал Борисов (престъпния свят) но докато им изпълнява заповедите им ще го подкрепят!Убеден съм, че ще купим морално остарелите и скъпи F16 защото им е подчинен.
308
7
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Литва купува на $200 газ от САЩ.Ние на $520 от братска Русия.Литва купува руска газ за 1200 долара от САЩ.
307
5
 
3
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Езвенете, но щом убираме старите дизели на ЕС и парцалаците секанд хенд, що да не им вземем и старите самолети? Мида щопък ?
306
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 377САЩ няма ли да ни "предложат" изгоден 10годишен пакет (който ние разбира се доброволно ще приемем с радост) за закупуваме на шистова газ по 1400 долара кубика, да бъдем независими от Русия такова?Няма бе, няма страшно!Литва купува на $200 газ от САЩ.Ние на $520 от братска Русия.
305
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане същото като с газовия хъб балкан. Бокото единствено ще направи алъш-вериша на американците, те ще ни приберат парите и от там нататък....хъб Балкан номер 2
304
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 374САЩ и нареждат да купи за 1.5 милиарда острарели мапшини които за нищо не стават и никой не ги искаАбе Пинко, напиши го още 200 пъти та белким си повярваш сам хахахаха.Само червените тъпоглавчовци не можете да разберете, че ще купим нови самолети снабдени с последното ниво боекомплект и авионика, даже радарите им са от Ф35.
303
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КонструктивноНито руските изтребители, с които разполагаме са по-добри от каквито и да било "40-годишни железа", нито смятат да ни продават "40-годишни железа". Прочети малко повече за офертата и ще разбереш, предлаганото е последно поколение F-16 (блок 70), които в момента се произвеждат. А F-22 1во все още не се експортва от САЩ за "случайни партньори", каквито сме ние и 2ро е прекалено скъп за поддръжка за нашите възможности
302
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А към железата САЩ няма ли да ни "предложат" изгоден 10годишен пакет (който ние разбира се доброволно ще приемем с радост) за закупуваме на шистова газ по 1400 долара кубика, да бъдем независими от Русия такова? Това е най-доброто за България!
301
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 362Мдаааа и после като пристигнат крилатите ракети за минута, две от другата страна на Черното море ко прайм????Ще пристигнат колкото пристигнаха в Сирия.Още не могат да разберат дали са уцелили държавата не целите,
300
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-зле прикрита заплаха какво ще ни се случи ако не им купим бричките отдавна не бях чувал.
299
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При СССР България имаше най-мощната армия на Балканите и една от най-модерните в Европа. При САЩ всеки се подиграва с България и я подритва като изтривалка, а САЩ и нареждат да купи за 1.5 милиарда острарели мапшини които за нищо не стават и никой не ги иска.
298
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АвиаторКарлсон, ти за "авиатор" ли се имаш бе Перко Наумов такъв? Ко ти разбира на тебе главата от авиация бе? Какви битки между Ф 16 и МИГ?? Къде???? Кога??? Кой пилотира?Ти даваш ли си сметка че самолета е едно нищо без "устройството зад щурвала".
297
2
 
8
 
! Отговори
???? преди 5 години
До Анонимен 363Те Ф-ките са супер, ама ние сме доста скъсани. Особено пенсионери и работещите бедни. Пък и пътищата ни са доста незадоволителни. 1,8 млрд. не са малко средства! Аз бих ги вложил в инфраструктура (пътища, летища, пристанища) :) Не знам дали ще стигнат за всички проекти -АМ Хемус,АМ Сливница, Русе - АМ "Тракия", АМ "Черно Море" - тунел под Стара Планина и подобряване на проходите... ама е несериозно да сме 2018 г. и то да сме на "пъпа на света" и да нямаме инфраструктура.
296
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвроатлантикНищо ново, преди нареждаше СЕСЕСЕРЕ сега САЩ.
295
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 няма нито една победа над Миг-29, докати сърбите сваляха невидимия Ф-16 със стари руски ПВО системи от 50те години.
294
6
 
12
 
! Отговори
Авиатор преди 5 години
МиГ-29 няма нито една победа над F-16, повтарям за чyгyнените глави - НИТО ЕДНА!Резултатът е 11:0 в полза на F-16, и дори ЧебуРашките не го оспорват...