Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
1
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Почти никой по света не ,,разработва ,, нови концепции .Всички използват добре отработени стари .Някой лицензи се плащат от рода на един долар за бройка ;) Поради факта че ни трябват малко бройки не е проблем да ги вземем готови .Да не говорим че в много държави по света цялата компресорна турбина на двигателя се прави на 3д принтер с натискането на един бутон .А съизмерностите ги прави компютъра ;) Въпроса въобще не е да,, разработката,,Наще лъжепатриоти постоянно ни лъжат че сме *** народ
332
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VКой ще го "разработи" тоя самолет? Боби форумния рунсак ли :)))))))))))))))))))))))))))
331
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Колкото и да се плюнчат русняците във форума нищо няма да направят. Отдавна съм ви писал тук, че самолетът ще е чисто нов Ф-16. Нито един руски таралясник няма да припари в Черно море!
330
5
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Ф16 в златната кокошка на ,,Lockheed Martin,, Един час с тая летяща тухла струва над 25 000 $ Ако си направим самолета за който говоря аз един час няма да струва повече от 3 000 $ И няма да има такава тежка и трудна поддръжка .Няма да има нужда и от скъпи части ;) Защото не нужно да е кой знае колко бъз ,да е голям и тромав или височинен .Всичко това вече не е необходимо ;) Затова самите американци се отказаха от ф16 .И сега използват по прости народи да се поробват с тоя ,,самолет,,
329
8
 
5
 
! Отговори
За какво са ни? преди 5 години
Най вероятния ни противник е имперската *** на ***. Да си купим С300 вместо самолетиС300 доказано сваля рушки таралясници
328
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е руска губерния със или без Ф16
327
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гривен ще е избран, вероятно
326
7
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
По добре е да си разработим нещо като като ф18 .Не е нещо което да не можем и сами да си направим и поддържаме. Нито е най големия и горещ двигател като на ф16 нито е най бързия като на руснаците нито е най височинния ,НО СЕ НАЛОЖИ ДОРИ НАД Ф15 .Ето това трябва да си направим сами .Повечето части на един самолет не се произвеждат в една единствена държава .Ако направим нещо като Ф18 няма да имаме нужда от скъпи части или двигател който и ние да не можем да си направим.Парите не си заслужават тия
325
3
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Някой да не вземе да помисли,че избора на изтребител за българските ВВС,зависи от България.Решението ще се вземе от Вашингтон,а ние "само" парите ще дадем.Защо не ни сложат един американски генерал-губернатор и тогава няма да има нужда от правителство,парламент,президент.Ще ни управляват с декрети и нареждания.Колко средства ще спестим н територията.Остава само да запеем като Кидика ",Ей живот здравей,здравей".А бе друго си е да ни управлява държава,която е на по-малко години от къщите в Дряново
324
20
 
7
 
! Отговори
До 387 преди 5 години
Взимай си матръошките и заминавай към чукотка ,русофилски трoл.Това далеч не са 40 годишни самолети ,а са чисто нови и са най-добрите от 4-то поколение и са по-добри от всеки руски изтребител!
323
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ме Не ми е известно в германскта армия да има Ф - 16, също и в италиянската или пък френската.
322
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При такива приятели, като дебелака Помпео от ЦРУ, просто не ни трябват врагове."Приятелите" от краварника готвят нашите пилоти за мишени, с таралясниците, които ни набутват.На всичкото отгоре, правят всичко възможно, за да стигнем до война с Русия в черноморския басейн. Жалко за нашите пилоти, но ще ги набутат в тази идиотия и дупе да им е яко нататък...
321
3
 
14
 
! Отговори
HELL преди 5 години
Само да констатирам ФАКТА на всички маняци на НАТО и САЩ, че Ф-вете не са НАТОВСКО оръжие. Колкото до САЩ фенките *** от мъжки пол в АВГАНИСТАН почти всички наши калашници ги взе САЩ, защото тяхната М-КА засича на жега. Това, че после САЩ пласира нашето оръжие на техния проект "Ислямска държава" след Ал Кайда.Така, че от АДА искат да чуват ТИШИНА!!!
320
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си хвали стоката! Няма проблем!
319
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карахме Москвичи и Лади,сега ще покараме Крайслери и Намъри! Какъв е проблема?
318
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дискусията тука май е международна!? Преобладават източни мнения,носталгия по добрите стари братски съюзи и предупреждения за грешни решения!
317
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо се дискутира и хъба, и газта! Тука става дума за НАТО и покупка на натовско въоръжение! Не за руско! Отдавна не сме в този съюз!
316
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сведение на руските ***,ще купуваме американско оръжие, което е точно толкова добро колкото и руското,защото сме в НАТО,а не във Варшавския договор и точка! И защото целия ЕС го купува! И защото това е структурата! А влезнахме в тази структура с помощта на БСП,които по това време бяха на власт!
315
6
 
8
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Самолетите са чисто нови и съвременни. Такива имат и Турция и Израел както и пповечето ни съюзници от НАТО
314
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 380 Колко серии вече стана този хъб " Балкан" и на колко карти начертан.