Оръжията vs. разумът: Дебатът за масовите стрелби в САЩ

Медиите отвъд Океана дискутират темата за огнестрелните оръжия
9 авг 2019 12:10,
13
Оръжията vs. разумът: Дебатът за масовите стрелби в САЩ
Снимка: БТА

"След две масови стрелби, ще променят ли републиканците позицията си за огнестрелните оръжия?", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че след двата последни случая на масови стрелби, при които 31 души загинаха, президентът Тръмп проучва възможността да подкрепи по-обстойни проверки на желаещите да купуват огнестрелно оръжие. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е дал да се разбере, че би обмислил такава идея.

Не се знае дали президентът или Макконъл ще подкрепят подобна законова мярка, срещу която и двамата в миналото са се обявявали против и която ще трябва да преодолее отпора от Сдружението на притежателите на огнестрелно оръжие и други влиятелни консервативни групи, отбелязва вестникът.

Още по темата

Желанието им да проверят доколко такава мярка е политически приемлива и изпълнима обаче показва, че републиканците усещат натиск да предприемат някакви осезаеми действия след масовите стрелби в Ел Пасо и Дейтън. Макконъл каза, че законова мярка за разширяване на проверките за всички желаещи да купуват огнестрелно оръжие ще е приоритет, когато Сенатът възобнови работа следващия месец.

Ако Тръмп подкрепи такъв нормативен акт, а Макконъл покаже, че е готов да внесе такава мярка в Сената, това ще е знак за фундаментална промяна в дебата за контрола над огнестрелните оръжия в САЩ. След предишни масови стрелби подобни дискусии Тръмп и републиканците в Конгреса да спрат да се противопоставят на разширени проверки на купувачи на огнестрелни оръжия не стигаха доникъде, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След двете масови стрелби през уикенда демократите преосмислят нежеланието си да подновят забраната на продажбата на автоматични оръжия, която изтече през 2004 г., пише в. "Вашингтон пост".

Конгресмените демократи не подновяваха тази продължила десет години забрана дори когато държаха мнозинство в Конгреса заради натиска от съпартийците си от селските райони и хората, които обвиняват тази забрана за поражението на партията в междинните избори за Конгрес през 1994 г., когато тя бе въведена, пише изданието.

Според сенатора демократ Крис Мърфи противниците на тази забрана обаче вече са "изчезващ вид".

Все пак малцина смятат, че е вероятно да се въведе отново подобна забрана за продажба на този тип оръжия в близко време. Тази седмица президентът Тръмп каза, че "няма политически апетит" към подобна мярка, макар и публично да споменава възможността за разширени проверки на желаещите за купуват огнестрелни оръжия въпреки съпротивата на защитниците на правото на притежание на огнестрелно оръжие, отбелязва "Вашингтон пост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
В живота на всеки истински мъж има три главни ценности.Свободата му и правато да я защитава с оръжие.За третата,съжаление му трябва ДНК тест.
4
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
ВЛАСТ,ПАРИ И ОРЪЖИЕ .ТОВА СА ТРИТЕ ДУМИ КОЙТО УПРАВЛЯВАТ СВЕТА.
3
3
 
3
 
! Отговори
Разум в сащ!? преди 4 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-хааааааа...
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идиокрацията в задокеанския психодиспансер ще доведе неминуемо до нова гражданска война. От едната страна имаме либерастите, обичащи да убиват неродени деца още в утробата им и облъчени да мразят всяка традиция като християнството, брака и т.н., а от другата страна са психодесните, бесни фенове на капитализма и оръжията, строги пазители на социалния дарвинизъм, при който оцелява само този с парите. И двата лагера се управляват и насочват от едни същи юдео-масони, контролиращи всяка медия в сащ.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В конституцията на САЩ е записано, че всеки трябва да може с оръжие да контролира самозабравили се политици, които биха вършили своеволия против интересите и волята на народа! Добре звучи, нали?Няма нищо общо с нашата конституция, която дава цялата власт в ръцете на червените сатрапи, а народа вечно чака прокуратурата да му защити интересите, но това НИКОГА не се случва!