Тръмп искал да купи Гренландия от Дания

Островът е важен заради ресурсите и геополитиката
16 авг 2019 08:40, Елка Василева
39
Тръмп искал да купи Гренландия от Дания
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания "с различна степен на сериозност", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският ежедневник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен най-големият остров на Земята.

Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.

Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.
Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА, цитирана от БТА.

АП припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на президента Джорд Буш военните хвърлиха 70 000 бомби върху пет държави. Но от това огромно количество бомби само 57 бяха забелязани от международната общност. Според документи на ЦРУ само 2 % от хората, които са били убити в бомбардировките са влизали в списъка за превантивно убийство. 98 % са били напълно невинни.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Тръмп всеки час са хвърляни по пет бомби. И това, което е по-възмутително е, че по света се сее огромно количество смърт и разрушения, а за основните корпоративни медии това не съществува и те не правят журналистически разследвания. Говорят иначе за грешките на Тръмп. За това, че е расист, надут плондер, егоцентричен ***, но не говорят за ужасяващите военни кланета на всеки 12 минути, при които 98 от 100 убити не са подозирани да имат вина за нещо.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифрите на Пентагона показват,че по времето на президенстването на Джордж Буш средно на ден са хвърляни в различни страни в света по 24 бомби,което прави 8 750 на година.По време на управлението на Обама са хвърляни по 34 бомби на ден или общо по 12 500 на година.А само са първата година на управлението на Тръмп са хвърляни средно по 121 бомби на ден,което прави годишно общо 44 096 бомби в различни страни над света,убиващи огромно количество невинни хора в ситуация на официален мир и без война.
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те може да искат да купуват ама няма кой да им продаде. Дания все още не си е изгубила всичкия мозък.
9
3
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Кой не иска американски бондове които скоро ще са без никакво покритие. Пари без обезпечение, че и с 21 трилиона дълг. На Тръмп, част от предизборната кампания беше да обърне внимание на огромния дълг, заедно с това да спре с безсмислените сваляния на правителства по света и войните в Близкия Изток, както виждаме обаче, няма никакво значение кого ще изберат янките, политиката следва една права линия още от времето на Никсън и няма никаква визия за промяна.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще идва до Европа на пазар.С кредитна карта. Без покритие.;-)
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя перко да не носи рокли и той,като приятеля му Клинтън? Много обича да пазарува без пари..Женски манталитет..И дъщеря си понаучи на много неща-по "женски"...Кой управлява този свят?
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На изплащане ли? С тези борчове тръгнал на пазар...Путин ще купува (или вече) Украйна,поне ще ги нахрани и напои..те не са много на брой-избягали от милата си "батьковина" по чужбина-но поне земя имат..За хамерика-камънаци..
5
4
 
14
 
! Отговори
Тръмпландия преди 4 години
Да, ама колкото повече се топи леда, толкова повече се вдига и цената, всеки междупланетен интерконтинентален брокер, който следи цените на парцелите на луната, марс, на цели астероиди и на острови и континенти на земята, го знае.
4
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания изпитва финансови трудности заради това, че спря тръбите на "Северен поток-2" да минат през нейната зона, наруши поетите ангажименти и ще бъде осъдена от Русия да заплати многомилиардни неустойки. Дания клекна пред исканията на хегемона за "СП-2" точно така, както го правим ние за "ЮП". Бай Дончо ще посети Дания в началото на следващия месец и ще ги награди за предаността като им предложи да им купи Гренландия за жълти стотинки.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега на Северния полюс се събират в една точка границите на 5 държави - Русия, Норвегия, Дания, Канада, Пиндостан. Ако Пиндостан купи най-големият остров на Земята, Дания ще загуби своята част от Арктика. Пиндостанските части от Арктика ще станат две и сумарната им площ ще бъде почти колкото на Русия.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздух под налягане.
1
6
 
44
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
"Дания изпитва финансови трудности" ?! Тоя на коя планета точно живее ?!