Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?

След два месеца разследване Конгресът започва юридическия дебат
4 дек 2019 21:30, Елка Василева
157
Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът днес започва този юридически дебат, опирайки се на "уличаващите доказателства", които демократите казват, че са събрали срещу президента.

Републиканският милиардер заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г., пише Франс прес.

Демократичната опозиция обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

Още по темата

След като изслуша петнадесетина свидетели, тя заключи в публикуван вчера доклад, че той "е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност".

Според този доклад съществуват "уличаващи доказателства" за неуместно поведение в две области: "президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания" и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. "Въпросът е какво ще направи Конгресът" въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като "бълнуване", беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.

Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един - от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: "измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения".

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.
До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. "Президентът не е направил нищо лошо", заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Като дойдат демократите какво ще стане? Мексиканците ще залеят Естади Юнидос, като оградите където ги има ще понесат към пунктовете за джилязо. Евреите ще осъществят това за което работят след като разкараха Никсън, - ЕЮ от полюса до Амазония, с испански език и мексикански стандарт. Понеже ЕЮ ще е по слаба и от Индия, - среден индиец е интелектуалец пред среден амиго, ще се надигне Русия да оправи Европа, - в България ще дойдат русофилите, те са тези дето ще пандизят доживотно комунистите.
63
3
 
4
 
! Отговори
Р О С С И Я преди 4 години
турците марш в Азия! Казах! Какво място имат тези аборигени в Европа?!? Видели те от гърците и Българите какво значи Държава, криели се в храстите там в Мала Азия и един ден след земетресението в Галиполи решили да излезнат! Това са подлеци! Никой не ги е взимал насериозно тези пoмияpи - те и до ден днешен са си aбopигени! САМО РОССИЯ
62
5
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До 80Да да, рабира се! Ако гърците набият още един път Турция, този път ще се наложи тя да се изтегли чак до македонската граница! ;-))
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКога гърците са побеждавали Турция?Щото нещо не си спомням подобно нещо,те ако бяха ги победили сега щяха да са на мястото на Турция,откъдето си бяха гърците,а не да се преселват в днешна Гърция.Дори когато България,Сърбия и Гърция воюват срещу турците,основната тежест на войната я изнасят българите,а докато българите воюват за освобождението на трите страни,през това време сърби и гърци си разделят български територии,зад гърба на България,за благодарност,че България ги освободи.
60
3
 
3
 
! Отговори
НАЙ-ВЕЛИКИЯ преди 4 години
Тръмп е номер едно бе въшкииииииииииииииииииииииииказваха че няма да спечели републиканската номинация - спечелисрещу Хилари нямал шанс - смачка янямало да си изпълни обещанията - изпълнява ги всеки ден едно по едно
59
3
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Иначе в общи линии харесвам външната политика на администрацията му. Но истината е, че и той, както всеки един друг президент от Линколн насам - с единствено изключение на Кенеди - са поставени там да изпълняват заповедите на истинските собственици на еврейската колония САЩ. И истината е, че истинският губернатор на еврейската колония е не Трамп, а зетят му Кушнер. Но такива ти ми работи - на нискоинтелигентните реднеци и белият боХлук им трябва шоумен да ги забавлява на сцената, и той е Трамп.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато и да го свалят ще е късно, той вече разбута китайците и руснаците и сега целия свят ще им яде дървото. тоя е за затвора директно
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЪМП ТРЪМП ТРЪМПтоя пич ме върна към най-яките години късните 90 ранните 2000 когато всичко беше 6
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сто процента заслужава да бъде импийчнат!Благодарение на него се сбъдва кошмарътза сащ на бжежински -- съюз на Русия и Китай.Което мен ме кефи безкрайно.
55
3
 
5
 
! Отговори
Тръмп е лош защото: преди 4 години
1. мачка дeмократоджeндъpите2. въстановява световното статукво (такова каквото винаги е било и трябва да е)3. не харесва жени да командват4. не харесва гeйoве5. не харесва третия пол6. не харесва Черна Америка (а от там и целия свят тръгна да се джендъризира и ц*гaнизиpa)7. защото иска да въстанови нещата както си бяха до преди 15-20 години (а те си бяха наред)Много е "лош"
54
6
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Преди две седмици този клоу се свърза наживо с Фокс Нюз и в продължение на 45 минути говори. Такива несвързани брътвежи човек очаква да чуе от някой надрусан наркоман просещ под подлеза, но да слушаш великия ел президенте на великата Хамрика е най-меко казано плащешо! Който знае ингилизски да изслуша свободните интервюта на този *** и да види за себе си. Но още по-страшното е, че има много хамриканци да го обожават, едимно реднеци и юдейо-християнски фанатици. Мислят го за Месия! УжасТ!!
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е непоклатим , всички които са срещу него са от политическата и медийна мафия ! Всички са маскари и Тръмп им изкара кирливите ризи , затова се опитват да го отсранят по някакви абсолютно неадекватни параграфи .... Че в такъв случай Килъри и Байденовци досега да излежават присъди в затвора за прадателство и злоупотреба с власт.... Демократите са зомбирани комунисти *** стероиди ! Да живее Тръмп !!!
52
2
 
5
 
! Отговори
#Trumpsupporter преди 4 години
Тръмп отстранен?!? Тинята я източваме постоянно много тиня беше #Trump2020
51
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
И тоя, и оня са "фани единия, удари го о другия!"
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли кой е изпратил писмо и е настоявал да бъде нападнат Виетнам?Не са американците,както си мислите,французите пращат писмо до американците и настояват за тази война.Когато става много напечено през войната,французите протестират по улиците срещу войната,за която те са били причина.Умират над 2 милиона виетнамци и много американци.
49
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали заслужава да е отстранен, по скоро кой го назначи тоя клоун
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп и Путин скоро си отиват!И ще пеят:"пътнико свиден, пътнико дpът...".
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До панчоКакво губи светът през времето на Тръмп?Кажи конктретно какво!Може би,че някои западни държави няма да си продават оръжието в Азия и Африка,за да се стрелят помежду си хората там?Гледах док. филм,в Йемен хората бяха скелети,като излезли от концлагер на Хитлер,от глад и липса на вода,ама иначе война се води,а те няма дори с какво да се хранят.
46
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп и Путин скоро си отиват!
45
7
 
5
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 47да светът тръмп гледа но и светът от тръмп губи