Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?

След два месеца разследване Конгресът започва юридическия дебат
4 дек 2019 21:30, Елка Василева
157
Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът днес започва този юридически дебат, опирайки се на "уличаващите доказателства", които демократите казват, че са събрали срещу президента.

Републиканският милиардер заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г., пише Франс прес.

Демократичната опозиция обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

Още по темата

След като изслуша петнадесетина свидетели, тя заключи в публикуван вчера доклад, че той "е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност".

Според този доклад съществуват "уличаващи доказателства" за неуместно поведение в две области: "президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания" и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. "Въпросът е какво ще направи Конгресът" въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като "бълнуване", беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.

Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един - от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: "измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения".

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.
До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. "Президентът не е направил нищо лошо", заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМалко ли бяха атентатите в Европа,малко ли убити има от криминални пришълци,които нямат нищо общо с европейската култура?!Малко ли бяха бежанците юрнали се от Африка и Азия на талази?Разбира се,че не искаме това да се повтаря!
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата опорка "бежански лагери и опашки". Аве другарите, не разбрахте ли, че качеството на опорките ви е уникално ниско, само някои от малцинствата биха се хванали, но те не четат новини, така че.......
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента не виждам нещо по-добро от Тръмп,хората харесват Бърни Сандърс,но той вече е на години и не може да управлява,в момента изобщо не виждам кой може да замести Тръмп.Не искаме бежански опашки и престъпници!
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 27,какво си мислиш ѝ трябва на Америка? Революция като през 1917г. ли? Америка е първа икономика и щеше да си е първа без Тръмп, долара е световен хегемон, световен военен хегемон са. За какво точно говориш?
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Кой, Блумбърг? Нищо подобно, да изберат тая дърта сврака само защото е стар враг на Тръмп и е натрупал милиончета или по - скоро милиардчета? Че по какво се различават един от друг? Абсолютно по нищо. Не е нужно да се сменя хърба с щърба. Не това й трябва на Америка ако ме питате. Трябва й нещо абсолютно различно от това което се предлага в момента. Не знам още кое е то, не го виждам засега. Нека някой да се разтърси и да го намери по - скоро.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината държави от западна Европа стават малцинство в собствената си държава, но това не ги тревожи,превърнаха собствените си държави в гето и се покачи престъпността,но това не ги интересува,защото обикновените хора са жертвите на престъпниците и терористите,тях ги интересуват печлбите,без значение дали държавите им пропадат и населението им изчезва,без значение дали убиват масово хора,за да са добре 1% от върхушката,тях това не ги засяга!Важното е да лапат 1% привелигировани!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте,не харесвам Тръмп като човек,толкова нагъл и пошъл но все пак той стана президент колкото и да не се харесва това на някои.И тези някои в по -голямата си част са тези чиито политически и икономически сметки се изкривиха с неговото избиране. Сега не говоря за човека Тръмп а за президента Тръмп а това са две различни неща.Той защитава определени интереси и ще трябва да ги защитава до момента в който това може да се промени.Всичко което се прави преди този момент е политически подривно .
17
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да го махат, разруши всички международни отношения, не спазва никакви договори, затова пък е голям приятел с ким чен ун. абсолютен клоун
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20,Майкъл Блумбърг е по-доброто. А изберат ли го Путин и други разни диктаторчета ще си развяват байрака...ама друг път.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите знаят,че обвиненията им издишат/400млн.$помощ,украинците получиха,а срещу синът на Байдън ,няма разследване/Цялата им шумотевица е за следващите избори Тръмп да бъде омаскарен и да не ги спечели!Поне до лятото ще разиграват театър с отстраняването на Тръмп!
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да очакваме,ако падне Тръмп,унищожаване на нации и дълги бежански опашки,които ще подменят населението на европейските държави с полуграмотни пришълци, вършещи атентати в Европа?Унижение на белия стандартен човек,който не иска ***,а традиционни семейни ценности и патриотизъм?Имате ли нещо по-добро от Тръмп,което можете да предложите?
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не. В крайна сметка една част от американците гласува за него, няма значение коя част. Вотът трябва да се уважава. Пък и в края на краищата това все пак не е Харви Уайнстайн а президент на САЩ. Трябва да го оставят да си изкара мандата. Изборите са единственият начин да бъде избиран президент. Другото прилича на саморазправа и не ми допада.
12
2
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Путин нещо много ядосан за турски поток. По всички турски медии тази вечер Bulgaristan та Bulgaristan....
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според русофилското общество-ДА!
10
12
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Мдам. Подкрепящите го са ясни... Глуповати, озлобени към всички различни от тях и най-вероятно страдащи по отминалото "хубаво" тошево време ...
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е добър човек,патриот и ми харесва!Нека остане.Меркелицата не го харесва,не са само демократите,няма да се учудя,ако са се наговорили зад гърба му с някои европейски лидери да го свалят. Не е престъпление да искаш разследване,в процес на разследване се разбира дали един човек е невинен или виновен.
8
4
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...zashto da zaslujava ?!?? Toi pravi Amerika velika otnovo ! Zashto ne pitate ..Zashto Hilari Kl. ne e oshte v drangolnika sled vsichkata korupcia ,I prestaplenia izvbarsheni ot neia I klana Klinktan ?!??!! Ili onzi jendar Obama ...toi sashto e zaslujil da e kolega po kilia na Hilari ...ama za nego nikoi ne pita ...ili onzi kre ten Baidan .razcepol se e ot korupcia I po garba ...ma neshto vsichki si traikat .Tramp im bil vinoven I tran v ochite ?!?? Ti da vidish ?!?? Onova go vno Mc Cain umria
7
9
 
22
 
! Отговори
Тръмп... преди 4 години
...е единственият президент от новото време, който направи нещо добро за Щатите! А и покрай това и за останалия свят.
6
8
 
24
 
! Отговори
Empiree преди 4 години
Основно ***, либерасти, цветнокожи *** и ислямисти не харесват Доналд Тръмп. Демократите са партията на точно тези хора. Напълно нормално е да не го харесват, но той не е направил нищо нередно.
5
7
 
19
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Не. Не заслужава. Той е демократично ИЗБРАН президент на САЩ хубав или лош.