Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?

След два месеца разследване Конгресът започва юридическия дебат
4 дек 2019 21:30, Елка Василева
157
Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът днес започва този юридически дебат, опирайки се на "уличаващите доказателства", които демократите казват, че са събрали срещу президента.

Републиканският милиардер заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г., пише Франс прес.

Демократичната опозиция обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

Още по темата

След като изслуша петнадесетина свидетели, тя заключи в публикуван вчера доклад, че той "е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност".

Според този доклад съществуват "уличаващи доказателства" за неуместно поведение в две области: "президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания" и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. "Въпросът е какво ще направи Конгресът" въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като "бълнуване", беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.

Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един - от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: "измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения".

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.
До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. "Президентът не е направил нищо лошо", заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименТръмп-добряк?Тоя е изпечен стар мошеник,изпечен в далаверите!Само той е човекът който може да спаси Америка,като я върне към истинската и същност.Да се надяваме,че няма да му се получи,въпреки че има добри шансове!
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да !!!
42
5
 
4
 
! Отговори
хъша преди 4 години
явно ерата на гласоподаватели от ниската класа да доминира с избирането на разни противоречиви личности настъпиза пример Великобритания,италия,бразилия,турция,унгария,русия...у нас...списъкът е дълъг а дори без да сеспоменават деспотичните лидери ким,асад....сякаш на просолюдието му е нужно шоу а не ориентация с правилни ценностисегашните успехи в америка е прибързано да се предписват на тръмп,малко или много преди него някой също е послал за сегашното състояние
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай, Тръмп!Светът тебе гледа!
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай, Тръмп! Светът тебе гледа!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43.Internet - пести тонове хартия.
38
7
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Те няма да могат да го импийчнат, защото това е много тромава процедура. Искат обаче да го отстранят от следващите избори и дано успеят. Искрено им го желая- американците заслужават истината и истински президент, а не клоун!
37
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!По логиката на демократите би трябвало да е латино-президент.Щото Байдън няма да го бъде.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Благословенни бъдетеКак автомобил е спестил хартия? Какво в автомобила се прави от хартия, че да я спестяват. Знаех че навремето автомобили се правеха от мукава ама не в Америка. И сега се правят от пластмаса ето с какво трябва да се бори Илън Мъск а не да се мъчи да печели от недоизкусурени проекти. Четох за една госпожица която чувствала ТЕСЛА като свое дете явно е участвала в създаването му. Аз не бих била толкова горда - детето е заченато с наследствена болест, която не се лекува
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сменят Тръмп с личен негов противник,вероятно ще се лее кръв срещу републиканците,по-добре е поне демократите да сложат някой умерен кандидат,който няма да допусне саморазправи.А на мен Тръмп ми харесва,изглежда добряк.
34
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Нека видим кой стои зад Тръмп(републиканците) и кой зад демократите.Тука е същността на конфликта.Тръмп е подкрепен от клана Ротшилд и гравитиращите около него,а демократите са храненици на Сор*ос още от времето на Клинтън(Бил).Со*рос смяташе да владее света чрез напълно неадекватната Хилъри К.,но не го бъде-оказа се,че има и по-силни ев*реи от него и те избраха Тръмп!Мисля,че импийчмънтът ще претърпи пълен провал и то в нужния момент-навечерието на изборите.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вива Мехико карахо. Ще или не ще СрАЩ си е Мексико рано или късно ще ги претопиме краварите. Йейейейе.....
32
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Разбира се, че Тръмп трябва да бъде сменен.Как така бял човек ще управлява САЩ ?!Чернокож президент вече си имаха. Време е някой индиец да стане президент на Америка.Може и някой ром.Важното е да е политкоректно.
31
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дрън дрънПодкомисия на подкомисията на комисията.Докато се натуткат мандата му ще свърши.Всъщност това е вече предизборна надпревара
30
3
 
7
 
! Отговори
Благословенни бъдете преди 4 години
Аз симпатизирам на Тръмп. и пожелавам добри неща на него и на народа, който представлява. И също така потенциала който те имат и нововъденията които Господ им дава, да доведе до световна революция в екологията. ДОбър пример е електрическите автомобили TESLA, Internet (които спести милиони тонове хартия ) и много други .
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който евреите кажат той ще е, пък те може да се пънат колкото искат да стават президенти
28
3
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е ли създадената ситуация пример как могат нещата да се случват на запад и за сравнение че на изток това едва ли би могло да бъде допуснато да се случидали в правовите държави като русия и китай това би се случило за сравнение с лошата америка?няма значение дали ще се намерят достатъчно основания за отстраняването му просто факта че закона а не овластилия се е над всичко и всеки е все още недостижимо за много страни и за нас
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28 Де да знам виж за революция не мина през ума. Не се сетих защото въобще не го слагам като опция- в Америка има твърде много хора които не искат статуквото да се променя и никога няма да го допуснат.И то от простолюдието.Трябва да се намери лице ама свястно, може и треторазреден холивудски актьор да е, което да защитава американски ценности и в същото време да е отворено за света и промените в него. Трудна задачка не знам има ли кой да се справи с нея. Но Блумбърг - не.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Анонимен 31Глупчо, сам ли си цъкаш плюсчетата, лузър.
25
2
 
7
 
! Отговори
преди 4 години
Абе те няма да го отстранят. Липсват им две неща: 1. Доказателства.2. Достатъчно гласове. Т.е. нямат нищо.