Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

За щурма на Конгреса: Това става в държави като тази, от която баща ми е избягал
8 яну 2021 21:30, Елка Василева
190
Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България
Снимка: архив, БГНЕС

Емоционално послание на актрисата Рита Уилсън, чийто баща е българин: "Баща ми избяга от България за свободата, която предлага Америка. Но това, което видяхме сега, не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел".

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така започва емоционалното обръщение на американската актриса Рита Уилсън, публикувано в Тwitter, пише Дойче веле.

В текста съпругата на Том Ханкс не пропуска да спомене българския си произход. “Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише Уилсън.

"Това не е Америка"

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Още по темата

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много,” пише актрисата.

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, пише още актрисата и подчертава: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

"Моят тъст е от България"

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
знам бога на америка,парата,мамона, сатаната
78
4
 
16
 
! Отговори
ясно преди 3 години
целият сбирок на света са там,САЩ
77
4
 
17
 
! Отговори
деОли преди 3 години
Кое е великото на тази държава а,мадам кое.Само като гледах филма Кръстникът и филми за индианците,ми става ясно,и комунизма която тази велика в кавички държава измисли и я приложи в Православна Русия,ми е ясна.А тия които бягат натам,са национал предатели на род и родина,не ми ги говорете таквиз
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не извратен типИма много евреи от ИЗточна Европа със сини очи, но предполагам че са хазари. Повечето американци са източноевропейски евреи.
74
1
 
19
 
! Отговори
да преди 3 години
това са 2-мата измамници дето излекуваха коронавируса за 2 днивервайте имда
73
3
 
29
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Обидно изказване от страна на Рита.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че то направо мЪкедонска драма
71
0
 
1
 
! Отговори
ИРА/Очка преди 3 години
Преди време беше еЛи_савета дорагая.
70
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак Рита Уилсънърябвс да е благодарна на комунистическа България.Ако не беше комунизъм,баща й нямаше да избяга и още щеше да си е Маргаритка и да ниже тутун в някое родопско село,без никой по света да е.чувал за нея.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като каза тоя "*** ***", та се сетих за Ал Йорданов СДсто
68
3
 
8
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Има два вида евреи,едните са иибриците на Египетската цивилизация и истинските избите евреи християни със сини очи,бели със гените на Исус които бяха избивани през втората световна от египетските еврейски еничари,последователи на Амон Ра и Изида.Христос е синеок ,аз евреин от Израел със сини очи не съм виждал,там са мелезите на Египет
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79В случая този който е накарал Хасан Халилов Ибрахимов да стане Православен християнин Алън Уилсън е неговата жена гъркиня,която иначе нямаше да се ожени за Хасан.Това явно се предава по наследство защото Рита убеждава съпруга си Том Ханкс да стане Православен,децата им се подразбира от коя вяра са.
66
2
 
20
 
! Отговори
ИРА преди 3 години
Баща и избягал от България за да отиде във доината на гипокартона,за да му служат чернокожи когато стане плантатор.А тази знае ли ,че ирландците навремето са ги избивали ако откажат да се заселят във САЩ,чувала ли е за картофената криза във Ирландия със която ги принуждават да заселят САЩ и Австралия ?Никой не мрази повече САЩ и Англия от Ирландците
65
2
 
14
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Евреите правят от Америка гето като Столипево, и вече са напреднали. Мизерията е облика на тази нискокултурна страна, а такива като турците се приспособяват към новите босова - негромексиканците. И всичко се прави за да се владее по плътно света - вече чрез Китай.
64
2
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
76: Никой САМ си не сменя името! Требе некой да го накара !!! Анадъм ???
63
2
 
33
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
До преди месец, когато БЛМ обираха магазини и палеха обществени сгради бяха мирни протести, сега когато белите влязоха в капитолия без дори да откраднат и една химикалка, вой до небесата. Либерализма е по-лош и от комунизма.
62
0
 
10
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
До 67: Точно така-на 71 съм ! 40 години живях в социализъм и вече 31 в див капитализъм!
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До67Човеко сам си е.сменил името,след като станал християнин.Рита Уилсън е родена в САЩ под името Маргарита Ибрахимов,след кат баща й си променя името естествено и тя променя своето на Уилсън.Още от малка са й казвали Рита,вместо МаргаРИТА и затова става Рита Уилсън.
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СатираБългарските мохамедани са българи,те турски език не знаят,освен ако не са го учили някъде,просто са насилствено ислямизирани българи,турците са им разрушили църквите и са ги ислямизирали около 16-17 век,наречини са и помаци,от думата помъча.