САЩ напусна Кабул, но не спаси мъжа, спасил живота на Байдън през 2008 г.

Мохамед сега се укрива, казва, че вярва на президента
6 сеп 2021 16:45, Нели Христова
46
САЩ напусна Кабул, но не спаси мъжа, спасил живота на Байдън през 2008 г.
Снимка: БГНЕС

Евакуацията от Кабул приключи и последният американски самолет напусна страната в понеделник. Но не всички успяха да избягат. Някои бяха изоставени в Афганистан, а сега се молят за милостта на талибаните. Сред тях е и афганистански преводач, който помага за спасяването на самия Джо Байдън - президентът, наредил военните на САЩ да се изтеглят от страната, причинявайки  хаос.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки похвали във вторник афганистанския преводач, който сeга се укрива от талибаните. През 2008 г. той спасява Джо Байдън, който по онова време е сенатор, от снежна буря. Тя потвърди ангажимента на САЩ да помогне на афганистанските си съюзници.

"Нашето послание към него е: Благодаря ви, че се борихте до нас през последните 20 години. Благодаря ви за ролята, която изиграхте, за да помогнете на редица от любимите ни хора да излязат от снежна буря и за цялата работа, която извършихте. И нашия ангажимент е траен не само за американските граждани, но и за нашите афганистански партньори, които са се борили до нас", заяви Псаки. "Нашите усилия и нашият фокус в момента са, както чухте генерал Макензи и други казват през последните 24 часа, да стигнат до дипломатическата фаза. Ще ви измъкнем. Ще уважим вашата служба. Ангажирани сме да правим точно това."

Преводачът, който споделя само първото си име - Мохамед, каза пред Wall Street Journal, че моли президента да "спаси него и семейството му", след като американските сили му позволяват да влезе на летището в Кабул по време на евакуационната им мисия, но спират съпругата и деца му.

Вестникът съобщи по-рано във вторник, че Мохамед е помогнал за спасяването на Байдън през 2008 г., когато неговият хеликоптер, който е превозвал и тогавашният сенатор Чък Хейгъл от Небраска и Джон Кери от Масачузетс, е принуден да направи аварийно кацане в планините на Афганистан заради снежна буря.

Властите са забавили обработката на специалната виза на Мохамед. Програмата има за цел да осигури път към Америка за афганистанци, които са били наети или работили от името на правителството на САЩ, но много от тях са имали проблеми в процеса на фона на неистовата борба на САЩ за евакуация.

"Не мога да напусна къщата си", казва Мохамед."Много ме е страх."

Въпреки че талибаните казаха, че няма да навредят на онези, които са работили с чужди сили, все пак се съобщава за отмъстителни атаки.

Почти всички държави, участващи в евакуацията на Афганистан - Канада, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Испания, Италия и други - са прекратили операциите си и са се изтеглили от страната. Последните американски военни самолети напуснаха Кабул в понеделник, отбелязвайки пълното изтегляне на американските сили.

И все пак, когато го попитаха за ангажимента на администрацията на Байдън да помага на афганистанските съюзници, Мохамед каза на Андерсън Купър от CNN по AC360 във вторник вечерта: "Имам му доверие".

"Вярвам, че той може всичко", заяви Мохамед за президента. "Той е президент на Съединените щати. Той е човек на образованието."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
49
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
САЩ си тръгнаха безславно от Афганистан,така както си тръгнаха и от Виетнам!-:)) Тяхната " демокрация" не вирее на всякъде в света!-:)))
18
6
 
28
 
! Отговори
9 преди 2 години
Когато СССР ни изостави си мислех , че американците защитават своите съюзници по-добре , но сега съм разколебан ,което едва ли има значение вече за някой българин!Ние сме -накъдето духне вятъра!
17
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стар виц: "Какво прави Господ, за да накаже американците? Той им изпраща тропически бури, урагани, торнада. И какво прави Господ, за да накаже другите народи? Той им изпраща американци".
16
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксонците евакуираха от Афтанистан всички техни кучета и котки - до последното. Но хората които работиха за тях там ги оставиха на талибаните. Ето така гледат англичаните и цялата англосаксонска култура на всички които не са те.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям привърженик съм на САЩ/да се свети името им/, но да ме убият ,ако мога да разбера защо се набутаха в Афганистан за 20 години безсмислена война и пропиляха 2 трилиона и 400 милиарда долара.За капак зарязаха военна техника за 83 милиарда и афганистанските си съюзници и търтиха да бягат като бити пее.раси. Умът не ми го побира............................
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Империя която започне да извежда войските си - умира. СССР изведе армията си от Афганистан, всички новоизлюпени демократи крещяха - защо ни е нужно това, извеждайте от Афганистан, извеждайте от източа Европа, за какво ни е всичко това. И как завърши "всичо това"?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 - Освен ... Джордж Вашингтон, Наполеон Бонапарт, Сталин, Мао и други.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, честно. Много *** коментари. Някой преди 13 години направил нещо и едва ли не, искате да се наеме цял екип за да следи за благосъстоянието му. А онзи не може ли ... не знам ... да каже на НЯКОГО?
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В историческите приказки и летописите всички предатели приключват по един и същи начин
10
2
 
4
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Този има доста инфо да размени срещу живота си...
9
7
 
6
 
! Отговори
Пернишка секта преди 2 години
В Перник познати на Гешев режат ръце,каква е разликата между перничани и талибаните!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе ... знаеха, че ще се изтеглят година и половина предварително ... Ама не - чакаха до ПОСЛЕДНАТА СЕКУНДА!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им пука изобщо
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно за наказание ... някой се е ядосал, че Байдъбн е президент (С ПРАВОО!!!!!)
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
типично по краварски
4
7
 
7
 
! Отговори
по зле от С.Корея преди 2 години
Пернишки мутри хвърлят хора от скалите близо до Кракра!Каква е разликата между Перник и Талибаните!
3
3
 
24
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Американска благодарност и ценности
2
4
 
29
 
! Отговори
козяк16 преди 2 години
това са американците това е им истинското лице.
1
5
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА Е ЛЪЖА! ФАЩ НЕ СА НАПУСНАЛИ АФГАНИСТАН , ЗАЩОТО ТАЛИБАНИТЕ РАБОТЯТ ЗА БАЙДЪН! КАКТО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА РАБОТЕШЕ ЗА ОБАМА!