Зеленски: Животът ми няма смисъл, ако не предотвратя смъртта на украинските деца

Президентът на Украйна се обърна към Конгреса на САЩ
16 мар 2022 16:00, Нели Христова
469
Зеленски: Животът ми няма смисъл, ако не предотвратя смъртта на украинските деца
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски изнесе реч пред Конгреса на САЩ. Преди да започне своето слово, той бе посрещнат с овации на крака от конгресмените.

Нанси Пелоси представи Зеленски, като заяви, че тя и нейните колеги членове на Конгреса изпитват "голямо уважение и възхищение и признателност за вашето смело лидерство".

"Слава на Украйна", провъзгласи тя няколко пъти на украински.

Президентът Зеленски благодари и поздрави Конгресмените от столицата Киев, заявявайки, че това е град, подложен на ежедневни ракетни и въздушни удари, но "не се отказва".

"Ние дори не сме си и помисляли за това и за секунда", каза той. По думите му страната е в най-тежката война след Втората световна война и се съпротивлява на руската агресия от осем години.

"Русия не просто нападна моята страна", каза Зеленски. "Тя премина в брутална офанзива срещу нашите ценности."

Той се връща към Втората световна война и 11 септември 2001 г., "когато невинни хора бяха нападнати"

"Русия превърна украинското небе в източник на смърт за хиляди", заяви той пред Конгреса.

Зеленски бе категоричен, че Украйна иска отговор на този "терор" от руските въздушни атаки и иска да бъде наложена забранена за полети зона.

"Твърде много ли искам?", пита той и казва, че ако е така, той иска отбранителната система, която му е необходима срещу въздушни атаки, както и самолети за защита на свободата на Украйна.

Членовете на НАТО досега отказаха да наложат зона, забранена за полети над Украйна, с аргумента, че това би застрашило ескалация с Русия.

Президентът на Украйна каза, че страната му е благодарна за подкрепата на САЩ във войната досега. Той отбеляза "личния принос" на американския президент Джо Байдън в предоставянето на помощ и съдействие.

Но той призовава Конгреса да направи повече и да наложи повече санкции, "докато руската военна машина спре". Зеленски предлага санкциониране на всички политици в Руската федерация.

"Всички американски компании трябва незабавно да напуснат руския пазар, защото той е залят с нашата кръв", добавя Зеленски, призовавайки законодателите да наложат натиск върху фирмите, които остават.

Продължавайки призива си за санкции, Зеленски призовава членовете на Конгреса да оказват натиск върху бизнеса в техния район да се изтеглят от Русия. "Мирът е по-важен от доходите", заявява той.

Президентът Зеленски завърши обръщението си с пряка молба към президента Байдън.

"Мирът във вашата страна вече не зависи само от вас и вашия народ", каза той. "Зависи от тези до теб, от тези, които са силни. Силният не означава голям. Силният е смел и готов да се бори за живота на своите граждани и граждани на света."

Той казва, че неговият народ "се бори за ценностите на Европа и света", както и за своите собствени.

Ставайки емоционален, 45-годишният мъж заяви, че не вижда "смисъл в живота си", ако не може да предотврати смъртта на повече украински деца и това е най-голямата му грижа като лидер на страната.

"Президент Байдън, вие сте лидер на вашата нация. Надявам се, че ще бъдете лидер на света. Да бъдеш лидер на света означава да си лидер на мира."

Речта идва, когато американските законодатели одобриха милиарди помощ за Украйна и Белият дом обещава нова военна помощ.

Освен думите си, Зеленски пусна и  вълнуващо видео, което показа кадри от мирновременна Украйна сравнена с кадри от последните три седмици.

На фона на мелодията от цигулка бе изписан текстът: "Това е убийство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
1
 
! Отговори
Ббб преди 2 години
Случайно ли мислите, че през последните години,навсякъде са инсталирали клоуни ,комици,неадекватни старци и всякакви недоносчета на власт.Сащ,не е ясно кой взема решенията,комици в Украйна и Италия,някаква си Аналена в Германия,Трюфо,Макрон,палячото простоКиро и т.н.Всичките проксита на "Отворено общество",дълбоко зависими и некомпетентни хорица,чиято цел е трета световна война.Целта е редуциране на населението и робство за оцелелите.
236
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
спри наркотика и седни на масата на преговори не вземаи повече оръжие защотоедно дете няма да остане в украина благодарение на твоята демен-ция
235
0
 
2
 
! Отговори
Котки преди 2 години
Тогава спри да ги убиваш!
234
0
 
4
 
! Отговори
цървул преди 2 години
мисля, че ако си пръсне черепухата ще спаси не "много", а всички украински животи от тук нататък.
233
0
 
11
 
! Отговори
Брад Пит преди 2 години
С тая плоска пропаганда ще накарате хората, които не харесват Путин да се присъединят към него.
232
0
 
15
 
! Отговори
Bob преди 2 години
А всъщност точно заради НЕГО продължава да има цивилни жертви!!! За какво продължава да се "бори" Зеленски??? За победа срещу Путин? Невъзможно! Или за да има ОЩЕ ЖЕРТВИ??? Май реално е ЗА ТОВА!!!
231
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Рядък лицемер и лъжец. Преди три месеца кой обясняваше в Мюнхен как ще прави ядрени бомби?Да, евреите го извъртяха колко бил смел и велик, но всъщност този е част от проблема, не от решението.
230
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е много зле, той е причината да доведе Украйна до тази катастрофа, сега смисъл на живота си търси.
229
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия приказки вече не вървят, препоръчвам на тоя да прочете българската приказка за лъжливото овчарче.
228
14
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
всички нормални видяхте,вчера вече репортаж на рускиня живееща в Украйна с разрушеният блок...тя заяви...аз съм рускиня и говоря руски...никои никога не ме е принуждавал да говоря украйнски...нашите стрелят по мен,няма бежанец да не мечтае да се завърне в Укройна...гледате го с очите си...и ни убеждава убиеца путин,че Украйна е...фашистка...руснак е мр.сна дума от 21 дни...убиват безсмислено жени и деца...новите фашисти...лудост!!!за векове ще е така...за съжаление!!!
227
15
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
цензурата продължава,ще се повторя,рубашките само могат да мечтаят за Президент като Зеленски,спечелил уважението на Света ни,***/Л/ер превърна думата руснак...във мр.сна дума...в позорна и срамна...и троловете на дпс-гроб и възраждане им вземат копейките на путин ...свърши се вашата...учете китайски...и там ще е до време...Света ни осъзна грешките си!...службите вършете си работата...съучастници сте на путин с бездейстието си ,на Национални предатели..Война е...явно ново законодателство е нужно
226
1
 
14
 
! Отговори
зелена круша преди 2 години
Не мога да бъда по слаб актьор.
225
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой те пита за децате бе? Тебе ще те питата на руски защо предаде лабораториите на руснаците. Тебе ще те пита с пръчки защо оръжието което ти пратихме ти с него подсигури ЛДНР опълчнци, бе?тебе ше те питат защо парите на нашите данъкоплатци които ти пратихме ти закупи боеприпаси от Казанлък а не от Западни приозводители? Тебе ще те питата защо като побеждаваш в битките руснаците са навсякъде и те бъхтятс наши базуки и картечници бе?Утре ще го видим в Подмосковието да опакова шоколад на Порошенко
224
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски си мисли че играе представление на сцената достойно за Оскар. А украинците си мрът като мухи заради некадърнпстта му като политик. И като президент той си остана един посредствен актьор.
223
1
 
11
 
! Отговори
Зелко преди 2 години
До Анонимен/ ами, ако бях наредил на "азовците" и "айдаровците" да не стрелят и убиват в Донбас, те щяха да убият мене, а пък е толкова хубаво да си играеш на президенти и да си живуркаш.
222
1
 
21
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Има добра новина. В Мариупол е ликвидиран идеолога на "Азов" Николай Кравченко, с прякор "Крук". Това ги чака всички украински нацисти. Та този "Крук" лично е разстрелвал през 2014 г. в Харков хора, който не са били съгласни с Майдана. А този, горе на снимката, вместо да реве непрекъснато за помощ, да беше спрял геноцида в Донбас, който върви вече 8 години. И ракетата "Точка-У" кой изстреля в центъра на Донецк.
221
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
ГЮБРЕ!!!
220
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя шут е по опасен от Путин .
219
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради Зеленски лично и заради САЩ ще има война до дупка (на мястото на Украйна).
218
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицемерче, а децата от източна Украйна не са ли деца?