Доналд Тръмп прогнозира война заради течовете в "Северен поток" 1 и 2

Бившият президент предложи да води преговори с Путин
1 окт 2022 21:50, Нели Христова
137
Доналд Тръмп прогнозира война заради течовете в "Северен поток" 1 и 2
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп предложи услугите си да ръководи група, която да помогне на международните лидери да разрешат геополитическата дупка, която се отвори след откриването на течове в големите руски газопроводи за Европа.

Във вторник морските власти на Швеция заявиха, че са издали предупреждение, след като са разбрали за течове по притежавания от Русия тръбопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води, малко след като е открит друг теч в близкия проект "Северен поток 2". Въпреки че причината за изтичането на информация остава необяснена, европейските лидери започнаха да разпространяват идеята, че може да се говори за руска намеса.

Още по темата

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече събитията "акт на саботаж", докато датският премиер Мете Фредериксен заяви във вторник, че е ясно, че изтичането е причинено от "умишлени действия" и тя "не може да изключи" версията за саботаж.

Бившият президент на САЩ подкрепи тези обвинения и прогнозира, че страничните ефекти от изтичането на природен газ могат да доведат до "война", а по-късно предложи собствения си опит за преговори между руския президент Владимир Путин и европейските лидери, за да предотврати всяко ненужно ескалиране на напрежението.

"Това може да доведе до голяма ескалация или война!", предупреди Тръмп в публикация в Truth Social.

"Лидерството трябва да остане хладнокръвно, спокойно и сухо по отношение на САБОТАЖА на газопроводите "Северен поток". Това е голямо събитие, което не трябва да води до голямо решение, поне не все още", написа той, преди да отбележи, че "Катастрофата Русия/Украйна НИКОГА не трябваше да се случи и определено нямаше да се случи, ако бях президент".

"Не влошавайте нещата с взривяването на тръбопровода. Бъдете стратегически, бъдете умни (брилянтни!), сключете договорена сделка СЕГА. И двете страни се нуждаят и искат от това", пише още той. "Целият свят е заложен на карта. Аз ще оглавя групата???"

Въпреки че газопроводът "Северен поток 2" никога не е работил, "Северен поток 1" доставяше газ за Германия до началото на този месец, когато руският енергиен гигант "Газпром" прекъсна доставките, твърдейки, че има нужда от спешна поддръжка за ремонт на ключови компоненти.

И двата тръбопровода, въпреки че не доставят газ на европейския континент, все още са пълни с газ, предаде германската агенция ДПА.

По време на мандата си в Овалния кабинет и в годините след като го напусна, Тръмп многократно се хвалеше за близките си отношения с руския президент, като наскоро през пролетта се похвали, че го познава "много добре".

Въпреки продължаващата инвазия в Украйна, режисирана от Москва, президентът продължи да говори за Владимир Путин с пламенни думи.

Говорейки пред консервативните радиоводещи Бък Секстън и Клей Травис през февруари, Тръмп каза: "Влязох вчера и видях телевизионен екран и казах: "Това е гениално". Путин обявява голяма част от Украйна за независима. О, това е прекрасно."

Един ден след изказването  едномандатният президент отново направи положителен коментар, въпреки че беше изправен пред гняв от критики за това, че нарече нахлуващия лидер "умен".

"Казват: "Тръмп каза, че Путин е умен". Искам да кажа, че той превзема държава срещу санкции на стойност два долара. Бих казал, че това е доста умно. Той превзема една държава – наистина огромно, обширно място, страхотно парче земя с много хора, просто влиза направо", каза той, докато се обръщаше към тълпа в имението си Мар-а-Лаго за набиране на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
25
 
! Отговори
Да опитам пак преди 1 година
Не се излагайте и престаравайте с автоматичното модериране! Ето пак: "А сега "течове" ли ги натичате? И двата газопровода са вече перманентно бо-к-лук на дъното. И чуйте цялата прескоференция с Байдън по въпроса от преди войната в Украйна, а и вижте туита на полския представител в ЕК след взривовете: "Благодарим ти САЩ"
62
1
 
19
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
А сега "течове" ли ги натичате? И двата газопровода са вече перманентно *** на дъното. И чуйте цялата прескоференция с Байдън по въпроса от преди войната в Украйна, а и вижте туита на полския представител в ЕК след взривовете: "Благодарим ти САЩ"
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не са успели да затворят бързо участъците на входовете и изходите на пробитите места на които казват течове понеже налягането от 300 за нула време спаднало на 7 бара що бяха казали,което е как 0 за такова бързо изтичане на газ и то от две противоположни посоки на едно направление щото за течовете като нормални изтичането на газта се поддържа от притока на газ под налягане и среден теч не влияе тъй бързо на налягането да спадне бързо,а туй че било изведнъж значи скъсване тръби от помпането.
60
3
 
14
 
! Отговори
Онова преди 1 година
До Това- За какъв "двуплюсен модел" говориш? Модела сега е многополюсен с поне 3 силно изразени полюса: САЩ, Русия и сателити и Китай. И доста други. ЕС въобще не го броя и с право.Еднополюсния модел е в мокрите сънища на Клаус Шваб пудела му Сорос. Нещо като "еднополовия модел"- може да се харесва на такива като теб, но плод не дава.
59
4
 
6
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До магаревъд- .....Резултатите от управлението му са най-вече вреда и за америка и за света.".... Или неволно се объркал имената "Тръмп" и "Байдън"....или си за преглед и специални грижи, ....като Байдън. И спри да се въдиш с магарета.
58
3
 
5
 
! Отговори
Това преди 1 година
Докъде ще стигнат с двуполюстния модел? Явно вече няма много кандидати.
57
3
 
21
 
! Отговори
Порода преди 1 година
Американците се мислят вече за най-великите на света. Дадоха пари на Ердю, който искаше да блокира Швеция и Финландия. Добраха се до Северен поток и сега искат още войни.
56
6
 
7
 
! Отговори
магаревъд преди 1 година
На всички избори американският и българският народ се надпреварват кой е по-тъn. Социологическите проучвания колкото и да са платени и фалшиви показват че българският народ отново ще вземе значителна преднина. Изглежда ще гласуват 25% тъnи парчета и още десет процента особено тъnи парчета.
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е ,че ако още бяха Тръмп и Меркел на власт това нямаше НИКОГА да се случи ,но той изкуфелият пенсионер и тези недоумения Шолци и акушерката са под властта на военното лоби на САЩ и каквото им кажат това правят и това кара да страдат около 800 милиона европейци
54
23
 
3
 
! Отговори
магаревъд преди 1 година
Тръмп е "умен" като селски тарикат. И насочи посланията си към по-глyпавата прослойка от американския народ и има късмета да спечели че и цял президентски мандат изкара. Резултатите от управлението му са най-вече вреда и за америка и за света. В европа има подобни примери за политици издигнали се до управлението на държава благодарение на глупоcтта на избирателите си. Например орбан в унгария и ***** ******* в българия (не казвам кой че е ден за избори)
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ ИМА КРАН ЩО ЩЕ СИ ВЗРИВЯВА ТРУДА И ПАРИТЕ А ЗАПАДНАЛИ СЕРСЕМИ
52
2
 
8
 
! Отговори
СкакаУец преди 1 година
Емиииии, то и сега си върви война, баце. Санкции, манкции, накрая кой ми ака вгащите. Той какво ново казва? Твааааааа ние мнооооо добре го знаеме, хе-хе-хе-хееееее. Дай по същество.
51
4
 
27
 
! Отговори
БГ - Америка преди 1 година
Тръмп е най умния държавник на Америка който не иска войни а просперитет на средната класа . Именно за това кабал му открадна спечелените избори по най пррросташки начин , дори и децата знаят! И да , война нямаше да има при президент Тръмп !!!!
50
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз да попитам кво го дири Урсула в България 1 ден преди изборите?
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много умно. Открил е топлата вода, скоро и колелото ще открие, както върви.
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Версията Торбалан или Фантомас да я е взривил е по-правдоподобна от това Русия да го е направила.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмпи е пожелал на Боко успех! Ще го води при Вовата ако спечели.
46
14
 
4
 
! Отговори
Доктор Костадин преди 1 година
Бойко Борисов е доктор на науките. Прочел е почти 2 книги през живота си. Винету 1 и половината на Винету 2. А вие не сте чели книги. За това ще гласувам за ГЕРБ, никога за Кирчо Харварда. Да живее школата в Симеоново. Да живее МВР и мутро-милиционерщината! Да живее Банкянския Ал Капоне - дон Курлеоне Борисов. Целувам Ви ръка!
45
8
 
16
 
! Отговори
ГЕРБЕНУГА преди 1 година
ЩЕ КРАДЕМ ДО ГРОБ! НИКОЙ НЯМА ДА НИ СПРЕ! КРАЖБА ДО СМЪРТ!
44
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се как краварите още не са предоставили доказателства, сателитни снимки на руски подводници в района на взрива, отломки от торпедо със запазен сериен номер от руския ВПК, личната карта на Путин също трябваше да е изплувала... Преди по-бързо стъкмяваха доказателствата, сега нещо се бавят.