Доналд Тръмп прогнозира война заради течовете в "Северен поток" 1 и 2

Бившият президент предложи да води преговори с Путин
1 окт 2022 21:50, Нели Христова
137
Доналд Тръмп прогнозира война заради течовете в "Северен поток" 1 и 2
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп предложи услугите си да ръководи група, която да помогне на международните лидери да разрешат геополитическата дупка, която се отвори след откриването на течове в големите руски газопроводи за Европа.

Във вторник морските власти на Швеция заявиха, че са издали предупреждение, след като са разбрали за течове по притежавания от Русия тръбопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води, малко след като е открит друг теч в близкия проект "Северен поток 2". Въпреки че причината за изтичането на информация остава необяснена, европейските лидери започнаха да разпространяват идеята, че може да се говори за руска намеса.

Още по темата

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече събитията "акт на саботаж", докато датският премиер Мете Фредериксен заяви във вторник, че е ясно, че изтичането е причинено от "умишлени действия" и тя "не може да изключи" версията за саботаж.

Бившият президент на САЩ подкрепи тези обвинения и прогнозира, че страничните ефекти от изтичането на природен газ могат да доведат до "война", а по-късно предложи собствения си опит за преговори между руския президент Владимир Путин и европейските лидери, за да предотврати всяко ненужно ескалиране на напрежението.

"Това може да доведе до голяма ескалация или война!", предупреди Тръмп в публикация в Truth Social.

"Лидерството трябва да остане хладнокръвно, спокойно и сухо по отношение на САБОТАЖА на газопроводите "Северен поток". Това е голямо събитие, което не трябва да води до голямо решение, поне не все още", написа той, преди да отбележи, че "Катастрофата Русия/Украйна НИКОГА не трябваше да се случи и определено нямаше да се случи, ако бях президент".

"Не влошавайте нещата с взривяването на тръбопровода. Бъдете стратегически, бъдете умни (брилянтни!), сключете договорена сделка СЕГА. И двете страни се нуждаят и искат от това", пише още той. "Целият свят е заложен на карта. Аз ще оглавя групата???"

Въпреки че газопроводът "Северен поток 2" никога не е работил, "Северен поток 1" доставяше газ за Германия до началото на този месец, когато руският енергиен гигант "Газпром" прекъсна доставките, твърдейки, че има нужда от спешна поддръжка за ремонт на ключови компоненти.

И двата тръбопровода, въпреки че не доставят газ на европейския континент, все още са пълни с газ, предаде германската агенция ДПА.

По време на мандата си в Овалния кабинет и в годините след като го напусна, Тръмп многократно се хвалеше за близките си отношения с руския президент, като наскоро през пролетта се похвали, че го познава "много добре".

Въпреки продължаващата инвазия в Украйна, режисирана от Москва, президентът продължи да говори за Владимир Путин с пламенни думи.

Говорейки пред консервативните радиоводещи Бък Секстън и Клей Травис през февруари, Тръмп каза: "Влязох вчера и видях телевизионен екран и казах: "Това е гениално". Путин обявява голяма част от Украйна за независима. О, това е прекрасно."

Един ден след изказването  едномандатният президент отново направи положителен коментар, въпреки че беше изправен пред гняв от критики за това, че нарече нахлуващия лидер "умен".

"Казват: "Тръмп каза, че Путин е умен". Искам да кажа, че той превзема държава срещу санкции на стойност два долара. Бих казал, че това е доста умно. Той превзема една държава – наистина огромно, обширно място, страхотно парче земя с много хора, просто влиза направо", каза той, докато се обръщаше към тълпа в имението си Мар-а-Лаго за набиране на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
14
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
От моята позната в Москва разбрах, че в момента в Русия мобилизират и жени. Брутална мобилизация на милион и двеста хиляди бойци. Руснаците са решили твърдо да прегазят Украйна. Няма връщане назад.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и от какъв зор ще си гърмят руснаците тръбите като случаЕно има едни неща дето им викат "кранове"...
21
9
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия трябва да направи един много точен ответен удар. Подводните комуникационни трасета между САЩ и Европа. Има няколко такива. Това наистина би нанесло огромен удар срещу свързаността на господарите с васалите. Разбира се без да е явно - както САЩ направиха с тръбите.
20
15
 
3
 
! Отговори
АХМЕД ДОГАН преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ ЖОРЖ СОРОШ!
19
23
 
4
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Ще гласувам за джордж Сорош и Да България. Никога за възраждане и ГЕРБ. Защото са руски подлoги на путин
18
4
 
13
 
! Отговори
Тоя Тръмп преди 1 година
Не се усети като го врътнаха с ковида и го сринаха за една година, а сега се пъне за някакви си преговори Хаха Ами че милиарди се наливат за оръжия, как да се откажат от такива пари. Щото германците щяла да им умре икономиката. Айде молим, таман няма да има конкуренция за американската. С един куршум двазаека .
17
11
 
8
 
! Отговори
УРСУЛА И БАЙДЪН преди 1 година
"ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПП" - Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"европейските лидери започнаха да разпространяват идеята, че може да се говори за руска намеса." ------ Кои са тези лидери ? Доколкото помня , всичко мълчи . Поляците благодариха на САЩ . Май латвицийте си обвиниха чинно Русия, по навик .Ама утре Слънцето да спре да грее , пак Путин ще е виновен . Те ли са европейските лидери
15
9
 
3
 
! Отговори
КАК СМЕЕТЕ! преди 1 година
ГРЕТА ТЙОНБЕРГ - НАСЛЕДНИЧКА НА УРСУЛА ФОНДЕР ЛАЙЕН. ДА ЖИВЕЕ ГРЕТА! КАК СМЕЕТЕ
14
17
 
4
 
! Отговори
make love not war преди 1 година
Костадин Костадинов - отправям предизвикателство - разтвори бузи. Ще те любя либе руско. Обичам Русия. Да живее путин и митруфанова. СЕГС!
13
1
 
7
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Гиб Мелсън Тази песен вече я слушах ме след 24 февруари! И тогава и сега звучи направо фалшиво! Как пък не ти написаха нови думи, а те карата да се повтаряш непрекъснато
12
5
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще гласувам за който искам коя е тая *** да ми даде тон кирчо ще е последния за който бих дал глас
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правете любов, не война. Путин - разтвори бузи. Да те любя.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвaлa, бaт' Дончо! Bзeмaй влacттa в Бялaтa kъщa, чe gъpтия gage фиpa и oтивa ga зянocвa cвeтa...
9
11
 
3
 
! Отговори
ANTI GERB преди 1 година
ТОЧЕН ЦИТАТ Урсула фон дер Лайен: "Не искам да се меся в българските избори и не бих изразила мнение за това, за кой да гласувате, но искам само да ви кажа едно - никога не гласувайте за ГЕРБ, ДПС, ИТН или Възраждане. Ако ще гласувате - фъргайте го на Кирчо и Кокорчо. Накажете ГЕРБ. НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!!!!" - Урсула Фон дер Лайен, 1 Октомври 2022, град София. Точен цитат.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е прагматичен и човек на делата. За него е ясно, че война с Русия най-малкото ще отслаби позициите на всяка държава. Трябва сътрудничество. Не е нужна любов, а сътрудничество между народите. Затова той опита и с Китай, и с Русия и с КНДР и света беше мирен и що годе благополучен. А вижте ни днес-не сме сигурни ще има ли утре. И раждайте деца, ако си нямате други грижи.
7
10
 
19
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Путин пак ще си го назначи и ще евтанизират накрая Дедо ,а Урсула сервитьорка в бирария.
6
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой надупчи тръбите ама беше гениален ход против Русия :) сега Путин няма с какво да шантажира Европа и Европа ще се преориентира по-бързо както и прави :)
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз пък и той от де изплува
4
14
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не искам да отчайвам русофобите, но от една позната от Москва разбрах,че руснаците реално мобилизират милион и двеста хиляди. Мобилизацията върви с пълна пара. Отделно има много руснаци доброволци. Които казват "За родину" и отиват доброволно във военкоматите. Мобилизацията е брутално. Отиваш, вземат ти смартфона, нямат право на смартфони, само на обикновен телефон за да няма снимания, клипове и т.н и оттам в редиците. Горките укри. Ще ги прегазят за да угаждат на американците.