САЩ свършват парите, трябват спешни действия

Конгресът трябва спешно да повиши или отложи плащането на тавана на дълга
2 май 2023 16:30, Стела Стоянова
142
САЩ свършват парите, трябват спешни действия
Снимка БГНЕС

Ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане".

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Ако САЩ свършват преди 11 месеца
парите и не искат да печатат нови(което е съмнително и невероятно),да си внесат за финансов министър наш Кокорчо-хем финансите в цветущо състояние,хем има пари за всичко,хем взимаме 13 млрд нов дълг.А за ПП е финансов титан, готов за нобелов лауреат.Но я няма Мустафата да го покани,а новият посланик на САЩ може да е прозрял на какви яйца го е насадила тя у нас,на какъв куц кон е заложила.А САЩ ще се оправят-ще предизвикат нов финансов колапс в света и ще прехвърлят дълга си на други.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
https://youtube/watch?v=CMcY0Sw4k6oКЪДЕ Е СВОБОДАТА КЪДЕ МОГА ДА ОБЩУВАМ С ВАС БЕЗ СОРОСОТРОЛОВЕЕ И СОРОСОЦЕНЗУРАА?
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
доларовата печатница накрая ще доведе до хиперинфлация и всичко свършва.
130
0
 
4
 
! Отговори
САЩисан преди 11 месеца
Държавата САЩ затъва в дългове , но все още си е най-силната икономика. Правете разлика. Държавата няма пари, не големите корпорации. Те са си добре. От десетилетия не са плащали пълния размер на данъците си. Имат си адвокати за тази цел. И опитни счетоводители. Нормално е при това положение държавата да затъва. Само с данъците на бачкаторите не може да се подържа такава държава. Само един Мъск плати малко по-голям данък преди 1-2 години. Веднъж. Другите отделят жълти центове . И ето резултата.
129
0
 
5
 
! Отговори
ТИЯ ГИ СЛУ6АМЕ ВЕ4Е преди 11 месеца
ВСЯКА ГОДИНА,ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ ,ДА СИ НАПЕ4АТАТ,И ТАКА ДО ДОГОДИНА,
128
0
 
12
 
! Отговори
РАМБО 1 преди 11 месеца
хахахаха спрат ли паричките за злодимир.. лошо става
127
0
 
14
 
! Отговори
шшшт Тихо! преди 11 месеца
не казвайте на Злодимир КомиккрадЗе! В момент на вменяемост, току виж е използвал пистолета по предназначение!
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какъв е дефицитът им след като средата на годината вече свършиха парите?.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна ще ги докара до фалит. Да наемат Зеленски да проси за тях. Е, ще ги вкара във война преди това, но важна е крайната цел, нали? Каквато и да е тя и на каквато и цена да е...
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами време е!
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 123 - Тая мандра взе да пресъхва. Преди чакаха да соадне инфлацията. Сега при масивна инфлация, кой ще купува? Такова чудо не е било и при Джими Картър, а след Джими-то америланците 3 мамдата избираха само крайно десни републиканци.
122
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все хубави новини-поредната банка в САЩ обяви фалит.Става еъпфос за една от най големите банки в щатите-Фърст републик банк.Друга хубава новина Мексико подаде молба за членсъво в БРИКС.,а финансовия министър на Индия казва пред Икономист,че Америка използва валутата си като оръжие и че долара се явява като терорист на световните пазари,зарова БРИКС продължава министъра работи ускорено по създаването на обща валута на БРИКС обезпечена с злато която ще сюожи край доминацията на дола
121
1
 
25
 
! Отговори
Боко преди 11 месеца
Ами сега, утече Укрия у канала.
120
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще напечатат колкото им трябва и ще платят всичко. Вече 50 години така правят.
119
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като има балъци дето да изкупуват дълга ще си го увеличават. Китайците са купили десетки милиарди. Сега всички пак купуват,за да не фалират американците,че дълговете ще се обезценят и нищо няма да си върнат.
118
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Искали драстични съкращения... Да не мислите, че при всяко от тези 70+ вдигания на тавана не е имало такива приказки?" - Разликите са две днес - Русия води война в Европа и Китай е на път да задмине САШ по БВП.
117
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Лошото е, че времето на долара като основна резервна валута бавно, но сигурно отминава." - Няма лошо в това.
116
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спешните мерки са в сила от преди 50 години. "Временно" премахване на т.нар. златен стандарт. САЩ емитира дълг, взима пари, след което печата пари, вдига инфлация и си плаща "вноските".
115
2
 
21
 
! Отговори
Ще отпечатат преди 11 месеца
Няма проблем. Ще пуснат печатната машина за долари. Лошото е, че времето на долара като основна резервна валута бавно, но сигурно отминава. Все повече държави търгуват с Китай в юани.
114
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Копейки, между другото опасност от дефолт в САЩ има не за първи път, и няма нищо общо с никаква война! Всъщност до голяма степен прилича на нашия неприет бюджет, с който още го караме от бюджет от предвоенната 2021г. Най-вероятно дефолта ще бъде избегнат, но дори и това да не се случи, всъщност няма да стане нищо особено