Върховният съд блокира плана на Байдън за студентските кредити

Програмата била незаконно упражняване на президентска власт
1 юли 2023 00:45, Стела Стоянова
9
Върховният съд блокира плана на Байдън за студентските кредити
Снимка БГНЕС

Върховният съд на САЩ обяви за невалиден плана на американския президент Джо Байдън за облекчаване на задълженията по студентските заеми.

С 6 на 3 гласа върховните магистрати постановиха, че програмата представлява незаконно упражняване на президентска власт, тъй като не е изрично одобрена от Конгреса, информира БНР.

В първоначален коментар на решението Джо Байдън заяви, че "то е разочароващо" и обеща да предприеме допълнителни стъпки за облекчаване на финансовата тежест върху тези, които изплащат дългове за университетско образование.

"Няма да се спра пред нищо, за да намеря други начини, да осигуря помощ на трудолюбивите семейства от средната класа", допълни американският държавен глава.

Съдът отхвърли аргументите на администрацията на Байдън, че планът е изготвен в съответствие със закон от 2003 г., наречен Закон за облекчаване на възможностите за висше образование за студенти.

Законът гласи, че правителството може да предостави облекчение на получателите на студентски заеми, когато има "национална извънредна ситуация", което му позволява да действа, за да гарантира, че хората не са в "по-лошо финансово положение" в резултат на извънредната ситуация.

Планът, който би позволил на отговарящите на условията кредитополучатели да намалят своя дълг с до 20 000 долара, щеше да струва повече от 400 млрд. долара. Инициативата беше изключително важна от политическа гледна точка за Байдън, тъй като облекчаването на задълженията беше ключов ангажимент, който той пое по време на кампанията си през 2020 г., за да поощри по-младите избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Долнопробен популизъм, типично за либерастите, модерните комунисти.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Байдън се опитва да заобиколи парламентарната демокрация и да управлява с декрети.
6
1
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Ние лъжем най-добре особено предизборно
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 5 - Няма такива. Има ненужно надути цени.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Там качественото образование в престижен университет струва много. Сумите са баснославни от гледна точка на средностатистическия българин. Дори за тамошната средна класа цената е висока. Но ако студент изтегли кредит за образованието си, после може да го изплати, защото хората с дипломи от такива университети намират добре платена работа. Не е без значение и това, че летвата за прием е много висока и наистина трябва да покажеш знания и качества, за да те приемат. Тук се прави точно обратното.
3
1
 
3
 
! Отговори
Смях преди 10 месеца
нишия съд на мижавата държавичка пръцнал и ко? Някой разбра ли? бухахахаха
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При положение, че е незаконно действие, не би ли следвало да повдигнете обвинения на дъртия смехурко? Или дълбоката държава не разрешава?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е съдът защо не е удобрил аргументите? Та те САЩ са си във война пък макар и задочно. Това не се ли брои за извънредна ситуация?