Байдън подкрепя изпращането на F-16 на Турция

Това зави съветникът по националната сигурност Джейк Съливан
11 юли 2023 14:30, Стела Стоянова
181
Байдън подкрепя изпращането на F-16 на Турция
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще придвижи напред прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция, като се консултира с Конгреса, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В речта си преди срещата на върха на лидерите на НАТО, която започва днес в литовската столица Вилнюс, Съливан заяви, че президентът Джо Байдън "ясно е заявил, че подкрепя прехвърлянето", съобщава БГНЕС.

"Той не е поставял никакви уговорки по отношение на това. Той възнамерява да продължи напред с прехвърлянето", каза той.

Съливан не даде подробности относно сроковете.

Още по темата
Късно в понеделник турският президент Ердоган се съгласи да предаде на парламента кандидатурата на Швеция за членство във военния алианс НАТО, след месеци на натиск от страна на САЩ и техните съюзници.

Някои партньори от НАТО смятат, че Турция, която през октомври 2021 г. поиска да закупи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp (LMT.N) на стойност 20 млрд. долара и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети, използва шведското членство, за да окаже натиск върху Вашингтон относно военните самолети.

Съливан също така заяви, че по време на срещата на върха съюзниците от НАТО ще дадат "единен, положителен сигнал" за пътя на Украйна към членство в алианса, което е основна тема на обсъждане във Вилнюс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: ТурцияF-16байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: номер 52 Такива самолети F-17 ние не сме поръчали.А не само Турция, но и Украйна ще получи самолети F-16, макар и по-стар модел, защото ние не сме достатъчно благонадеждни за САЩ! И как иначе? С тоя генерал-губернатор Румен Георгиевич Радев Зеления Чорап на мястото на български президент как мислиш че изглеждаме в очите на американските ни партньори?
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Гринго 57Изложихте се достатъчно, когато копи пейстнахте опорките одеве, вече всички ви знаят.Та, ползвайте си Опера през ВПН, цъкайте си плюсове през прокси, и плюйте по самолетите на САЩ. Не забравяй да рапортуваш след 50 написани поста. Вие веселяци сте навсякъде наснимани във фейсбук, всички ви научиха номерата.А Ф16 Блок Д е самолет от 2014та.
57
0
 
2
 
! Отговори
БАЙДЪН: преди 10 месеца
ДА ЖИВЕЕ КРАЛИЦАТА! ДА МИ НАПРАВИ ЧАЙ ЗА СКОРОШНАТА НИ СРЕЩА!
56
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ердо далаверата преди 10 месеца
Сега разбрахте ли защо Турция пусна Швеция? Там няма услуги за без нищо. Пазарлъкът е на много високо ниво. Само ние си даваме всичко срещу обещания.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само така, г-н Байдън! Време е най-накрая окупаторите да бъдат отблъснати от територията на Украйна!
54
2
 
2
 
! Отговори
Джо Велики преди 10 месеца
Колкото се може по бързо ще прехвърлим самолетите ! Тези които щяха да отидат в България ще отидат в Турция ! В България е твърде опасно за ф-16 поради това че има руски шпиони .....парите ще отидат в полза на алианса ! Българското небе ще се охранява от турските ф-16 които бяха за България :)
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20 млрд. долара има Зеленски в личната си банкова сметка. Декларира ги през 2020г. официално. Спокойно може да си купи самолетите без да проси. Защо проси? През 2023г. колко пари ще декларира? 60 млрд. долара?
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До учуден... А защо ли Ердоган не ги пускаше в НАТО ??? Сега се разбра , искал е нещо ГОЛЯМО ,.. и го е получииил , умее да се пазаРИ бре .. България си остава НАЙ-БЕДНАТА държава в Европа , не само в ЕС заради вашият ''вожд'' , от герб , бил някъде от Банкя !
51
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
а какво ще стане с кюрдите в швеция с тези ф16 с кого ще се бие та въоръжаватетурция това е заплаха за всички нас
50
0
 
2
 
! Отговори
Гринго преди 10 месеца
Турция иска Ф 35, дават и Ф 16. Ние искаме това, което ни наредят да искаме - дават ни Ф 16. Явно много Ф 16 има по самолетните гробища на САЩ. Пак да напомня Ф 16 е самолет от седемдесетте години на миналия век!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога чи додат у нас? Нали си платихме? Нашите американски приятели и съюзници. Русия никога няма да ни нападне, но хипотетично-ние ще я сразим с гласеца на Денков.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20 млрд. долара има Зеленски в личната си банкова светка. Декларира ги през 2020г. официално. Спокойно може да си купи самолетите без да проси. Защо проси?
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На чертежи ли ги пращат?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БАДЪНЧО, СЪР ДА ТИ НАПОМНЯ - ПЪРВО ДОСТАВКАТА НА ПЛАТЕНИТЕ F-17 BLOCK 70 ЗА БЪЛГАРИЯ!!! СЛЕД ТОВА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...
45
6
 
3
 
! Отговори
учуден преди 10 месеца
Мдааа... Примката около шията на Путин се затяга все по-здраво! Ердоган кандиса да допусне Швеция в НАТО, след като Финландия получи вече членство.Сега ще получи и самолети F-16.А Ердоган вече има опит във свалянето на руски самолети, тъй че...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Таня --- Кога ще приключите с ислямизацията на Европа ?
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 46 Ами нещастна сме.. след 80г руско робството и управление... това е положението. Трудно се излиза от соц блатото. Добре че има ЕС ,че да ни издърпа. Още щяхме да сме като Македония;)))
42
4
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 10 месеца
А защо не пишете как американците си бият чернокожите, а? Само негативни новини пишете, защо? Защо нищо не казвате как например цяла Франция изгоря при бунтовете? Или как безработицата в ЕС се е увеличила три пъти, а инфлацията превръща средната класа в бедняшка? Или как във всички училища в САЩ 90% от децата са въоръжени с пушки и картечници и се стрелят в междучасията? Нищо от това не пишете, а само върху негативните новини се фокусирате!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ясна е Работата... НАЛИ , то и Пурин ще подари на Турция --България . Щом и бежанците не искат да живечт в българия , стана ли ни ясно :Каква нещастна държава сме .
40
4
 
2
 
! Отговори
бай-гън голям но мек преди 10 месеца
требват му нови очила на тоя дедо