Щабът на Байдън: Доналд Тръмп почти си е осигурил републиканската номинация

Тръмп спечели убедително първичните избори в щата Ню Хемпшър
24 яну 2024 06:45, Анисия Иванова
59
Щабът на Байдън: Доналд Тръмп почти си е осигурил републиканската номинация
Снимка: БГНЕС/EPA

Победата на Доналд Тръмп на първичните избори в Ню Хемпшир - негова втора поредна победа в първичните избори означава, че той почти сигурно ще стане кандидат на Републиканската партия през 2024 г., заявиха от предизборния щаб на президента Джо Байдън.

"Резултатите от тази нощ потвърждават, че Доналд Тръмп почти си е осигурил номинацията, а отричащото изборите антисвободно движение MAGA е завършило превземането на Републиканската партия", се казва в изявление на ръководителя на кампанията на Байдън Джули Чавес Родригес.

Тръмп, с неговата "екстремна програма", която и преди е коствала на републиканците избори, "се насочва директно към двубой на общите избори, където ще се изправи срещу единствения човек, който някога го е побеждавал на балотаж: Джо Байдън", се казва още в съобщението.

Доналд Тръмп спечели първичните избори за президент на Републиканската партия в Ню Хемпшир според прогнозите на Edison Research, с което още повече затвърди господството си в партията и се насочи към вероятен реванш с президента демократ Джо Байдън през ноември.

Но единственият му останал съперник, бившият посланик в ООН Ники Хейли, заяви пред поддръжниците си на парти в нощта на първичните избори в Конкорд: "Тази надпревара далеч не е приключила". Тя поздрави Тръмп, но добави, че се е зарекла да се бори и го предизвика да дебатира с нея.

При преброени 16% от очакваните гласове, по данни на Edison, Тръмп е имал 53,2% срещу 45,3% за Хейли, която се надяваше, че значителният брой независими гласоподаватели в североизточния щат ще ѝ донесе неочаквана победа, която може да отслаби желязната хватка на Тръмп в Републиканската партия.

Вместо това Тръмп ще стане първият републиканец, който ще спечели конкурентни гласове и в Айова - където спечели с рекордна преднина преди осем дни - и в Ню Хемпшир от 1976 г. насам, когато двата щата затвърдиха статута си на първите номинационни състезания.

Макар че крайната разлика все още не е ясна, резултатите вероятно ще увеличат призивите на някои републиканци Хейли да се откаже от надпреварата, въпреки че щабът на кампанията ѝ обеща да продължи напред до "супервторника" в началото на март, когато републиканците в 15 щата и една територия гласуват в един и същи ден.

Следващото състезание е насрочено за 24 февруари в Южна Каролина, където Хейли е родена и е била два мандата губернатор. Въпреки връзките ѝ обаче Тръмп е събрал подкрепата на повечето републикански фигури в щата, а проучванията на общественото мнение показват, че той има голяма преднина.

Хейли завърши на трето място в Айова, непосредствено след губернатора на Флорида Рон ДеСантис, като същевременно съсредоточи голяма част от кампанията си в началото върху Ню Хемпшир, където се очакваше по-умереният електорат да й даде може би най-голям шанс да спечели щат пред Тръмп.

Ню Хемпшир беше първото състезание, в което се проведе двубой между Тръмп и Хейли, след като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, някога смятан за най-страховития претендент на Тръмп, се отказа в неделя и подкрепи Тръмп.

Въпреки победата на Тръмп във вторник обаче, екзитполовете подсказаха за потенциалните му слабости в кампанията за общи избори. Срещу него са повдигнати четири наказателни обвинения за редица престъпления, включително за усилията му да отмени поражението си през 2020 г. и за задържането на класифицирани документи след напускането на Белия дом през 2021 г. Почти половината от гласоподавателите, участвали в първичните избори на републиканците, заявиха, че той няма да е годен да изпълнява задълженията си, ако бъде осъден в съда, според екзит пол на Edison.

Подобен брой гласоподаватели заявиха, че не вярват, че Байдън е спечелил легитимно изборите през 2020 г., повтаряйки неверните твърдения на Тръмп, че резултатът е бил опорочен от измама.

Edison прогнозира, че Байдън ще спечели първичните избори на демократите в Ню Хемпшир.

Имаше обаче и предупредителни знаци за Байдън. Повече от две трети от избирателите на републиканските първични избори заявиха, че икономиката е или слаба, или недобра - област, в която Байдън се бори да изтъкне постиженията на администрацията си.

Републиканците съставляваха по-малък дял от гласоподавателите в първичните избори в сравнение с републиканския конкурс в щата през 2016 г., показаха екзитполовете. Около 47% от избирателите се смятат за републиканци в сравнение с 55% на първичните избори през 2016 г. Осем процента са заявили, че се смятат за демократи, в сравнение с 3% през 2016 г. Делът на независимите избиратели се е променил незначително - 45%


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Jana преди 3 месеца
Mili Boje dai na Tramp sila da spe4eli isborite i da povede s Pytin sveta kam mir! Amin
36
1
 
3
 
! Отговори
само да вметна преди 3 месеца
Никога,от както се помня,Не съм Ръкопляскал за победата на Никой Американски президент! Помня "актьорчето "Рейгън в надпреварата му за "Белият дом"! Баща и син Бушовци,Обама и така на татъка! Но за 1 път Ръкопляскам за Победата на Тръмп! Този мъж ,Не желае войни и конфронтацията на Америка! И ще му Ръкопляскам и Подкрепям,докато Изрита Байдън от "стол" номер 1 в Америка! Подкрепям го защото знам че Ще Приключи всякакви войни в Света,Предизвикани от Байдън Деменцията и тези които го "подкрепят"!
35
3
 
4
 
! Отговори
След Хелуина преди 3 месеца
Ноември месец май Демонократическата партия ще яде дебелия гpeздeй !
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не е единият...ами да е другият пенЦионер...Тази държава няма ли кадърни млади хора....Десантис лош избор ли беше...Щатите не са онази сила която бяха преди...и заслуга за това има...лошият маТриал...
33
5
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 месеца
Леле, Тръмп е бесен, очакваще победа с 30%, а накрая печели с под 10%, което означава, че гласовете на Десантис са отишли предимно в Хейли. Проблемът, е че тези хора гласуват повече срещу Тръмп и вероятно доста от тях ще гласуват за Байдън.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"белгийският премиер Летерме не знаеше нито какво се празнува на националния празник на белгия, нито какъв е химнът и. Факт." - лол лол лол лооооол ....
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тръмп имаше 50%+ подкрепа от републиканците, когато имаше ище 8-9 каднидата. Даже не ходеше на дебатите, зщаото беше безсмислено. Сега Вивек се отказа, даде си подкрепата за Тръмп, дори ходи на интервю Дон младши, а после Десантис си даде подкрепата за Търмп, а Десантис беше единствената реална опасност. И сега какво? Хейли? Че тя тая има "ДЕМОКРАТ" татуирано на челото ...
30
3
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
След краха на фашистката "демократична" партия България ще бъде по свободна държава въпреки че нашите политици еничери ще вият на умряло !
29
3
 
7
 
! Отговори
Щабът на Байдън преди 3 месеца
Донълд Тръмп почти си е осигурил президентския пост .
28
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/7 "Въпросната Ники Хейли се оказва изключитъелно необразована, пълна невежа за историята на собствената си държава... Типично за нивото на обрзованост на кадрите в САЩ." - белгийският премиер Летерме не знаеше нито какво се празнува на националния празник на белгия, нито какъв е химнът и. Факт.
27
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/7 "Това е човек, който е представлявал САЩ в ООН." - предната каза "Ф*к ЕС" и затова либералният ЕС я харесва.
26
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Тръмп мачка!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Военнолюбците да се готвят за поражение във воините, които подкрепяха. Издръжката им приключва до най-много година.
24
3
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
УКРИТЕ СЕ НА СИ РАТ ОТ СТРАХ, ЗАЩОТО ТРЪМП ИДВА И СПИРА ВОЙНАТА ЗА 24 ЧАСА, КАКТО ТОЙ КАЗА САМИЯТ!
23
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Чудя им се на тия *** демократи, защо не издигнаха някой друг а пак пробутват деменцията. Явно лапачите са се наредили около дедото и не им се пуска кокала.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТРЪМПИ Е НОВИЯТ СТАР ПРЕЗИДЕНТ. ПОНЕ НЕ Е СКУЧЕН КАТО СЕНИЛНОТО СТАРЧЕ.АКО НЕ ДРУГО - НЯМА ДА СКУЧАЕМ, ДАВАЙ ТРЪМПИ!!!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно е ясно, ЕС беше дотук. Буквално.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Протежетата на демоНкратите в България сами си признаха на един запис как с ала бала са взели изборите така че най-вероятно наистина са откраднали изборите на Тръмп.Дано има мир по света.Никой нормален човек не им иска скапаните войни!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се напише също, че и Байдън е спечелил там, БЕЗ ДА ФИГУРИРА в избирателни бюлетини !!!!! Напишете как и защо, за да започнат да се отварят очите на българите за прехвалената американска демокрация.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Третополовите от ЕС са в ужас , ще ядат рижавия