120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега

Около 5000 студенти заминават годишно по програмата
2 фев 2024 16:08, Анисия Иванова
84
120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега
Снимка: БГНЕС, архив

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още посланикът.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира Мертен.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, цитиран от БТА.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: САЩстудентибригади
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста хора има около мен, които избягаха от България, вкл. и в САЩ, някои чрез тези студентски бригади. Всичките гледат поне веднъж на две години да си дойдат в България с цялото домочадие. Проблемът е, че тези хора струват милиарди на България още преди да заминат, а сега България губи около 30 милиарда всяка година от това, че не работят в България.
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скъпи млади българи, за нищо на света не оставайте в България. Само злобни и сбъркани старци и продънените им деца ще останат в дупката. Навсякъде е по добре от България. Връщам се само, ако трябва да сменям наемател. Наистина нещо трябва да не ти е наред, за да живееш в тази държава
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мисля, че студентските бригади в САЩ ги имаше и преди 2000 година.
54
2
 
7
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
До АнонименХубаво го удряте на родолюбие,обаче усилията ви са напразни!Докато не се изкорени корупцията и прстъпността,на почтените хора им е все едно дали ще я има тази държава или не.Нормалните хора искат сигурност и справедливост.
53
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скъпи емагранти и мигранти и да отидете в САЩ или в Европа ще останете пак такива, с нискозаплатени позиции и винаги пренепрегвани като чужденци. Така ще ви протече живота, ако вече там се родят децата, не говорят български се американизират те вече имт шанс да се впишат като американци , а не като българи. А вие с малко по висока пенсия ще се върнете да умрете сами в България
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ходят да им бачкат без пари по летните бригади, чистят риба в аляска и прочее и не не стават амерканофили
51
0
 
1
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
Нечестивите няма да оставят ни спомен,ни корен.
50
0
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
Скоро родните бандюги няма да има кой да ограбват и ще се изядат помежду си.
49
0
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
До ...Ахаха...Робе,кой ще се връща при теб?Способните хора не са толкова глупави,че да ги управляват мутри и марионетки.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Безкрайно лош атестат за Българската държава!
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на 55 дойдох тук преди 15 г. със зелена карта и не съжалявам! страната е огромна и възможности хиляди! обаче не е за всеки определено! не можем да ги стигнем никога!
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 50 съм. Съжалявам, че останах в България. И сега бих рискувала на запад, ако здравето ми беше наред. Спасявайте се навреме, времето лети неусетно.
45
10
 
1
 
! Отговори
... преди 3 месеца
120 000 robi. Da ne se vryshtat dano
44
5
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
а у БГ е всеки 2 ри е станал академик, професор и доцент като на всикчи е ясно че полвината са с купени дипломи ! и всезнайко по всичко !
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Академици дали търсят!
42
4
 
1
 
! Отговори
ДО 43 преди 3 месеца
До до 39ИЗОБЩО НЕ СИ прав . тираджии има доста но какво от това?!!???
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо не на бригада в България?
40
7
 
10
 
! Отговори
Златка преди 3 месеца
Тъй тъй, а колко са отишли в смотаната русия ? Да питаме тавариш мутрафонска.? Дори и тя не иска да си тръгне от България към великата русия
39
9
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 3 месеца
Нищо читаво не е избягало в чужбина. 98% от емигрантите са неграмотен слугинаж. Масовият профил на българин в САЩ- я тираджия, я общ работник. 1 на 50 емигранти е нормален- лекар, архитект итн..
38
0
 
11
 
! Отговори
вввв преди 3 месеца
БГ-то е приключила курса държава ! нормалните хора се изнесоха от *** отдавна у София се намърдаха яко прости селяни ....освен е са прости са и нагли и с самочувствие ...СТРАХОТИЯ !