120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега

Около 5000 студенти заминават годишно по програмата
2 фев 2024 16:08, Анисия Иванова
84
120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега
Снимка: БГНЕС, архив

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още посланикът.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира Мертен.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, цитиран от БТА.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: САЩстудентибригади
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не думай, аз мислех пък че се редят на опашка да ходят в Путинова Расиа??? ХАХАХАХАХА
16
13
 
6
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 месеца
Дойдем ли, ще затворим границата и ще решим демографската криза и повече българчета няма да бъдат унижавани като треторазряден човешки материал в америка! Ще върнем и казармата да се научат младите на патриотичен дух и ценности! Не на американските перверзии, вредния фаст фууд. Съжалявам всички български семейства, които загубиха децата си, които ходиха да робуват на САЩ и на други дъжави! Ние ще спрем това! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе и ние работихме, каквото ни падне летните ваканции, това 90те. Всичкото ученик бачкаше. Къде за пари, къде, за да хващаш гаджета. После що спряха или пък не са
14
10
 
6
 
! Отговори
АМЕРИКА за БЪЛГРИЯ преди 3 месеца
Пример от преди година. Канадска фирма иска концесията на българска мина за 30 г. Неин представител се обръща с молба към американски лобист с влияние в България,като му обещава 5% от печалбата. Разбира се американецът веднага ,,договаря" сделката с водещ политик,които в момента е на кормилото на държавата ни,като му обещава 10% от своята печалба. Разбира се сделката е направена и така с българските пари фирмата се облагодетелства с десетки милиони на година и една част от тях отива за подкупи и
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо да ви обясня как е в САЩ бил съм много пъти там децата от 16-17 г. започват да работят дори родителите им да са богати като сервитьори, миячи,бояджии, билетопродавачи и други такива нископлатени работи за да се научат на труд, та и нашите студенти които още не са завършили работят същите работи, а не като в България както *** научиха децата си да ги дондуркат в къщи до 40-45 г. възраст в САЩ след 21 г. никой не живее при мама и тати ако учи може и да му помогнат ако не на работа.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано пак я има тази програма, някой от предишните беше прав, нека децата видят свят от по малки.
11
0
 
4
 
! Отговори
До Иван преди 3 месеца
Дано да ги изпревариш!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе копейки, що никой не ходи в Масква? А уж руплите се бяха вдигнали, няма ли го баш г-н Копейкин да разясни мистерията?
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо да ходят в Русия, на Русия не й трябва работна ръка. Имат си достатъчно.
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кво? Вместо да чистят и сервитат в Англия, Италия и Гърция, го правят в САЩ. В началото се вадеха пари. По време на предишната криза, когато долара стигна левче някои студенти трябваше да работят на 2-3 места за да могат поне парите, които са вложили да си избият. Сега с този висок долар сигурно пак е добре. В крайна сметка някой трябва да върши нископлатената работа, която американците не искат да вършат.
7
1
 
9
 
! Отговори
Револвер преди 3 месеца
Тая програма беше много популярна пред десетина години. Сумати братовчеди и познати заминаха. Момчетата се връщаха със спестени пари за кола, пък девойките направо си оставаха там, защото веднага се залюбваха за американци. Сега не знам как е с по-новото поколение, което отказва да работи.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ванка, какво е мохи. Ти със сигурност не си ходил на студентска бригада
5
14
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Това са предали. Това са едни мохи. Дано да се споминат тези предатели.
4
7
 
21
 
! Отговори
до Патриот преди 3 месеца
Ето затова ви мразя от дъното на душата си русофилите ,защото веднага го обръщате на злоба ,какво лошо има ,че децата са отишли за 4-5 месеца да поработят не мога да разбера.
3
20
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Краварска политика за привличани на българските деца. Съвременен колониализъм практикуван от десетилетия. То затова и в учебниците по история на България се размива патриотичното ,родолюбивото,а се налагат *** идеологията,която унищожава семейството,ценностната ни система,градена във вековете,тези качества на българите,които са ни запазили като народ през турското робство. Аз мисля,че това всичкото може да се промени единствено с радикални действия,но и това ще стане!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз 2001 ходих в Орегон, а как съжалявам, че не останах там, а се върнах в гнусната България. Велика е американската нация. И в Азия съм работил после, в Европа, в Африка, но по велика от Америка, няма. България е дупка и дупка ще си остане.
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на тия деца хем се научават на труд хем виждат свят хем с 50 бона в джоба си идват.