120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега

Около 5000 студенти заминават годишно по програмата
2 фев 2024 16:08, Анисия Иванова
84
120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега
Снимка: БГНЕС, архив

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още посланикът.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира Мертен.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, цитиран от БТА.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: САЩстудентибригади
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
до ааааа преди 3 месеца
като почнеш от Луканов и Костов и стигнеш до Доган и Бойко само кражби и продажби в тая измислена държавица ! жалко защото БГ имаше потенциал но всичко свърши ! всичко е разпордадено и окрадено !
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махайте се дечица, махайте се и не се връщайте.
35
4
 
12
 
! Отговори
ааааа преди 3 месеца
ВСИЧКО читаво отдавна избяга в чужбина ! в САЩ има доста българи . след 2000 година се увеличаха а след 2009та още повече ЗАРАДИ БЕЗДАРНАТА И КРАДЛИВА политика на другарите Иван Костов , Царя с неговата свита крадци и МУТРОБОЙКО ,КОИТО окраодха и разиспаха цялата държавата ! а забравих и ДОГАН- САРАЯ ....без него не може ! логично всичко пи-умно знаещо малко език напусна територията !
34
3
 
8
 
! Отговори
на-г-л-и преди 3 месеца
До ВЪЗРАЖДАНЕчудя се кои сте 'вие' - простите и нагли ка то дре-нчев ли
33
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 до 36 преди 3 месеца
До Анонименотдавна всичко читаво избяга ! въпросът е как да се сдбоиеш в виза специално за САЩ !
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умно ли ти е детето, ученолюбиво ли е, задължително на запад. Тука няма файда да се остава
31
2
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 3 месеца
До До 28кое се е раязвиоло у нас , *** ?!?! ОСВНЕ МУТРИТЕ , кражбите и далаверите и кражбите на политиците , друго да сее развило ?!!??? защото аз не виждам !
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Има и други такива, да, да, чувал си нещо от дядо си. Ще те светна от първо лице, в Масква се пращаха послушни другари от БКП, да стават ръководители и да учат дивотиите на сифилистика Ленин. Т.н. специалност "Марксизъм и Ленинизъм".
29
6
 
6
 
! Отговори
ддааа преди 3 месеца
да в САЩ е хубаво но те ограБват целия свят чрез политиката си включително и БЪЛГАРИЯ ! само се ЗАмислете къде отиват ценните метали на родината НИ и ще ви стане ясно защо сме на този хал - в САЩ И КАНАДА . иначе българите българите прости вярно е ! ракийката и салтката и нищо не ни интересува ! е да НЯМА как да стане така ! в нашия квратал е същото а уж не сме панелка ....
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я, дайте инфо колко са се излагали да отидат в Русия, май няма нито един!
27
3
 
5
 
! Отговори
Има и други такива преди 3 месеца
програми за учене в чужбина. Навремето много български ученици са ходили по университетите в СССР. До колкото ми е известно все още съществуват такава програма, но как и дали функционира към днешна дата (предвид обстоятелствата), кой може да каже? Преди години се запознах случайно с едни хора, които бяха завършили право в Москва, именно от тях разбрах за съществуването на такива университетски програми.
26
11
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 3 месеца
Баце, бригадата и нископлатеният труд не са развитие. Бригадата е труд за студенти. И аз съм бил 3 пъти. А у нас възможности безкрай. Не познавам човек, който да не се е развил у нас. Факт, че обръкежението ми е от интелектуалци, но все пак.
25
11
 
4
 
! Отговори
До до ВЪЗРАЖДАНЕ 23 преди 3 месеца
А приятно ли ти е сега децата ни да напускат страната и да слугуват на Роналд МакДоналдс? Това ли е бъдещето? Все по-малко българчета, защото колонизаторите ни ползват за евтин робски труд. Хиляди българчета всяка година според статията напускат страната да бършат задните части на чужденци, които ги гледат като втора и трета категория човешки същества. Тия долари дето взимат националното достойнство ни струват! Славяните не трябва да ходят в САЩ да робуват. Имат си черни! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
24
3
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
и като казвам като човек ходил на бригада ! но там има възмобности да се развиваш у БГ няма нищо ....само далаверки , мутри , *** и некадърни политици ! и мързеливи хора ...и аз бях 2005-та там
23
2
 
19
 
! Отговори
до 16 преди 3 месеца
В САЩ светът е друг. Децата не са разлигавени шкембаци като нашИО, дето виси до 45 в панелката на мама. Дори на милионерите децата работят- повече от прав си. Някои дори почасово- разхождат кучета, гледат децата на съседа, носят листовки, помагат в църквата. Затова и са стотици години пред нас. А на нашИО му дай да мрънка, софрата и ракията. Добре, че има една шепа хора у нас, дето крепим тая държава, че иначе е затънала тотално.
22
1
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
българската природа е хубава НАРОДА обаче не струва ! от там идват проблемите на БГ ! народа е яко пр***ост ....и мързюеливи и зюависливи има много !
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейки, като бях студент ходих на студентска бригада в Аляска! Там чyкахме ледени блокове да вадим риба! Изключително усилен труд, но и изключително добре заплатен! За 3 месеца се върнах с 10 000 долара, при положение че и там харчих, а и това беше преди 15 - тина години, когато 10 000 долара бяха повече пари! Научете се а работите, вместо само да бълвате глупости по форумите
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още, докато учех за хитър програмист, бях на бригада. Ех какви времена. Работих на голф игрище. Искаха перфектен английски и правиха IQ тест. Само за хитри хора беше. От бакшиши взимах по 400$ на ден. Върнах се с една торба пари първия път и контейнер с покупки. 3 пъти бях. На третия път си купих Нисан 350з Нисмо. Голям кеф беше! Само спомени. Сега като хитър програмист правя на седмица, колкото в САЩ за 3 месеца, но спомените остават...
19
3
 
6
 
! Отговори
до ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 месеца
На следващите избори ви връщаме под 4% и стягайте едно гаражче да си направите студио за да станете като Волен.
18
7
 
5
 
! Отговори
До Америка за Българ преди 3 месеца
Ти говориш за Дънди...Да бяха само те. Всички хранителни вериги,бензиностанции,енерго дружества,телекомите са на тоя принцип. Големите бизнеси в България също смучат кръвчицата ни. Смятат ни за втора ръка хора,готови за 50 лв.на ден да им бачкаме като за световно. А ето къде е заровено кучето! След като са ни опоскали до кокал,пускат на младите стръв за ,,прекрасния" живот на запад и реално всички тези програми в Америка са финансирани с крадени български пари! Това е съвременното робство,не им