Сблъсъци в университета "Колумбия" между пропалестинци и произраелци

Намеси се и полицията
Обновена: 1 май 2024 16:52 | 1 май 2024 16:03, Нели Христова
43
Сблъсъци в университета "Колумбия" между пропалестинци и произраелци
Снимка: БГНЕС

Преди повече от 24 часа студенти, протестиращи за справедливост в Палестина, окупираха Хамилтън Хол в  университета "Колумбия". След това събитията се развиха светкавично.

Между 80 и 100 полицая нахлу в сградата, арестувайки десетки активисти. Те са използвали тийзъри за да дезориентират протестиращите. В мрежата пък се появиха видеа, които показваха как полицаи в екипировка за борба с безредиците се катерят по стълба, за да влязат на втория етаж на Хамилтън Хол. След това протестиращите бяха изведени и отведени в полицейски автобуси, докато други се събират и дори ги аплодират.

"Колумбия" разреши полицията да влезе, след като демонстрантите се противопоставиха на крайния срок да се разпръснат. След като залата беше "окупирана, вандализирана и блокирана, не останахме без избор", казаха от университета.

По-късно полицията каза, че е изчистила всички протестиращи от Хамилтън Хол - и палатков лагер на тревните площи, който е бил около две седмици.

Късно снощи обаче сагата продължи - про-палестинския протест се сблъска с про-израелски и настана същински хаос.

В социалните медии има съобщения, че произраелски демонстранти са започнали да атакуват пропалестинския лагер през нощта. Срещу палатките е била хвърляна пиротехника. Някои протестиращи с маски са пристигнали посред нощ в опит да съборят барикадите, съобщава вестник Los Angeles Times.

Според Дилън Уинуърд, който самият работи за вестник Daily Bruin, репортер на вестник в университета е бил "ударен със сълзотворен газ", докато е отразявал сблъсъците в UCLA.

Произраелски контрапротестиращи, които се появиха от около 22:00 часа местно време (05:00 GMT), хвърляха предмети, включително "фойерверки, скутери, бутилки с вода и сълзотворен газ", каза Уинуърд пред BBC News преди малко.

Полицията в Лос Анджелис потвърди, че техните служители са били разположени в кампуса, след като университетските администратори по-рано обявиха "незаконно събрание".

Междувременно екип за сигурност, назначен от университета, се е оттеглил, казва Уинуърд, защото са смятали, че вече не могат "безопасно да държат" буферната зона.

NYPD clash with Columbia protesters, making dozens of arrests and clearing the entire encampment in 2 hours.

Hundreds of officers in riot gear swiftly removed all of the students and protesters who had been encamped on the campus for 2 weeks.

Over 100 arrests. pic.twitter.com/FnXXbAgkoy

— Oli London (@OliLondonTV) May 1, 2024

Не е ясно какво е причинило избухването на насилие във вторник вечерта, но има съобщения, че контрапротестиращите са съборили бариера, която е образувала въпросната "буферна зона" между двете групи.

 

Американските университети са обхванати от протести през последните дни. Студентите настояват за бойкот на компании и лица, свързани с Израел по време на войната в Газа. Колумбийският университет е едно от основните бойни полета в про-палестинските протести. Но през последните 24 часа имаше арести и в други университети, според съобщения в американски медии.

City College New York: Десетки арестувани по време на нощен протест в кампуса в Харлем

Университетът на Северна Каролина Чапъл Хил: Най-малко 36 протестиращи задържани при протест на палатки

Университет във Флорида: Петима души са арестувани

В "Колумбия" в момента има голямо полицейско присъствие и шепа протестиращи извън кордона на лагера. И двете страни укрепват пространството си - полицията поставя метални барикади, а протестиращите поставят дървени дъски и протестни знаци.

За журналистите в момента е трудно да видят лагера, пишат от BBC. Полицията ги държи на около 30 м, а протестиращите не позволяват достъп от задните входове.

След сблъсъци през нощта е относително тихо. Някои протестиращи извън кордона казаха, че учениците в лагера са ги напръскали със спрей за мечки през нощта.

Между полицията и протестиращите има голям екран, показващ снимки на хората, отвлечени от Хамас при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, което предизвика военната операция на Израел в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от САЩ
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
а-и преди 2 седмици
Много ,,велики"историци са се изказали тук.Досега тия ,,факти""за толкова много евреи с ,,турски"имена бяха никому неизвестни!!!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако не бяхме спасили навремето нашите евреи е много вероятно Израел да не беше създаден.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Топящо гърне първо трябва да изтрие религията от главите на хората и тогава да ги смесват.
36
1
 
1
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Който е сял ветрове, жъне бури. И двете сражаващи се групи са университетски възпитаници. От онези, които се извиняват на черните заради робството на дедите им и имат по 10 пола. Те са създадени да разрушават устоите на общества и държави. И това правят, независимо какви са текущите причини за крясъците и действията им. Другият път ще бъде нещо друго, няма значение. важно е да се пречи и разрушава.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мачкай ги, Биби!
34
1
 
9
 
! Отговори
без упойка преди 2 седмици
Гражданска война?По скоро нова серия на гръко персийските войни.Като този път персите имат по - голям шанс защото ние не сме така сплотени като гръцките полиси навремето.Предатели винаги е имало, но днес нашия полис е силно атрофирал от социални противоречия.Навремето полисите са имали късмета да победят Персия и да паднат под сходното политическо устройство на римляните.А днес?Погледнете какви бради се разхождат по улиците ни.Къде е нашия полис.Той май е превзет без троянски кон!
33
13
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
Установено е , че само 30% от протестиращите са студенти , останалите са професионални протестъри ! Парите със сигурност идват от Москва или Катар !
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ нарушават правата на човека и правото на мирен протест на гражданите.
31
4
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 2 седмици
заявиха, че ще сложат под санкции израелски военни подразделения за престъпления, извършени преди войната. Едно признание, което показва, че Хамас не случайно взеха заложници. Създаването на Израел след '48г. започва с война и зверско унищожение на десетки палестински селища. "Героите" начело на тези подразделения по-късно стават известни израелски ръководители. Светът е силно лицемерен в защита на кликата на Нетаняху.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До : Българи, помнетеСтига с тези евреи. Това е мултинационална религиозна общност която има твърде малко общо с библейския народ. Еврейството се купува.
29
7
 
3
 
! Отговори
Моше Голдберг преди 2 седмици
Светът принадлежи на нас и гойите да сте благодарни, че ви позволяваме да живеете на нея. В Тора'та, която книга е част и от Библията на християните ясно пише че ние сме избраните от Яхве и който е срещу нас значи е също и срещу бога. Не се изправяйте срещу нас, защото се изправяте и срещу Яхве!
28
2
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 2 седмици
Как е било във Виетнам ли? Ами и Виетнам е "имал честта" да бъде под окупация на западноевропейска страна (Франция) и разделен на две, както Корея, Германия,... и войната е предизвикана от това разделяне.Между другото, за да даде карт бланш на Китай за технологии, САЩ са поискали Китай да нападне Виетнам. И Китай го прави, аз помня тази война, всеки ден говореха и писаха за нея . Виетнам победи, подкрепян от СССР. Т.е. САЩ ПАК са изисквали война .
27
7
 
6
 
! Отговори
До питащите за демок преди 2 седмици
Демокрация не означава анархия или във вида,в който си представяте!Уни,със хиляди студенти,на които родителите и децата им са дали милиони за обучение иммат право да потърсят сметка на ръководствата на учебните заведения защо се нарушава редовния учебен процес,както и мира в общежитията!Пишете без да сте виждали колежански кампус в подкрепа на десетина наивни хлапета с мегафон и телефон,които след 3 дни никой няма да ги помни?
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Права беше баба,че чuфuтитe са долно племе,а кой знае как щеше да ги ласкае,ако знаеше че оня на който ушите му участват в термобаланса на тялото,за няколко месеца уби над четиридесет хиляди жени и деца.
25
7
 
1
 
! Отговори
Моше Голдберг преди 2 седмици
Гойите да си знаят кой им е господарят! Иначе ще ядат бой, куршуми и бомби. Ние сме богоизбраните на този свят и на кой му не харесва, ще се се премести в отвъдното! Шалом!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даже преди ескалацията в Газа, Тръмп говореше за скорошна гражданска война в САЩ. За гражданска война говори и Мъск, и всички известни личности. В САЩ в населението има налично огроно количество оръжие.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е с Виетнам как беше, надъхани и скандираха лозунгите...Накрая комунизма падна.С исляма е по -зле.Тия са от хилядолетия и искат да завладеят света.Не случайно една Япония не ги пуска по конституция, САЩ се оказаха меки Марии.
22
3
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 2 седмици
Не са мюсулмани само,има всякакви.Глуповати и надъхани.Тази еуфория която ги е повлякла ще ги затрие!Има дори азиатци,негро,всякакви.Жалко че са толкова наивни да си повярват
21
4
 
6
 
! Отговори
4 преди 2 седмици
Къде отиде великата американска демокрация?Къде отиде автономията на университетите!Демокрацията е една голяма лъжа за простолюдието, а Америка се командва от полицията и църквата!Демагогия и лицемерие!
20
5
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 2 седмици
Западните медии съобщавата за стотици полицаи. И за много арести. Дали ще бъде смазан, е въпрос на гледна точка. Палестинците в САЩ са милиони. МИЛИОНИ. И , обратно на това, което е популярно сега в България, са много образована нация. В Израел властват циоиности, демонстрантите говорят за апартейд. Ситуацията няма да се размине с арести и изключване от университетите. Израел мина всяка мислима граница.