Западът разделен за „бухалката“ в санкциите – вън Русия от SWIFT

Великобритания настоява за това, Германия с резерви
25 фев 2022 12:53, Елка Василева
57
Западът разделен за „бухалката“ в санкциите – вън Русия от SWIFT
Снимка: архив, БГНЕС

Западните лидери са разделени дали да извадят Русия от международната система за разплащания SWIFT, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британският премиер Борис Джонсън настоява "много твърдо" за тази мярка, докато Германия предупреждава да не се прибягва до нея, посочва изданието.

Американският президент Джо Байдън наложи вчера пакет от тежки икономически санкции срещу руски банки и олигарси и обеща руският президент Владимир Путин да плати скъпо за инвазията в Украйна, посочва вестникът. В пакета обаче липсва мярка, която според много анализатори би била най-сурова, а именно изваждането на Русия от системата за международни разплащания SWIFT, отбелязва "Файненшъл таймс".

Още по темата
"Санкциите . . . срещу всички техни банки имат същите последици, а може би дори по-тежки последици от изваждането от SWIFT ", цитира  изданието думите на Байдън, който добави: „Това винаги остава опция, но точно сега това не е средство, към което останалата част от Европа иска да прибегне“.

Западните държави са разделени по въпроса дали Русия трябва да бъде извадена от SWIFT - стъпка, която би била тежък удар върху руските банки и способността на Русия да води международна търговия, отбелязва изданието.

На видеоконферентната среща на Г-7 вчера Джонсън е настоял "много твърдо" за тази мярка, подкрепен от канадския премиер Джъстин Трюдо, докато Байдън не е коментирал въпроса по време на срещата, казаха служители, цитирани от "Файненшъл таймс".

По-рано вчера германският канцлер Олаф Шолц е предупредил, че страната му има резерви срещу прилагането на толкова радикална мярка, а същото мнение е изказал и Европейският съюз, отбелязва британското издание. Германски представител отказа да коментира въпроса, но каза, че "всички възможности са на масата".

Байдън насочва санкциите срещу руските военни и държавни компании  и обеща да превърне Путин в "парий" на международната сцена, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл".

Опцията за изваждане от системата SWIFT е истинска "бухалка" в арсенала на икономическата война в сравнение с целенасочените санкции, които предлагат прецизност и дипломатическа гъвкавост на политиците, отбелязва изданието. При втория вариант Западът разполага с много по-добър контрол на потока на международните финанси и може да засилва или да отслабва натиска. Съгласно приетите от САЩ санкции международните разплащания остават възможни, а отделни държави могат да въвеждат изключения, коментира американското издание.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: РусиясанкцииЗападSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
Ало нали щяхте да е изключите от тоя SWIFT ама не ви стиска а ха ха ха
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изваждането им от SWIFT било тежък удар. Че войната да не е детска игра, бе? Що за простотии?
36
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. Здравей. Единствената смислена санкция е да преговарят с Путин с покана за Членство в ЕС. Великобритания на е извън ЕС. Няма думата.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Грузия отказва да наложи санкции на русия - явно мъжко ду *** 1 път се е.е - точно Грузия беше прелъстена и изоставена 2008г от запада - накараха я да нападне , а след това - ами оправяй се сама
34
2
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не знам за запада, ама ако не можем да си плащаме горивата, газта и ядреното гориво за Аеца, е свършено с нас. На практика ще се самосанкционираме.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е за пари.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
американската министърка на икономиката изрично каза, че спирането на SWIFT за Русия ще означава огромни проблеми за САЩ, един от които е замяната на долара като световна валута с някоя друга - никога няма да си го позволят това
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите в Русия не работят. Ако искат да натиснат Кремъл, запада трябва да измисли нещо друго. Ако проработят санкциите резултатът от тях ще е след 10 години, до тогава нищо не се знае.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да им плаща в рубли, ако северна азия спре да продава суровини, ще се разпадне за шест месеца. Това са 160 народа, говорещи на 100 езика. Заплатите падат с по 10% дневно. Ще останат без храна и джуджето ще го обесят в центъра на Москва.
29
3
 
3
 
! Отговори
Опаа преди 2 години
НЕ знам за вас, но отивам да се запася с руска водка, че с тези санкции скоро ще има дефицит. почна да свършва в Берьозка, сега търся по складовете
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата красота на корумпираната брюкселска ПАСМИНА, начело с левият либерал Шолц Путин ще ви разпори алчните ***.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрат СУИФТ за руснаците европейската промишленост ще спре и америнанците ще многат да продават на европейците евтини китасйски стоки с огромна надценка. Което е и крайната цел на цялото упражнение с украинчетата. Точно за това бяха хвърлени под влака.
26
0
 
10
 
! Отговори
Ем преди 2 години
До АнонименПредлагам докато Путин превзема Украйна да вземем крайни мерки - ще вдигнем цената на 25г. отлежало шотландско уиски за износ с 20%. Ако и това не сработи и не прекратят войната - ще прекратим доставките на Lamborghini за руски олигарси! Ха сега!
25
4
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Не знам кой *** почна с тази глупост, е руснаците щели да продават каз на американците, но .. нека първо да им спрем банковите плащания на ***, пък после ще се разбре ще продават ли или не.Тоя дето сънува 100-1000 евра за рубла ... не мога да му помогна. А, мога, да ходи да си купува рубли. Скоро ще е милионер.
24
0
 
8
 
! Отговори
Геополитик преди 2 години
Е то с такива санкции всеки ще почне да напада всеки - то няма такъв смях в залата.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГОЧОЯсно че <ТЪПИЯ> си ти. При пълно спиране на доставките ще има около месец суматоха, но нещата ще се нормализират.
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим - изваждаме Русия от СУИФТ, Русия казва, че ако не й се плаща ежемесечно за получените сурровини, просто ще ги спре, но тъй като не работи със Суифт, иска да й се плаща в рубли. Какво следва? Неистово търсене на рубли, поскъпване на рублата до има-няма 500-1000 евра за рубла. Заплашване, че ще минем на американски газови доставки - американците доставят купена от Русия газ, тъй че и на долара му се случва същия курс. Е, Англия не е пряко по веригата, но Германия е.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасявате се, че Русия може да използва СП-2 като оръжие. А вие какво правите? Или това е друга работа?
20
5
 
15
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХ преди 2 години
Никакви санкции няма да има. Абсолютно никакви. Путин скоро ще ви каже защо. Само сете мирно и почакайте