Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията

Той трябвало да постигне мирно споразумение
8 мар 2022 14:55, Елка Василева
73
Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията
Снимка: архив, БГНЕС

Сваленият от поста при прозападни протести през 2014 г. бивш проруски президент на Украйна Виктор Янукович призова настоящия държавен глава Володимир Зеленски да прекрати кръвопролитията и да сключи мирно споразумение, предаде ТАСС.

„Искам да се обърна към Володимир Зеленски по президентски и дори бащински“, написа Янукович. „Владимир Александрович, Вие може би мечтаете да станете истински герой! Но героизмът не е показен, не е в това да се воюва до последния украинец“, се казва в обръщението на Янукович, с което ТАСС разполага.

Още по темата
„Добре разбирам, че имате много съветници, но лично Вие сте задължен на всяка цена да спрете кръвопролитията и да постигнете мирно споразумение. Това се очаква от Вас в Украйна, в Донбас и в Русия. На Вас ще бъдат благодарни украинският народ и западните Ви партньори“, заявява бившият украински президент.

Янукович, който живее в Русия и бе осъден задочно на затвор в Украйна, подчертава, че приема с голяма болка всичко, което се случва сега в родината му и че дълбоко съчувства на страданията, които украинците са принудени да търпят. „Във всяка трагедия има момент, в който тя все още може да бъде спряна“, отбелязва в същото време той.

Бившият украински президент казва, че постоянно мисли за това дали е постъпил правилно, като през 2014 е напуснал страната. „И тогава, и днес съм убеден, че това беше единствената възможност да се избегне широкомащабна гражданска война, кръвопролития на територията на цяла Украйна“, смята той.

Янукович, който е смятан за изключително корумпиран, беше свален от власт в Украйна през 2014 г. с прозападни протести, отбелязва ДПА. Оттогава 71-годишният бивш украински президент живее в изгнание в Русия.

Янукович беше осъден задочно на 13 години затвор в Украйна за държавна измяна. Украински медии заявиха наскоро, че Кремъл иска да го върне на президентския пост.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уоу, това е интересен филтър - името на президента на чечня се филтрира със звездички. Защо ли? Но думата ренегат все още не се филтрира. Странно.
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски ли нападна Украйна, че да спира?
15
7
 
9
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Този ще да е бъдещият украински Лукашенко. Обаче Зеленски без бой няма да се предаде. А пък не е изключен и втори Майдан след това.
14
10
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
на диктаторските гъзоблизци ви е много неприятно, че украйна има демократично избран президент, за разлика от 20 годишно управляващото джудже масов убиец.
13
4
 
14
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Ти предаде Украйна и бог те наказа .Стой си там и мълчи !
12
8
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Всъщност от как свалиха Янукович и сложиха марионетното краварско правителство,украинците почнаха да емигрират и в България да идват ;)
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нещо става в Русия .Русия 24 не пуска поста си Россия 24 На посту !В В Путин .Армията спря 24км преди Киев 4 ти ден.Нещо се случва в Русия
10
4
 
15
 
! Отговори
не чак преди 2 години
Само в едно Янукович не е прави, западните партньори и особено САЩ няма да бъдат доволни ако се спре кръвопролитието. И точно Янукович трябва много добре да си спомни, че когато подписа с опозицията и прие техните искания, а нещата отиваха към потушаване на недоволството 2014г. На другият ден пратиха снайперисти, които убиваха и протестиращи и полицаи, за да разпалят война и да направят държавен преврта.
9
13
 
11
 
! Отговори
д преди 2 години
най-големия проблем на руснаците е че украинците се бият за държавата си която онези се опитват да унищожат.....жалка гледка
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски не е корумпиран, той доларите не ги пипа :D ***-зелке, не може ли да напишеш една новина без да вкараш и твоята импотентна мисъл в нея. ***...
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стария нов президент се завръща!!
6
4
 
23
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Не знам колко е златен Янукович, но за 8 години в Украйна са се навъдили 10-на милиардера. Правете си сметка какво грабене е падало. Те затова Варна им е Лас Вегас на бежанците.
5
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест ако комшията пиян нахлуе да ме коли и чупи покъщината, аз ще трябва да спра?!?! Тоя съвсем изплискал легена
4
12
 
19
 
! Отговори
81 преди 2 години
Това е украинския Костя Копейкин.
3
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янукович каза стани герой като спреш войната, но явно зеления е толкова зелен, че даже и това не може да схване или чака нареждане от господарят си.
2
13
 
23
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
И тази гадюxа изпълзя от дупката си, може би Путин ще го "възстанови" на поста му за заслуги към Русия.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ходи до тоалетна, като не е златен, въобще въртоглавите са си г_з_любци, на първо място е той, после всичко останало