Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА - Руснаците са покрили Танковете с Килими и Юргани - Да се скрият от Байрактарите... -...- А-а-а не, не е така! Това сигурно са "летящи килимчета"! Екипажите ще излитат на тях, когато усетят наближаващ "Джавелин"
212
7
 
3
 
! Отговори
ДО 245 преди 2 години
До АнонименПрав си, никой не е предвидил, а са били длъжни да предвидят, че само прилепите могат да бъдат русофили. Нито едно друго живо мислещо същество не може да оправдае Путин и неговата клика
211
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
251 абе какви " съюзи" сънувате бе? Къде са тия " съюзи" черно на бяло, дай един договор да видиме на умрялата ви русия с някоя от тия страни??? СА е основен КУПУВАЧ на щатско оръжие, това известно ли ти е,?? Бразилия също, още повече търговията на тия страни е 90% със САЩ и Европа, я погледни статистиките, виж от къде се въоръжават и не ни занимавай с мокрите си руски сънища! Същия руски вой беше и некога за Брикс и той отече в канала...
210
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И по-добре.
209
5
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
А Руснаците са покрили Танковете с Килими и Юргани - Да се скрият от Байрактарите, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Байрактарите са с изкуствен интелект - килимите няма да ги спасят, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
208
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой ще ни даде разпознавателни кодове,всички казаха,че България е Троянския кон на Русия в НАТО ,само като погледнеш юмручко и всичко става ясно !
207
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
257 най-накрая си призна че си ***! Въпросът е какво ***? И за твое сведение, само българи могат да пишат рротив българи. Всички останали сте про..сто плява. Така, че давай. Много ми харесва как антибългарин, чужд гражданин, плюе по българи и величие САЩ! Супер си! Давай още!
206
2
 
7
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
На # 245С Америка и НАТО сме едно, но само на книга.Като има *** да мислят, че е така ?
205
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция не дава дроновете ами ги продава на бандера. Вие какво ще давате. Не стига че нищо нямаме ами ще даваме ей тъй на за бог да прости. Хора осъзнайте се. Лъжат ни и то яко ни мамят. Сащ.
204
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биохимични лаборатории в Украйна отглеждали заразени прилепи да ги пускат в Русия за да тровят населението им, но не предвидили че прилепите може да станат русофили, и проекта бил закрит от Пентагона.
203
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полския лидер защо беше на посещение ни в клин ни в ръкав. Сигурно за да поиска самолетите уж че да ги реновира точно сега. Ако са дадени край повече няма да ги видим. Дано не са извършили това ужасно предателство зад гърба на народа. Хора къде са М29. За мене това е въпроса.
202
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
236 нали Радев поиска да ни дадат на лизинг американски самолети, защо не ни дадоха? Значи да си дадем Миговете и да останем без никаква охрана на небето. А натовските самолети да ги пилотират испанци и холандци, въпреки че имаме 20 обучени български пилоти. Защо? Ние българите имаме повече доверие на българи, че биха охранявали качествено АЕЦа и язовирите ни. Нямам доверие на чужденци. А очевидно те не искат да ни дадат самолети, нито платените от нас, нито на лизинг. Защо? Нали уж сме едно цял
201
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР въоржи цялата Българска армия .НАТО им це свидят 5 самолета да дадат
200
4
 
19
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Спокойно народе, ще се браним с магистрали!
199
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците може леко да са отстъпили леко от Киев за да изкарат азовците от градска среда където те държат населението като жив щит. Да отиват да се бият като мъже а не да се крият в градове.
198
5
 
9
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
МиГ 29 като не стават за участие в съюзни операции на НАТО - да ги продадем на Украйна срещу тяхната капитулация!
197
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А *** къв е Азиатска ***
196
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Тъпите руски щайги дет ги имаме не стават за нищо,по добре да ги дадем на Украйна и да спаьарим нещо дето става.Не стига ,че имат нисък ресурс Ами и 0 ,въоръжение не знам за какво са Ни
195
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смех, пълен резил......Пълни гллуппости! Володимир Зеленский е еврейче от РУСКОЕЗИЧНО ЕВРЕЙСКО семейство и е започнал да учи "украiньска мова" като е станал на 16 години! Той е срам за евреите - укрофашисти са участвали в разстрелите на десетки хиляди евреи в Бабий яр, до Киев, през септември 1941 г.!
194
7
 
6
 
! Отговори
До 228 преди 2 години
Русия до последния ден лъжеш че прави военни учения и няма никога да нападне Украйна! То и така стана,Украйна ги нападна за трети път!